Για να έχεις μια καλή εγκυμοσύνη…

Υπάρχουν τροφές που είναι “εχθροί της γονιμότητας”; Τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει η γυναίκα που θέλει να έχει μια καλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό;

“Για να έχει μια γυναίκα και μέλλουσα μαμά, μια καλή εγκυμοσύνη πρέπει να προσέξει μερικά βασικά πράγματα προτού μείνει έγκυος”, λέει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου. Ποια είναι όμως αυτά;

– Καταρχάς, το βάρος της γυναίκας, παίζει σημαντικό ρόλο. Μια ακριβής γενική μέτρηση είναι ο υπολογισμός τον ΔΜΣ (δείκτη μάζα σώματος ΔΜΣ=Β/Υ2) ο οποίος μέτρα κατά πόσον ένα άτομο είναι στο κανονικό βάρος, υπέρβαρο ή λιποβαρές. Ένας υγιής δείκτης μάζας σώματος είναι -κατά μέσο όρο-25. Το ιδανικό βάρος είναι το επιθυμητό βάρος για μια κύηση, όσο αυξάνεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες για κύηση υψηλού κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση, αποβολή κ.α.).

– Η διατροφή είναι μεγίστης σημασίας. Θα πρέπει να αποφευχθεί το αλκοόλ, το αλάτι ,η ζάχαρη και η καφεϊνη που βρίσκεται στα διάφορα αφεψήματα και η οποία μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό φρούτων. Η γυναίκα πρέπει να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό της με φρέσκα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά (σε σωστή ποσότητα, προκειμένου να έχει τη προτεινόμενη ποσότητα ασβεστίου και ψευδαργύρου στο αίμα.

– Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α (δόση >5000 μονάδων μπορεί να προκαλέσει τερατογόνο δράση στο έμβρυο). Για οποιαδήποτε λήψη τέτοιου είδους συμπληρωμάτων δόκιμη είναι η συμβουλή από το γιατρό της.

Η γυναίκα- μέλλουσα μαμά καλό είναι να αποφεύγει προ αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

– Τα ωμά ψάρια και οστρακόδερμα, διότι ενδέχεται να αποτελούν πηγή του παρασίτου τοξόπλασμα που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και εγκεφαλικές βλάβες στο έμβρυο.

– Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, διότι ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου.

– Τα προμαγειρεμένα κρέατα, εκτός κι αν μαγειρευτούν κανονικά. Επίσης μπορεί να μολυνθούν με λιστέρια μετά την επεξεργασία τους.

– Οτιδήποτε παρασκευάζεται με ωμό αβγό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος από τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.
Με επιφύλαξη, οι “μεγάλες” ποσότητες χαμομηλιού, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Το κάπνισμα. Συνιστάται η διακοπή του το συντομότερο δυνατόν.

Σημαντική η άσκηση

Το τρέξιμο, το γρήγορο βάδισμα, το κολύμπι, το ανέβασμα σκάλας, το ποδήλατο κ.α. εξασφαλίζουν στην γυναίκα τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις, για μια ασφαλή και χωρίς προβλήματα μελλοντική κύηση. Η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας, στη πτώση της αρτηριακής πίεσης, πέρα και από απώλεια βάρους για τις γυναίκες με πλεονάζον βάρος.

And More