6 συμπτώματα της εγκυμοσύνης!

Η καθυστέρηση και η πρωινή ναυτία θεωρούνται από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια μιας εγκυμοσύνης, τα οποία εκδηλώνονται από την αρχή. Υπάρχουν άλλα; Φυσικά!

1. Αλλαγές στο στήθος: Ήδη πριν καν καταλάβετε ότι έχετε καθυστέρηση θα νιώσετε ότι το στήθος σας αλλάζει. Πώς; Πρήζεται και οι φλέβες του γίνονται πιο εμφανείς, όπως ακριβώς λίγες μέρες πριν αδιαθετήσετε. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης πριν καν μάθετε ότι είστε έγκυος, ο οργανισμός σας προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος, γι’ αυτό και το στήθος είναι από τα πρώτα μέρη του σώματός σας που επηρεάζονται.

2. Αίμα: Πολύ συχνά το αίμα στην αρχή της εγκυμοσύνης εκλαμβάνεται ως περίοδος, ενώ στην πραγματικότητα μια μικρή αιμορραγία συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται στη μήτρα. Το αίμα αυτό είναι στην αρχή κόκκινο και μετά καφεδίζει, ενώ συνήθως διαρκεί μια δυο μέρες.

3. Συχνουρία: Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα αυξάνονται, ο οργανισμός αρχίζει να στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή της μήτρας, με αποτέλεσμα να ενοχλείται η ουροδόχος κύστη. Αυτό σημαίνει ότι σας στέλνει «εντολή» να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα για να ανακουφιστείτε, ακόμη και για μερικές σταγόνες. Αυτό μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη!

4. Παράξενη γεύση στο στόμα. Στο σάλιο συχνά αντικατοπτρίζεται η χημική σύσταση του αίματος. Στην αρχή μιας εγκυμοσύνης τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορεί να σας αφήσουν μια ασυνήθιστη γεύση στο στόμα. Συχνά οι γυναίκες την περιγράφουν σαν μεταλλική γεύση. Αυτό επίσης μπορεί να κάνει μερικές τροφές όπως το τσάι, ο καφές ή τα δημητριακά να έχουν διαφορετική γεύση από πριν. Γι’ αυτό πριν βιαστείτε να τα πετάξετε κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης!

5. Παράξενη όσφρηση! Εκτός από τη γεύση, και η όσφρηση μπορεί να σας βάλει σε υποψίες για εγκυμοσύνη! Αν ξαφνικά έντονες μυρωδιές όπως του καφέ ή του κρεμμυδιού που πριν δεν σας ενοχλούσαν σας φέρνουν ναυτία, εξετάστε το! Επίσης τα αρώματα μπορεί να σας φέρουν ναυτία, ενώ ίσως παρατηρήσετε ότι το αγαπημένο σας άρωμα μυρίζει διαφορετικά πια στο δέρμα σας σε σχέση με πριν, καθώς αλλαγές συμβαίνουν και στη χημεία του δέρματός σας.

6. Κούραση: Εξίσου χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης στις αρχές της είναι η ανεξήγητη κούραση. Υπνηλία και κούραση με το παραμικρό αποδίδονται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα, που λειτουργεί σαν υπνωτικό. Επιπλέον στην αρχή της εγκυμοσύνης ο μεταβολισμός σας επιταχύνεται για να ενισχύσει το έμβρυο και τα ζωτικά σας όργανα πρέπει να κάνουν διπλή δουλειά. Αυτό φυσικά φέρνει κούραση, η οποία αυξάνεται εάν πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί σας.

And More