Ποιο είναι το σωστό αντηλιακό προϊόν για το μικρό σου; Οι ειδικοί απαντούν

Οι οικογενειακές επισκέψεις στη θάλασσα πληθαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή οι εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπαίνουν πλέον στο τακτικό ημερήσιο… πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει, πως η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι όχι απλά απαραίτητη, αλλά αναγκαία και κάθε γονιός καλείται να επιλέξει τις κατάλληλες μεθόδους αντηλιακής προστασίας για τα μικρά του. Ποια είναι, όμως, η σωστή επιλογή όταν μιλάμε για παιδικά αντηλιακά; Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του CNN, πιθανότατα να μην χρειάζονται καν τα κατηγοριοποιημένα ως παιδικά αντηλιακά, μιας και οι δείκτες προστασίας είναι εκείνοι που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση!

Ξεκινώντας από την αρχή, ο γενικός κανόνας υπαγορεύει πως τα μωρά κάτω των έξι μηνών δεν χρειάζεται να φορούν αντηλιακά, μιας και γενικά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Αυτό σημαίνει, πως η προστασία τους επιτυγχάνεται όταν παραμένουν στη σκιά και φορούν ρούχα που προστατεύουν το σώμα τους, γυαλιά και καπέλο. Εφόσον, όμως, είστε στη θάλασσα, τότε σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας θα πρέπει να φορούν αντηλιακά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, ώστε να μην ερεθίζεται το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα τους.

ΔΕΣ ΕΔΩ 6+1 INFO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ

Από την ηλικία των έξι μηνών και άνω, τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύονται με κάποιο αντηλιακό προϊόν και η μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στο δείκτη αντηλιακής προστασίας, δηλαδή το SPF! Εφόσον, όμως, οι διαφορές των δεικτών είναι τόσο μικρές (για παράδειγμα το SPF 15 “μπλοκάρει” το 93% της UVB ακτινοβολίας, ενώ το SPF 30 καλύπτει στο 97% της UVB ακτινοβολίας), οι ειδικοί συνιστούν πως η χρήση ενός προϊόντος με δείκτη SPF 50 είναι επαρκής για τα παιδιά -εξαιρούνται οι περιπτώσεις με ειδικές φωτοευαίσθητες παθήσεις, όπως ο λύκος.

Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης SPF είναι ικανός να προστατεύσει το δέρμα μόνο από τις ακτίνες UVB (που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα) και όχι από την ακτινοβολία UVA (που προκαλεί φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο). Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον FDA του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, τα αντηλιακά προϊόντα “ευρέως φάσματος” είναι ιδανικά για τα παιδιά, μιας και χάρη στη σύνθεσή τους δημιουργούν ένα προστατευτικό “φράγμα” που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία UVA πριν εκείνη φτάσει στην επιδερμίδα.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Όσο για την συχνότητα εφαρμογής των αντηλιακών προϊόντων στα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς του CNN, ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος θα πρέπει να φοριέται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται η επάλειψη ανά δύο ώρες ή κάθε φορά που βγαίνουν από τη θάλασσα για να στεγνώσουν. Τέλος, ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους αντηλιακών που υπάρχουν στο εμπόριο (λοσιόν, στικ, σπρέι), δεν υπάρχει κάποιος που να συνιστάται, αν και οι επιστήμονες θα προτιμούσαν τις λοσιόν σε σχέση με τα σπρέι, ώστε να μην εισπνέει το παιδί το προϊόν και να μην έρχεται σε επαφή με τα μάτια του.

Read More

And More