Τα σημάδια που “μαρτυρούν” ότι μάλλον είσαι έγκυος…

Μήπως τελευταία ταλαιπωρείσαι από μερικές ναυτίες; Από υπερβολική κούραση; Από ανυπόφορη συχνουρία; Μήπως είσαι έγκυος; Αν το υποψιάζεσαι, τότε η πρώτη σου σκέψη (και πράξη) είναι να το εξακριβώσεις το συντομότερο δυνατόν. Γιατί, όλα όσα διάβασες στην αρχή αποτελούν σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας κύησης. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα; Πριν συνεχίσεις το scroll down, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Ξυπνάς ζαλισμένη; Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης είναι αυτό το αίσθημα ναυτίας που κάνει το στομάχι σου να κουνιέται και να ζορίζεται. Συνήθως, ξεκινάει από την έκτη εβδομάδα της κύησης και ολοκληρώνεται την δωδέκατη.

Μήπως έχεις αυξήσει υπερβολικά τις επισκέψεις στην… τουαλέτα; Μήπως, δηλαδή, η συχνουρία σε ταλαιπωρεί; Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εκδηλωθεί από την έκτη κιόλας εβδομάδα και θα συνεχιστεί μέχρι το μικρό πλασματάκι βγει από την κοιλιά σου και έρθει στον κόσμο αυτό.

Πόσο κουρασμένη αισθάνεσαι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την πρώτη εβδομάδα της κύησης, ενδέχεται πολύ. Οι ορμόνες σου αλλάζουν, η λειτουργία τους αλλάζει και ξαφνικά νιώθεις κουρασμένη, ακόμα και αν η μέρα σου δεν είναι τόσο γεμάτη.

Με την ψυχολογία σου τι γίνεται; Συναισθηματική αστάθεια, ανεξήγητος εκνευρισμός και διακριτές μεταπτώσεις χαρακτηρίζουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Μην σου κάνει, λοιπόν, εντύπωση, αν μετά από μία στιγμή χαράς, ξαφνικά βάλεις τα κλάματα. Οι ορμόνες επηρεάζουν το συναισθηματικό σου κόσμο αρχικά και τον τρόπο εκδήλωσης του τελικά.

Έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στους μαστούς σου; Η ευαισθησία των μαστών και η αύξηση του μεγέθους τους αποτελούν ένα πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Η αλλαγή αυτή, όπως καταλαβαίνεις, προκαλείται από τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών. Ίσως σου θυμίζει εκείνο το αίσθημα διόγκωσης των μαστών που αισθάνεσαι τις πιο ζόρικες ημέρες του μήνα, αλλά σε ελαφρώς μεγαλύτερο βαθμό. Όσο ο οργανισμός σου συνηθίζει τις αλλαγές αυτές, τόσο πιο σύντομα ο ενδεχόμενος πόνος θα σταματήσει.

Μήπως κάποιες τροφές δεν σου αρέσουν και τόσο, ενώ σε άλλες δεν μπορείς να αντισταθείς; Μην σου κάνει εντύπωση αν νιώσεις αποστροφή για τον καφέ ή τα τηγανιτά και μία ιδιαίτερη έλξη από το… φυστικοβούτυρο. Φρόντισε, λοιπόν, να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο να σου προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και να ικανοποιεί τις λιγούρες σου.

Καθυστέρηση περιόδου. Για το τέλος, κράτησα αυτό το σημάδι, που σίγουρα το ξέρεις. Είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και συνήθως συνοδεύεται από μερικά ακόμα, όπως πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, βάρος στους μαστούς ή τάση για εμετό. Μόλις δεις τις αλλαγές αυτές συνολικά, καλό είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου και να ακούσεις τις πολύτιμες συμβουλές του. 

 

And More