Καφές και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα και ποια τα προτιμότερα είδη καφέ

Εάν αυτή την περίοδο διανύεις την εγκυμοσύνη σου, τότε ανάμεσα σε όλα τα ερωτήματα που “γεννά” ο νους σου (που σίγουρα είναι πολλά!) είναι και εκείνο γύρω από την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις. Βλέπεις, οπωσδήποτε θα υπάρχουν τροφές τις οποίες θα κληθείς να εγκαταλείψεις, αλλά και άλλες που θα πρέπει να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο για να έχεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, που θα βοηθήσει τόσο εσένα, όσο και το μωρό σου. Ένα, όμως, από τα πιο συχνά ερωτήματα σε αυτό τον τομέα είναι η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, εξηγεί ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και ποια είδη καφέ θεωρούνται περισσότερο ασφαλή για την κύηση:

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική τόσο για την γυναίκα, όσο και για το έμβρυο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διλήμματα σχετικά με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, λόγω της καφεΐνης που εμπεριέχεται σε αυτόν.

Η απάντηση είναι απλή, αν αναλογιστούμε πως όλα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά έχουν προκαθορισμένη ανώτερη και κατώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), τα 200 mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης για τις γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου μία κούπα καφέ.

Ποιες είναι οι συχνότερες πηγές καφεΐνης;
Ωστόσο, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους κρυφές πηγές καφεΐνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διότι, αν έως τώρα θεωρούσες πως ο καφές είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης, καλό θα ήταν να έχεις υπόψιν σου και τα υπόλοιπα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν στην σύστασή τους καφεΐνη, ώστε να μην υπερβαίνεις το ημερήσιο όριο κατανάλωσής της. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την σοκολάτα, το κακάο, τα αναψυκτικά τύπου cola, το σοκολατούχο γάλα, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά (energy drinks).

Τι καφέ να προτιμώ στην εγκυμοσύνη;
Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε εκείνα με την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης, όπως είναι ο στιγμιαίος καφές που περιέχει 65-100 mg καφεΐνης ανά κούπα. Συγκριτικά με άλλα είδη, όπως είναι ο καφές φίλτρου, που περιέχει 115-175 mg καφεΐνης, ο στιγμιαίος καφές είναι προτιμότερος, προκειμένου να μην ξεπεράσεις την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη -που όπως είδαμε παραπάνω ανέρχεται στα 200 mg καφέ την ημέρα.


Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Τέλος, οι εγκυμονούσες γυναίκες που είναι λάτρεις του καφέ θα μπορούσαν να επιλέξουν και την εναλλακτική του ντεκαφεϊνέ. Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές, “ντεκαφεϊνέ” χαρακτηρίζεται ο καφές, ο οποίος περιέχει καφεΐνη κάτω του 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/στιγμιαίο καφέ.

 

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More