Εγκυμοσύνη: Πώς να αντεπεξέλθεις στις μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές προκλήσεις της εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη: μία από τις πιο μαγικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Η είδηση του ερχομού ενός μωρού μπορεί να είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή, να αλλάζει την κοσμοθεωρία και την εικόνα που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της και τον τρόπο ζωής της. Από την ώρα που το τεστ εγκυμοσύνης δίνει θετικά αποτελέσματα, καθ’ όλη τη διάρκεια που συναντάς ένα- ένα τα συμπτώματα (από τις βραδινές λιγούρες και τις μικροναυτίες του πρώτου τριμήνου, μέχρι τις… κλωτσιές και τις τούμπες του μωρού σου) και μέχρι τη μεγάλη στιγμή του τοκετού, κάθε βήμα μιας εγκυμοσύνης “κρύβει” μέσα του τόση ζωντάνια, ικανοποίηση και θαυμασμό, που κάνει κάθε γυναίκα να λάμπει από ευτυχία! Ή και όχι απολύτως… Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η αλήθεια είναι πως μια εγκυμοσύνη ενέχει όλα τα παραπάνω θετικά στοιχεία και χαρούμενα συναισθήματα, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύεται από άγχος για την πορεία της κύησης και την υγεία του μωρού, αρκετή κούραση, δύσκολες ημέρες λόγω των λιγότερο ευχάριστων συμπτωμάτων (οι μικροναυτίες που λέγαμε παραπάνω, μπορεί να είναι εκτεταμένες και “βαριάς” μορφής), αλλά και μια γενικότερη δυσφορία εξαιτίας της τεράστιας αλλαγής που συντελείται στο γυναικείο σώμα.

Φυσικά και πρόκειται για ένα μικρό “θαύμα” που συντελείται στη ζωή κάθε γυναίκας που το επιλέγει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι… ρόδινα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Με πρώτο και κυρίαρχο το καθημερινό άγχος που μπορεί να βιώνει μια εγκυμονούσα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του παιδιού της, ένα συναίσθημα μάλλον πρωτόγνωρο για κάθε νέα μαμά -κυρίως ως προς την έντασή του-, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά είναι πολλές και έρχονται από κάθε πλευρά. Ακόμη και ο τρόπος που χρειάζεται να διαχειριστεί τον κοινωνικό περίγυρό της, από την… αναγγελία της εγκυμοσύνης στο σύντροφο, τους γονείς, τους φίλους και τη δουλειά, μέχρι τα baby shower πάρτι, τα δώρα και τον ενθουσιασμό των υπολοίπων, μια γυναίκα έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και συμπεριφορές που μέχρι τώρα δεν είχε χρειαστεί ούτε να ζήσει, ούτε να αντεπεξέλθει σε αυτές.

Και επειδή, μπορεί και εσύ να διανύεις αυτή την από κάθε άποψη μοναδική περίοδο της ζωής σου και να αντιμετωπίζεις όλες τις μικρές ή και μεγαλύτερες καθημερινές προκλήσεις, μπορείς παρακάτω να δεις πώς μπορείς να αντεπεξέλθεις και να “αγκαλιάσεις” αυτή την challenging εποχή!

Η ανακοίνωση στο σύντροφό σου
Μάλλον είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να γίνει μια τέτοια “αναγγελία” και προφανώς εξαρτάται από τον προσωπικό βαθμό… ρομαντισμού που διαθέτει η κάθε γυναίκα. Ωστόσο, η στιγμή της ανακοίνωσης έχει από μόνη της αρκετή βαρύτητα και αν σε αγχώνει η διαδικασία, δεν χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη τη φαντασία, την ενέργεια και τη σκέψη σου γύρω από αυτό. Μια απλή και συγκροτημένη κουβέντα με τα χαρμόσυνα νέα μπορεί να είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του γεγονότος.

Το baby shower
Πολλές γυναίκες αισθάνονται πίεση και βάρος από τη διαδικασία ενός τέτοιου πάρτι. Οι ετοιμασίες, η οργάνωση και έπειτα η υποδοχή και η ευχαρίστηση που θέλεις να δώσεις στους φίλους και συγγενείς σου για αυτό το σημαντικό συμβάν στη ζωή σου έχει πολλές φορές άγχος και κούραση. Μπορείς να… μετριάσεις τον αρνητικό αντίκτυπο, αν σκεφτείς όλα όσα θα αποκομίσεις από το πάρτι και πόση ικανοποίηση θα νιώσεις παρέα με τους δικούς σου ανθρώπους.

Τα ρούχα εγκυμοσύνης
Κάποτε άκουγες τη φράση “ρούχα για εγκύους” και σάστιζες. Ευτυχώς, από τότε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι. Ό,τι σου άρεσε να φοράς πριν την εγκυμοσύνη, θα το βρεις και για αυτή την εποχή! Γιατί, ποιος είπε πως επειδή είσαι έγκυος, πρέπει να χάσεις το στυλ σου;

Τα μωρουδιακά ψώνια
Ένα task από μόνο του! Γιατί μπορεί να γνωρίζεις τα βασικά (κούνια, καλαθούνα, αλαξιέρα), αλλά τι γίνεται όταν στο “παιχνίδι” μπαίνουν λέξεις, όπως αποστειρωτής, θήλαστρο, μπανιερό και ούτω καθεξής. Σε αυτή την περίπτωση και πριν πανικοβληθείς, ζήτα τη βοήθεια κάποιου δικού σου! Είτε πρόκειται για μια φίλη σου που πρόσφατα έγινε μητέρα, είτε για το σύντροφό σου, η γνώμη και η “τεχνογνωσία” ενός τρίτου μπορεί πάντα να είναι βοηθητική.

Το μωρουδιακό δωμάτιο
Όταν η κοιλιά σου έχει φτάσει στο… στόμα, μάλλον το τελευταίο που σου περνάει από το μυαλό είναι να ανέβεις σε μια σκάλα και να πιάσεις το πινέλο για να βάψεις τον τοίχο του μωρουδιακό δωματίου! Κανένας λόγος ανησυχίας, αυτή είναι μια δουλειά που πολύ εύκολα μπορεί να αναλάβει ο μπαμπάς ή ακόμη και ένα συνεργεία ελαιοχρωματιστών, που σε χρόνο dt θα σου ετοιμάσουν το πιο όμορφο και “γλυκό” παιδικό δωμάτιο!

Το φαγητό
Τώρα ξεκινάει η περίοδος με τα περισσότερα “dos and donts” της ζωής σου και το φαγητό δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα! Φυσικά, σε αρκετές περιπτώσεις οι… λιγούρες είναι έντονες και συχνές, αλλά οι απαγορεύσεις και οι οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Από το γιατρό σου! Εκείνος είναι ο ειδικός που θα σε καθοδηγήσει, ώστε να φτιάξεις μια περιεκτική λίστα με όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου, ώστε να μπορείς να “κινείσαι” με ευκολία στα καθημερινά γεύματά σου. Οι οδηγίες τρίτων μάλλον θα πρέπει να αποφεύγονται, για να μην καταλήξεις σε άγχος και εκνευρισμό.

Η μεγάλη κοιλιά
Ναι, φτάνοντας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, η κοιλιά σου θα μεγαλώνει πολύ. Η διαφορά θα είναι αισθητή στην καθημερινότητά σου, μιας και θα κουράζεσαι πιο εύκολα και θα νιώθεις ελαφρώς πιο δυσκίνητη. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί! Τώρα είναι η ώρα να ηρεμήσεις και να ευχαριστηθείς αυτή τη μοναδική εποχή και όχι να προσπαθείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!

And More