Οι πιο συχνές απορίες που κάθε νέα μαμά έχει…

Τώρα, που κρατάς το μικρό σου στην αγκαλιά σου, κάθε νέα αλλαγή γεννά απορίες. Ειδικά, σε μία μαμά που τώρα πια το μωράκι είναι η προτεραιότητα της και θέλει να το φροντίζει όσο κανένας άλλος. Σίγουρα, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστείς ένα βρέφος που μόλις γεννήθηκε, όταν δεν έχεις ξανακάνει κάτι τέτοιο στη ζωή σου!

Σήμερα, λοιπόν, σου συγκέντρωσα τις πιο συχνές απορίες που κάθε καινούρια μαμά έχει…

Πόσο καλά πρέπει να ντύνω το μικρό μου;

Φυσικά, η απορία δεν επικεντρώνεται στο στυλ που θες να δώσεις στο μωράκι σου, αλλά στον όγκο ρούχων που θέλεις να φοράει, για να αισθάνεται (και να αισθάνεσαι) ασφαλής. Τώρα, που ο καιρός “ανοίγει” και η θερμοκρασία ανεβαίνει, προτίμησε πιο ελαφριά ρουχαλάκια, αλλά, σε καμία περίπτωση, μη ξεχάσεις το καπέλο του. Γιατί, ο ήλιος και οι ακτίνες του παραμονεύουν και εσύ με το μικρό σου πρέπει να του κλείσετε το μάτι και την επαφή με το δέρμα σας.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό μου την ημέρα;

Σύμφωνα με μία έρευνα (ναι, την απάντηση δε θα σου τη δώσω εγώ), κατά τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό συνηθίζει να κοιμάται περίπου 15 με 16 ώρες την ημέρα. Βέβαια, δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο για τον ύπνο, αφού συνήθως κοιμάται για μικρά διαστήματα των δύο και τεσσάρων ωρών ανάμεσα στα ταΐσματα.

Γιατί δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες στη ζωή, τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν με ευκολία πότε είναι πρωί και πότε βράδυ. Προκειμένου να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί, μπορείς να φροντίζεις να είναι το σπίτι πολύ φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήσυχο και σκοτεινό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα σε βοηθήσει κάπως…

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει χορτάσει;

Για την συγκεκριμένη απορία, θα χρειαστείς τη βοήθεια του παιδιάτρου σου, γιατί ο επιστημονικός τρόπος που θα σου δείξει αν το μωρό τρέφεται αρκετά είναι οι τακτικές και σταθερές μετρήσεις του βάρους του, τις οποίες πρέπει να έχουν την υπογραφή του οικογενειακού σας γιατρού.

Πόσες φορές την ημέρα θα λερώσει την πάνα του;

Σε ανησυχεί και με το δίκιο σου, αφού ξέρεις ότι ο κλήρος για αυτήν την -όχι και τόσο δημιουργική- δουλειά θα πέσει σε εσένα. Ένας βασικός κανόνας λέει πως τον πρώτο καιρό η πάνα του μωρού λερώνεται προοδευτικά ανάλογα με την ημέρα ζωής του. Δηλαδή, την πρώτη ημέρα θα κάνει τσίσα μια φορά, την δεύτερη ημέρα θα κάνει τσίσα δύο φορές και την τρίτη τρεις φορές. Για περισσότερες πληροφορίες, φυσικά, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου.

Πότε μπορώ να του δώσω πιπίλα;

Είτε πολύχρωμη, είτε απλή, η πιπίλα μόνο χαρά μπορεί να δώσει. Και στο μωράκι σου και σε εσένα. Επειδή, όμως, τα πορίσματα σε έρευνες, άρα και οι απόψεις διίστανται, λέω να αφήσω την απάντηση αυτή στους ειδικούς.

Πώς μπορώ να φροντίσω τα πρώτα του δοντάκια;

Το μυστικό σε αυτό το όχι και τόσο εύκολο task, είναι να ξεκινήσεις τη φροντίδα από νωρίς. Πριν καν βγουν στην επιφάνεια. Να προετοιμάσεις το έδαφος. Τα ούλα του. Σύμμαχος σου; Οι συχνές πλύσεις στόματος και μερικές ακόμη συμβουλές που θα βρεις εδώ.

And More