Pregnancy alert! Πώς θα ανακοινώσεις σε πέντε βήματα την εγκυμοσύνη σου στην εργασία σου

Το τεστ (στικ) εγκυμοσύνης έγινε και βγήκε θετικό -και τις οκτώ φορές που το έκανες! Η ανακοίνωση στον σύντροφό σου, συνοδεία χαρτομάντιλων για την συγκίνηση και μάσκας οξυγόνου για τον πανικό έγινε! Το ραντεβού στον γυναικολόγο και ο πρώτο υπέρηχος έγινε και η εγκυμοσύνη σου είναι πλέον 100% επιβεβαιωμένη! Το τηλεφώνημα στην κολλητή/αδερφή σου έγινε και, ναι, ακολούθησαν ουρλιαχτά! Η ανακοίνωση στους γονείς και τα πεθερικά έγινε και ακολούθησαν πολλές αγκαλιές, φιλιά και δάκρυα, που μπορεί να ήθελες και να αποφύγεις! Με λίγα λόγια, τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ανήκουν πια στο παρελθόν και έχεις κάνει τα συνηθισμένα βήματα. Τι γίνεται, όμως, με το γραφείο και την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης σου στην δουλειά;

Επειδή, πολλές φορές μπορεί να είναι κάπως περίεργη διαδικασία και συχνά δεν ξέρουμε πώς να την διαχειριστούμε, παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει τα βασικά βήματα που όλες ακολουθούμε όταν έρχεται η στιγμή να μοιραστούμε… τα χαρμόσυνα νέα μας!

Βήμα 1ο: Μην κάνεις την ανακοίνωση πριν την 12 εβδομάδα
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ένα ποσοστό των κυήσεων μπορεί να καταλήξει σε αποβολή. Επειδή, λοιπόν, αυτός ο κίνδυνος μειώνεται κατακόρυφα από την 12η εβδομάδα και καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, αυτό είναι ένα καλό διάστημα για να μην προχωρήσεις σε δημόσιες ανακοινώσεις. Όταν, όμως, περάσει το κρίσιμο διάστημα και είσαι πλέον σε θέση να επιβεβαιώσεις στην εργασία σου την εγκυμοσύνη σου, καλό είναι να ενημερώσεις πρώτα τον προϊστάμενο ή έναν άμεσο συνεργάτη, ειδικά στην περίπτωση που χρειάζεται να λείψεις ή να εργαστείς λιγότερο λόγω κάποιας πάθησης. Ωστόσο, μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, μπορείς να αφιερώσεις όσο χρόνο θέλεις στον εαυτό σου και να μην σπεύσεις να ανακοινώσεις την κατάστασή σου, αν δεν νιώθεις έτοιμη για αυτό. Φρόντισε, όμως, να γίνει εγκαίρως, ώστε να μην νιώσει η επιχείρηση πως το έκρυβες σκόπιμα.

Βήμα 2ο: Μίλησε πρώτα στον προϊστάμενό σου
Ή αν εσύ είσαι επικεφαλής του τμήματος, τότε μίλησε πρώτα στον/την βοηθό ή έναν άμεσο συνεργάτη. Η σημασία αυτού του βήματος είναι να ενημερώσεις εκείνον που θα αντιμετωπίσει την άμεση αλλαγή από την “απώλειά” σου κατά το διάστημα της άδειας και που θα χρειαστεί να πάρει τις αποφάσεις για την αναπλήρωση των καθηκόντων σου κατά το διάστημα της απουσίας σου. Κανόνισε ένα ραντεβού μαζί τους, είτε είναι προϊστάμενος, είτε υφιστάμενος, και προσπάθησε να κρατήσεις επαγγελματικό προφίλ και να κάνεις την ανακοίνωση σύντομα, χωρίς χρονοτριβές.

Βήμα 3ο: Μίλησε με τον υπεύθυνο HR ή το λογιστήριο της εταιρίας
Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης στην οποία εργάζεσαι, θα υπάρχει και το κατάλληλο άτομο, το οποίο οφείλει να ενημερωθεί για μια κατάσταση εγκυμοσύνης στην εταιρία, ώστε να προετοιμάσει τα απαραίτητα νομικά, ασφαλιστικά και οικονομικά έγγραφα. Το ίδιο άτομο οφείλει και να προετοιμαστεί για να σε ενημερώσει σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες σου απέναντι στην εταιρία. Ωστόσο, καλό είναι να είσαι σχετικά ενημερωμένη πριν πραγματοποιήσεις αυτό το ραντεβού, ώστε να βεβαιωθείς πως όλα γίνονται νόμιμα. Σε γενικές γραμμές, η συνολική διάρκεια της άδειας εγκυμοσύνης ανέρχεται στις 17 εβδομάδες, από τις οποίες οι οκτώ χορηγούνται πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού (άδεια τοκετού) και οι υπόλοιπες εννέα εβδομάδες προορίζονται για την άδεια λοχείας, μετά τον τοκετό.

Βήμα 4ο: Μην αργήσεις να ανακοινώσεις τα νέα στους υπόλοιπους
Από την στιγμή που είναι ενήμερη η “ηγεσία” της επιχείρησης, είναι πλέον καιρός να ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου και στην υπόλοιπη εταιρία. Μην αφήσεις πολλές μέρες να περάσουν, αφού τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνεις meeting ή επίσημες ανακοινώσεις, αλλά με casual τρόπο να μιλήσεις στους συνεργάτες σου. Καλύτερα θα ήταν να απέφευγες τα email για αυτό τον σκοπό, αφού είναι πολύ χαρούμενο γεγονός για να το μοιραστείς με τόσο απρόσωπο μέσο. Διάλεξε, λοιπόν, μία ομαδική συνάντηση, όπου με χαλαρό τρόπο θα ενημερώσεις τους συναδέλφους σου.

Βήμα 5ο: Μην πανικοβάλλεσαι με το πλάνο της άδειάς σου
Όταν μόλις έχεις κλείσει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σου και προχωράς σιγά-σιγά στις ανακοινώσεις περί εγκυμοσύνης στην δουλειά σου, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταστρώσεις πλήρως το πλάνο της άδειάς σου. Άλλωστε, τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα ακριβώς όπως τα περιμένουμε ή υπολογίζουμε ότι θα έρθουν. Γι’ αυτό και καλό είναι να χαλαρώσεις, να αφήσεις λίγο χρόνο να περάσει και να κινηθείς ανάλογα με τις περιστάσεις που θα επικρατούν όταν κλείσεις και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου.

And More