Μητρότητα: Πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως μητέρες οι μεγαλύτερες stars της showbiz

μητρότητα η [mitrótita] : 1. η κατάσταση ή η ιδιότητα της γυναίκας που είναι μητέρα -ιδίως μικρών παιδιών: Οι χαρές / τα βάσανα της μητρότητας. Κοινωνική προστασία της μητρότητας. 2. η επιθυμία της γυναίκας να αποκτήσει παιδιά, καθώς και η αγάπη για τα παιδιά της: Το ένστικτο της μητρότητας. Αυτός είναι ένας περιεκτικός και σύντομος ορισμός της έννοιας της μητρότητας σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Αν σε ρωτούσε, όμως, κάποιος τι σημαίνει μητρότητα, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα απαντούσες τίποτα από τα παραπάνω. Διότι, ανεξάρτητα από τις εννοιολογικές επεκτάσεις της μητρότητας, που είναι σαφείς και περιγραφικές, η κατάσταση του να είσαι μητέρα εμπεριέχει τόσα πολλά και διαφορετικά στοιχεία, συναισθήματα και παραμέτρους που δύσκολα χωρά σε λέξεις συχνά.

Η μητρότητα θεωρείται ως η υπέρτατη αξία της γυναίκας. Και ναι, η “μαγική” ικανότητά της να δημιουργεί ζωή είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Όσο ακαδημαϊκά, όμως, και αν αντιμετωπιστεί το θέμα και η ουσία της μητρότητας, η πραγματική αίσθηση με όλες τις εκφάνσεις της έρχονται μόνο μέσα από την ενσάρκωση του ρόλου της μητέρας. Μόνο μια γυναίκα που έχει αποκτήσει παιδιά και βιώνει την αληθινή εμπειρία της διαδικασίας μπορεί να δώσει τη δική της μετάφραση για τη μητρότητα, που ίσως να μην συνάδει απαραίτητα με εκείνη που έχει κάποια άλλη μητέρα. Διότι, κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και λειτουργεί διαφορετικά ως μητέρα και δεν υπάρχει μια ενιαία και μοναδική οπτική.

Ωστόσο, πολλές είναι οι φορές που το θέμα -ή και “αίνιγμα”- της μητρότητας έχει απασχολήσει αρκετές διάσημες μανούλες. Τα φώτα της δημοσιότητας πολύ συχνά “πέφτουν” πάνω στις stars της showbiz όταν αποκτούν παιδιά. Και ακόμη πιο συχνή είναι η ερώτηση “πόσο σε άλλαξε η μητρότητα”. Και τότε οι απαντήσεις αρχίζουν να φανερώνουν τη διαφορετική θεώρηση της έννοιας, πάντα ωστόσο κάτω από την καθολική αίσθηση της υψηλής αξίας που την ακολουθεί.

Παρακάτω μπορείς να δεις τι έχουν να σου πουν μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες του κόσμου σχετικά με την προσωπική εμπειρία τους ως μητέρες.

Jessica Biel:

“Νομίζεις ότι είσαι ένα ανιδιοτελές άτομο και έπειτα συνειδητοποιείς πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτά τα μικρά πλάσματα έρχονται στη ζωή σου και χρειάζονται τόσα πολλά και το πρόγραμμά σου δεν είναι πλέον δικό σου, ούτε έχει σημασία για σένα πια και είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η ζωή σου αφορά αποκλειστικά αυτόν το μικρό τύπο. Δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος που νιώθει ότι ‘όλη μου η ζωή αλλάζει για το παιδί μου’, αλλά από την άλλη έτσι είναι πραγματικά”.
Marie Claire, 2017

Gillian Anderson:

“Αγαπώ τα παιδιά μου περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και όταν είμαι μαζί τους είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ -και όμως, βρίσκω πως το να είσαι γονέας είναι δύσκολο. Κάνω ό,τι μπορώ για να εξοικονομήσω χρόνο ώστε να είμαι παρούσα και ενεργή μητέρα, αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη πως η ψυχραιμία μου είναι φτιαγμένη για τόσο θόρυβο, ένταση, τη συνεχή απαίτηση να είμαι ανιδιοτελής και να παραμένω ψύχραιμη. Μου τρώει όλη την ενέργεια το να μην γκρινιάζω για να κάνουν ησυχία και να σταματήσουν να κάνουν σαν μωρά, το οποίο προφανώς θα ήταν ολέθριο για την παιδική ηλικία τους! Βλέπω άλλες μητέρες που δείχνουν να μην παλεύουν τόσο πολύ. Ίσως να μεγάλωσαν σε μεγαλύτερες οικογένειες ή να έχουν περισσότερη υπομονή. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να κάνω εξάσκηση στην υπομονή και να σκέφτομαι όταν είναι απαραίτητο πριν να αντιδράσω, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να θυμάμαι να συγχωρώ τον εαυτό μου. Για παράδειγμα, ακόμη και όταν κάνω το ‘σωστό’ και να παίξω μαζί τους, τα παιδιά μου αντιλαμβάνονται πως δεν μου είναι τόσο εύκολο. Θα το κάνω και θα δεσμευτώ σε αυτό, αλλά για κάποιο λόγο θα προσπαθώ πολύ, ακόμη κι αν προσποιούμαι πως μου είναι εύκολο και υποσυνείδητα το καταλαβαίνουν. Αλλά μου πήρε πολλά χρόνια για να μην νιώθω ενοχές, να αποδεχθώ ότι έχω όρια σε αυτό τον τομέα και πως πραγματικά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Όταν δέχομαι και συγχωρώ την ίδια μου την αδυναμία, τότε μπορώ να είμαι πιο ελεύθερη τη στιγμή που χρειάζεται, γιατί δεν προσπαθώ τόσο σκληρά να είμαι τέλεια και τελικά τα παιδιά μου επωφελούνται από αυτό”.
Από το βιβλίο της We: A Manifesto for Women Everywhere

Eva Mendes:

“Διαπίστωσα ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι μωρό. Τα πάντα είναι μια σκληρή μάχη για εκείνη (την κόρη μου). Για παράδειγμα, δεν έχω κάνει εμετό από τη δεκαετία του ’90 και εκείνη έχει κάνει ήδη δύο εμετούς από την ώρα που ξεκινήσαμε αυτή τη συνέντευξη. Η μητρότητα είναι πανεύκολη μπροστά σε αυτό που περνάει ένα μωρό”.
Violet Grey, 2017

Meryl Streep:

“Η μητρότητα έχει έναν πολύ ‘ανθρωπιστικό’ αντίκτυπο. Τα πάντα μειώνονται στα απολύτως απαραίτητα”.
The Ultimate Book Of Quotations, 2012

Katie Holmes:

“Πρέπει πραγματικά να στηρίζουμε η μία την άλλη, να βοηθάμε τους γύρω μας σε όποια δυσκολία περνούν -είτε όταν πουν ‘Το παιδί μου ξέσπασε’, είτε όταν λένε ‘Άργησα στην αποφοίτηση’ ή οτιδήποτε τους συμβεί. Νομίζω πως όλοι χρειάζεται να μαλακώσουμε. Να χαλαρώσουμε απέναντι στις προσδοκίες και την ανησυχία. Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε”.
People, 2014

And More