Εγκυμοσύνη: Τι λαχταρούν να φάνε περισσότερο οι μέλλουσες μαμάδες;

Αν, αυτήν τη στιγμή είσαι έγκυος ή έχεις υπάρξει στο παρελθόν, τότε γνωρίζεις πολύ καλά τι σημαίνει η λιγούρα να σου “χτυπά” την πόρτα. Αυτή η ακατανίκητη επιθυμία να φας κάτι πολύ συγκεκριμένο, που αισθάνεσαι να διαπερνά το “είναι” σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το πρόβλημα ξέρεις ποιο είναι; Ότι κανένας δεν λιγουρεύεται κάτι υγιεινό. Κάθε άλλο… Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αν εσύ και εγώ μπορούμε να αισθανθούμε έτσι για μία γεύση, πώς νιώθει μία μέλλουσα μαμά, που θέλει να θρέψει τόσο τον εαυτό της, όσο και το μωράκι που έχει στην κοιλιά της.

Για αυτό, σήμερα, σου έχω συγκεντρώσει τις τροφές, που, σύμφωνα με έρευνες, λαχταρούν περισσότερο οι μαμάδες σε… ενδιαφέρουσα!

Σοκολάτα
Ναι, εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι έγκυος για να τη λιγουρευτείς. Εδώ, ακόμα και εγώ που καθόλου δεν τρελαίνομαι για αυτό το γλυκό, μερικές φορές θέλω τη μαύρη σοκολάτα μου όσο τίποτα άλλο. Το ίδιο και οι εγκυμονούσες φίλες της παρέας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση τους: η σοκολάτα διεγείρει τα σημεία του εγκεφάλου που παράγουν τις “Ορμόνες της Ευτυχίας”, δηλαδή τις ενδορφίνες όπως είναι γνωστές επιστημονικά. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι εγκυμονούσες δεν μπορούν να απολαύσουν την πιο δημοφιλή τροφή που παράγει τις συγκεκριμένες ορμόνες (σ.σ. το αλκοόλ), αναζητούν τη σοκολατίτσα τους.

 

Πικάντικα φαγητά
Απίστευτο; Και όμως αληθινό! Chilli, κάρι, μπούκοβο, μπαχαρικά και γεύσεις που “καίνε” τον ουρανίσκο σου βρίσκονται στις πρώτες επιλογές κάθε μαμάς που περιμένει το μωράκι της. Άκουσε το ιδιαίτερο σκεπτικό της επιστήμης: οι spicy τροφές ανεβάζουν αρχικά τη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντας τη μέλλουσα μαμά να ιδρώσει, γεγονός που μετέπειτα τη δροσίζει και την ανακουφίζει.

 

Πατατάκια
Η λαχτάρα που δημιουργούν οφείλεται στο χαμηλό νάτριο, που συχνά οι μαμάδες σε ενδιαφέρουσα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Παράλληλα, εξισορροπεί την ανάγκη του οργανισμού για κάτι πιο… αλμυρό. Μπορεί το μέγεθος τους να είναι μικρό, οι θερμίδες τους, όμως, είναι αρκετά μεγάλες. Για αυτό, κατανάλωσε τα με προσοχή!

 

Λεμόνι
Λιγούρα για κάτι ξινό; Και, όμως, η εγκυμοσύνη έχει και αυτήν την εκδοχή της! Αν αδυνατείς να το πιστέψεις, διάβασε την εξήγηση της επιστήμης: οι γευστικοί κάλυκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν, κάνοντας την αίσθηση της γεύσης πιο αδύναμη. Τρώγοντας ξινά, πικάντικα ή αλμυρά, η γεύση αποκτά ένταση και ο ουρανίσκος απόλαυση.

 

Παγωτό
Δροσερό, γλυκό, ανακουφιστικό. Ναι, το λιγουρεύομαι και εγώ. Από τον Μάιο μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Είναι, με λίγα λόγια, το ιδανικό για κάθε εγκυμονούσα που θέλει να απολαύσει κάτι τρομερά γευστικό, ενώ ταυτόχρονα θα τη βοηθήσει να ισορροπήσει την εφίδρωση και την υψηλή θερμοκρασία του σώματός της. Σου προτείνω να τρως λίγο και καλό (όπως μου αρέσει να το λέω), αλλά άνθρωπος είσαι και εσύ και το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό.

 

Καφές
Αν τον επιζητούσες, πριν μείνεις έγκυος, να είσαι σίγουρη ότι τώρα θα τον θέλεις ακόμα περισσότερο. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου, σε “ξυπνάει”, σου δίνει το κίνητρο να αδράξεις την ημέρα, καταπολεμά και την μελαγχολία. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ρωτήσεις τον γυναικολόγο σου αν και πόσο συχνά πρέπει να παρασυρθείς στην απόλαυση αυτή.

 

Αναψυκτικά
Μπορεί να μην ήθελες καν να τα βλέπεις, τώρα, όμως, οι ναυτίες που αντιμετωπίζεις “κλείνουν” απειλητικά το μάτι στα δροσερά μεταλλικά κουτάκια. Το ανθρακικό, δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα που προστίθεται στα αναψυκτικά, ηρεμεί τα υγρά του στομάχου και μειώνει την τάση για εμετό. Όμως, επειδή τα σάκχαρα που περιέχουν δεν τα λες και λίγα, κράτησε μικρό καλάθι και προτίμησε το φρέσκο (και εξίσου δροσερό) νερό.

P.S. Σε κάθε περίπτωση, πριν παρασυρθείς, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις το γυναικολόγο σου, τι επιτρέπεται να καταναλώσεις και τι όχι.

And More