Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη σημαίνει στήριξη: Ο ειδικός σου εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις αν είσαι έγκυος

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία ευαίσθητη και “δύσκολη” εποχή στη ζωή κάθε γυναίκας, κατά την οποία χρειάζεται στήριξη. Αυτό το είδος της υποστήριξης είναι απαραίτητο τόσο για τους μήνες της κύησης, όσο και για εκείνους του θηλασμού που ακολουθούν. Στόχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η καλή υγεία του βρέφους, η δυνατή φυσική κατάσταση της μητέρας, καθώς και η ψυχολογία της που πρέπει να είναι ανεβασμένη. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου, σου εξηγεί ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες στη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη:

Οι ιδιαιτερότητες στη διατροφή μίας εγκύου
Ουσιαστικά καταναλώνουμε τις ίδιες διατροφικές ομάδες, απλά κάποιες σε μεγαλύτερες ποσότητες και κάποιες άλλες σε λιγότερες. Για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι η θερμιδική αξία, άλλος η θρεπτική αξία και ο τρίτος -από τους πιο σημαντικούς- ότι κάποιες τροφές θέλουμε να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Προσοχή χρειάζεται ακόμη στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως στη βράση τους (δεν τα προτιμούμε ωμά γιατί συγκεντρώνουν συχνά μικροοργανισμούς), περιορίζουμε σημαντικά την καφεΐνη ενώ αποκλείουμε το αλκοόλ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εγκυμοσύνη και Συμπληρώματα Διατροφής
Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής τον πρώτο λόγο έχει ο γιατρός που παρακολουθεί την έγκυο. Μόνο με την καθοδήγησή του καταναλώνουμε συμπληρώματα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη. Εκείνος θα μας πει τι ανάγκες υπάρχουν, αλλά και σε τι ποσότητες θα τα λαμβάνουμε.

Μεσογειακή Διατροφή για Εγκύους
Το διαιτολόγιο μίας εγκύου πρέπει να είναι πλούσιο και να μην αποκλείει σχεδόν καμία τροφική ομάδα. Θέλουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρι, πουλερικά και όλα τα είδη των τροφών στο πιάτο μας. Προσοχή! Τα γλυκά καταναλώνονται με μέτρο τόσο στη συχνότητα, όσο και στην ποσότητα.

Πόσα κιλά μπορεί να πάρει τελικά μία έγκυος;
Γύρω στα δέκα με δώδεκα κιλά είναι ένα πολύ καλό εύρος στην αύξηση του βάρους. Γυναίκες, όμως, που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με αυξημένο βάρος, για παράδειγμα κατά 15 κιλά, πρέπει να προσέξουν παραπάνω και για λόγους υγείας (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης κύησης). Συστήνεται, λοιπόν, να προετοιμάζουμε το σώμα μας και τη διατροφή μας για την εγκυμοσύνη που θα έρθει και να φροντίζουμε για ένα ισορροπημένο μενού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση, δηλαδή κατά την περίοδο του θηλασμού.

And More