Ποιο είναι το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τις νέες γυναίκες που κυοφορούν;

Μήπως μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες σήμερα είναι η ψυχοσυναισθηματική κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της κύησης, παρά κάποια σωματική δυσφορία; Και όμως, αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία, όπως εκδόθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της μελέτης, οι νέες γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης από ό,τι οι μητέρες τους πριν από 25 χρόνια! Μάλιστα, τα ποσοστά της κατάθλιψης στις εγκυμονούσες είναι κατά 51% αυξημένα από τα αντίστοιχα που σημειώνονταν 25 χρόνια πριν. Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη φορά που έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην κατάθλιψη κύησης και μάλιστα με ποσά σύγκρισης μεταξύ γενεών.

Στην έρευνα συμμετείχαν μητέρες από διαφορετικές περιοχές οι οποίες υπήρξαν έγκυες κατά το 1990 έως το 1992. Έπειτα, τα παιδιά που αποκτήθηκαν από αυτές τις γυναίκες και απέκτησαν δικά τους παιδιά ανάμεσα στις χρονολογίες 2012 και 2016 κλήθηκαν να συμμετάσχουν επίσης στην έρευνα. Ωστόσο, αν το παιδί ήταν γένους αρσενικού, στη μελέτη συμμετείχε η έγκυος σύζυγός τους. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες στο δεύτερο σκέλος της έρευνας έπρεπε να είναι ανάμεσα στις ηλικίες των 19 και 24 ετών. Το αποτέλεσμα της εξέτασης των δύο ομάδων έδειξε πως οι εγκυμονούσες του σκέλους 2012-2016 σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα Επιλόχειας Κατάθλιψης του Εδιμβούργου (EPDS) σε σχέση με τις μητέρες τους που κυοφορούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Εφόσον, λοιπόν, η κατάθλιψη κύησης θέτει σε ρίσκο τα παιδιά που γεννιούνται, κινδυνεύοντας να εμφανίσουν συμπεριφορικά και μαθησιακά προβλήματα, ενώ αυξάνει την πιθανότητα να βιώσει και η μητέρα κατάθλιψη μετά τον τοκετό, τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά. Και παρ’ ότι αυτό δεν σημαίνει πως κάθε άτομο, του οποίου η μητέρα είχε παρουσιάσει κατάθλιψη, θα εμφανίσει και εκείνο την ψυχιατρική νόσο, ωστόσο οι γυναίκες που ξεκινά η εγκυμοσύνη τους θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να ζητήσουν την ανάλογη βοήθεια αν παρατηρήσουν το φαινόμενο.

And More