Είσαι έγκυος; Μήπως πρέπει να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης;

Διανύουμε μια περίοδο έντονης έξαρσης της εποχικής γρίπης. Καθημερινά μαθαίνουμε για χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Κάποιες γυναίκες, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή σκέφτονται να μείνουν έγκυος. Βιώνουν, λοιπόν, μια αγωνία για το αν θα πρέπει να κάνουν ή όχι το εμβόλιο της γρίπης. Αναρωτιούνται αν είναι επικίνδυνο, πότε πρέπει να το κάνουν, αν είναι αποτελεσματικό και άλλα σχετικά.

 

  Σήμερα, λοιπόν, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί τι ισχύει για αυτές τις περιπτώσεις.

 

  • Καταρχάς, προλαβαίνουν να το κάνουν τώρα; Η απάντηση είναι ναι. Επειδή προβλέπεται ότι η περίοδος της γρίπης θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαρτίου και ίσως και Απρίλιο, υπάρχει ακόμη χρόνος να το κάνουν ακόμη και τώρα.
  • Γιατί πρέπει μια έγκυος να κάνει το εμβόλιο της γρίπης; Διότι οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτό, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ασθενές  και οι ίδιες είναι πιο ευαίσθητες στις λοιμώξεις.
  • Οι έγκυες είναι πιο ευαίσθητες από τον υπόλοιπο πληθυσμό; Ναι, είναι πιο ευαίσθητες στις επιπλοκές της γρίπης. Έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο σε περίπτωση νόσησης από την γρίπη και αυξημένες πιθανότητες να μπουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης, ο κίνδυνος για την ζωή της είναι πιο αυξημένος και η θνητότητα είναι μεγαλύτερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Πόσο κινδυνεύει το έμβρυο της; Σε περίπτωση προσβολής της εγκύου, το έμβρυο απειλείται με αποβολή ή να υποστεί μόνιμες βλάβες. Η σοβαρότητα της κατάστασης εξαρτάται και από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Πότε μπορεί να κάνει το εμβόλιο; Ο εμβολιασμός γίνεται με το κοινό αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης. Χρειάζεται μόνο μία δόση.

Το καλό είναι ότι μετά τον εμβολιασμό, πολλά αντισώματα θα περάσουν στο έμβρυο μέσα από την κυκλοφορία του αίματος τους και έτσι το μωρό θα γεννηθεί προστατευμένο για την γρίπη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό και ακόμη και οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να εμβολιαστούν για την γρίπη χωρίς καμία αντένδειξη.

Όλες οι επίσημες επιστημονικές οργανώσεις συνιστούν να εμβολιάζονται για την γρίπη όλες οι έγκυες και όσες σκέφτονται να μείνουν έγκυος, κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης. 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

And More