Γλυκοπατάτα στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη στη μέλλουσα μαμά και το μωρό

Το μυαλό μίας γυναίκας που ετοιμάζεται να γίνει μανούλα είναι γεμάτο από άγχος και… απορίες. Γιατί, ειδικά αν βιώνει τη φάση αυτή για πρώτη φορά, τότε οι ερωτήσεις της είναι ακόμα περισσότερες. Το ξέρεις, και ίσως το βιώνεις, αν περιμένεις σε λίγους μήνες να φέρεις το μωρό σου στον κόσμο αυτό. Μία από τις πιο πιο συχνές απορίες; Μα, φυσικά, ποιες τροφές μπορεί να καταναλώσει μία εγκυμονούσα και ποιες είναι καλό να αποφύγει.

Εντάξει, ο κατάλογος είναι μεγάλος και κατά καιρούς καταπιανόμαστε ξανά και ξανά με τις ομάδες τροφίμων που πρέπει και δεν πρέπει να τρώει μια γυναίκα που εγκυμονεί, αλλά υπάρχει ένα λαχανικό που αυτή την εποχή βρίσκεις παντού και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές: η γλυκοπατάτα. Τι προσφέρει σε εσένα και το μωρό σου;

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο βρίσκεσαι σε ενδιαφέρουσα, καλό είναι να αυξήσεις την ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης που λαμβάνεις καθημερινά σε ποσοστό έως και 40%, γιατί έτσι θα βοηθήσεις και τον δικό σου οργανισμό, αλλά και του μωρού σου. Θα ενισχύσεις το μεταβολισμό σου, σε μία περίοδο που οι ορμονικές αλλαγές και οι κατακρατήσεις υγρών αποσυντονίζουν τη λειτουργία του, ενώ το μωρό στην κοιλιά σου θα βιώσει τα οφέλη της ως προς την ανάπτυξη του.

Άσε τη βιταμίνη C να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου
σε μία περίοδο, που η αλήθεια είναι το έχουμε ανάγκη. Σύμφωνα με αρκετούς διατροφολόγους, η συγκεκριμένη βιταμίνη θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς και λοιμώξεις. Για αυτό, πριν πας στο σούπερ μάρκετ, πρόσθεσε στη Shopping List σου, λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα του φαγητού σου, κόκκινες πιπεριές και καταπράσινο μπρόκολο.

Προσφέρει το κάλιο που χρειάζεσαι
Για την ακρίβεια, τόσο στη φλούδα, όσο και στην ψίχα μίας γλυκοπατάτας θα βρεις σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια ποσότητα του καλίου που έχεις ανάγκη. Θα σταθεροποιηθούν οι παλμοί της καρδιάς σου, ενώ την ίδια στιγμή θα ρυθμίσεις την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της στο αίμα.

Μην ξεχνάς και το μαγνήσιο…
Θα σου χαρίσει την ηρεμία που ψάχνεις εκείνες τις στιγμές που οι απορίες διογκώνονται στο κεφάλι σου και το άγχος σε κυριεύει. Ε, λοιπόν, γλυκοπατάτα! Το νούμερο ένα φθινοπωρινό φρούτο κατά του υπερβολικού στρες!

Ώρα για σίδηρο!
Οι τροφές πλούσιες σε πρωτείνη μεταβολίζονται ευκολότερα, ενώ το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει και το μωρό στην κοιλίτσα σου να αναπτυχθεί σωστά.

Τι θα έλεγες για μερικές ψητές γλυκοπατάτες στο φούρνο με λίγο γιαούρτι για γεύση και δροσιά στον ουρανίσκο σου;

 

And More