Θέλεις να αποκτήσεις παιδί; Οι ερευνητές σου “απαγορεύουν” να τρως fast food!

Για χρόνια γνωρίζαμε πως η παχυσαρκία και το κάπνισμα ήταν παράγοντες που επηρεάζουν πολύ τις πιθανότητες να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη, καθώς αποδεδειγμένα μειώνουν τη γονιμότητα των γυναικών. Πλέον, όμως, ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πολύ συγκεκριμένα για την επίδραση του fast food στη γονιμότητα. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Human Reproduction, επιχείρησε να μετρήσει πόσο σημαντικός παράγοντας μπορεί είναι η διατροφή μιας γυναίκας η οποία προσπαθεί να μείνει έγκυος και τα αποτελέσματα καταδίκασαν το “βρώμικο” γρήγορο φαγητό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 5598 γυναικών που διένυαν την εγκυμοσύνη τους στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε γυναίκα που συμμετείχε βρισκόταν ανάμεσα στην 14η και 16η εβδομάδα κύησης, και της ζητήθηκε να περιγράψει τι περίπου έτρωγε το μήνα που οδήγησε τελικά στη σύλληψη. Επίσης, οι μελετητές έλαβαν υπόψη ποιες γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει θεραπεία για τη γονιμότητα.

Κάθε γυναίκα ρωτήθηκε πόσα γεύματα φρούτων, πράσινων λαχανικών, ψαριού και fast food (burger, τηγανητό κοτόπουλο, πίτσα, τηγανητές πατάτες) έτρωγαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν την εγκυμοσύνη της και εκείνο που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν ένας συσχετισμός ανάμεσα στην ποσότητα fast food που καταναλώνει μια γυναίκα και τα ποσοστό υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα, εκείνες που έτρωγαν “γρήγορο” φαγητό τέσσερις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα χρειάστηκαν ακόμη και έναν επιπλέον μήνα προσπάθειας από άλλες γυναίκες που έτρωγαν πολύ λιγότερο.

Επιπλέον, εκείνες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης, ενώ εκείνες που δεν τα συμπεριελάμβαναν κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα στη διατροφή τους μπορεί να αργούσαν να έχουν επιτυχή σύλληψη ακόμη και έως ενάμισι μήνα.

*Σε κάθε περίπτωση, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη σε κάθε περίοδο της ζωής μας και καλό είναι να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που χρειάζεται να αλλάξεις κατά την περίοδο σύλληψης, κύησης και λοχείας.

And More