Σύζυγος, μητέρα και… καριέρα;

Σύζυγος, μητέρα και… καριέρα;

Δουλεύεις. Είσαι μητέρα, αλλά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις σε κρατάνε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού. Πώς να επιβιώσεις χωρίς να σε πνίξουν οι ενοχές.
Μια γυναίκα, πολλοί ρόλοι. Και οι ρόλοι να απαιτούν όλοι να ανταπεξέλθεις με επιτυχία. Οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς κι εσύ αναρωτιέσαι μεταξύ κρέμας και filo-fax: γιατί μας αποκαλούν το “ασθενές φύλο”;
Είσαι μαμά, είσαι σύζυγος, είσαι και γυναίκα. Πρέπει να φροντίσεις το μωρό σου, να φροντίσεις τη σχέση σου, να φροντίσεις και τον εαυτό σου. Μέσα σε όλα αυτά, είναι δυνατόν να καταφέρεις να κάνεις και καριέρα.

Η δικηγόρος Αγγελική Μπιστακέα, μας διαβεβαιώνει πως όλες οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα τα οποία μπορούν και οφείλουν να διεκδικούν.

Μιλάει από προσωπική πείρα, αφού και η ίδια είναι εργαζόμενη και γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάζεις όλα με επιτυχία, ιδιαίτερα σε ανδροκρατούμενους χώρους.


Αντιμετώπισε τις τύψεις

Νιώθεις ενοχές. Ξέρεις ότι ο ρόλος σου στην ανατροφή του παιδιού είναι σημαντικός και ότι κανείς δεν μπορεί να σε αντικαταστήσει απόλυτα. Έρχεσαι σε σύγκρουση με τον εαυτό σου. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις σε κρατάνε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού και αυτό σε γεμίζει τύψεις. Πιέζεσαι αλλά αγαπάς τη δουλειά σου. Ή δεν γίνεται να την αφήσεις για βιοποριστικούς λόγους. Όπως και να έχει να ξέρεις ότι οι ενοχές δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τι να κάνεις

-Προγραμμάτισε σωστά το χρόνο σου ώστε να γνωρίζεις εκ των προτέρων τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στη διάρκεια της ημέρας.

-Ιεράρχησε τις ανάγκες σου σωστά ώστε να δίνεις προτεραιότητα στα πιο σημαντικά. Έτσι, αν παρουσιαστεί κατί έκτακτο και χρειαστεί να αλλάξεις το καθιερωμένο σου πρόγραμμα, δεν θα σε καταβάλει πανικός και θα γνωρίζεις ποια από τις υποχρεώσεις σου μπορεί να αναβληθεί για αργότερα.

-Κάνε σωστό καταμερισμό εργασίας. Καλό είναι να αναθέτεις ευθύνες στον σύζυγο αλλά και στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να κάνουν δουλειές κι ας μην τις κάνουν και τέλεια. Πρέπει από μικρά να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μπορούν να μαζεύουν τα παιχνίδια τους ή να στρώνουν το κρεβάτι τους, αν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία.

-Όσο κουρασμένη κι αν νιώθεις επιβάλλεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο καθημερινά αποκλειστικά στα παιδιά σου. Να ακούσεις τα νέα τους από το σχολείο, να παίξεις μαζί τους, να τους διαβάσεις ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν.

-Μίλησέ τους για τη δουλειά σου και εξήγησέ τους λόγους που σε κάνουν να εργάζεσαι χωρίς να δείχνεις δυσαρεστημένη.

-Να τους υπενθυμίζεις πάντα πόσο σημαντικά είναι για σένα και πως τα βάζεις πάνω από όλα. Πρώτα έρχεται η οικογένεια και μετά η δουλειά.

-Διοργανώστε οικογενειακές εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

-Μην μεταφέρεις δουλειά στο σπίτι εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη.

-Να θυμάσαι πως δεν μετράει μόνο το πόσο χρόνο διαθέτεις στα παιδιά σου αλλά και
πως τον αξιοποιείς.

Ως εργαζόμενη μητέρα έχεις δικαιώματα. Τα γνωρίζεις; Κάνε κλικ εδω

Read More

And More