Χρόνια πολλά μπαμπά!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη θα μας μιλήσει σήμερα για την γιορτή του πατέρα…
Στις 17 Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την γιορτή του πατέρα, όπως γιορτάζουμε την δεύτερη Κυριακή κάθε Μάη την γιορτή της μητέρας.
Κάθε παιδί έχει ανάγκη και από τους δύο γονείς να μεγαλώσει ισορροπημένα με τα δυο πόδια πάνω στα οποία στηρίζεται και ο ρόλος του πατέρα είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καλή και ισορροπημένη ανάπτυξη ενός παιδιού.
Ο πατέρας είναι για το παιδί ο νόμος και η τάξη, είναι η λογική και μαθηματική του σκέψη, είναι ο ήλιος στις ζωγραφιές που φτιάχνει από την μικρή του ηλικία.
Στις χώρες που ο ρόλος του πατέρα έχει απαξιωθεί και υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές οικογένειες κατ’ επιλογήν ή επειδή οι ίδιοι οι πατεράδες δεν παίρνουν την ευθύνη του παιδιού, όπως η Αμερική και οι Σκανδιναβικές χώρες, τα παιδιά έχουν πάρα πολλά προβλήματα.
Τι προκαλεί η απουσία του πατέρα;
Η χαμηλή επίδοση στο σχολείο, η εγκατάλειψη του σχολείου, η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα καθώς και οι αυτοκαταστροφικές συνήθειες (ναρκωτικά, αυτοκτονίες) έχουν δείξει μελέτες και στατιστικές έρευνες ότι συνδέονται άμεσα με την απουσία του πατρικού προτύπου στη ζωή των παιδιών αυτών.
Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οι μπαμπάδες είναι κοντά στα παιδιά τους. Από τη στιγμή που η γυναίκα βγήκε στην παραγωγή ο πατέρας συμμετέχει αν όχι εξίσου, κατά πολύ στην ανατροφή και στην εκπαίδευση των παιδιών από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο για να μην πούμε από την στιγμή της σύλληψης, αφού οι μπαμπάδες συνοδεύουν τις μαμάδες στον γυναικολόγο για να βλέπουν την πορεία της κύησης και παρευρίσκονται στον τοκετό για να καλοδεχτούν μαζί με την μητέρα το νέο άνθρωπο που έρχεται στη ζωή.
Οι ενεργοί και συμμέτοχοι μπαμπάδες, αυτοί που ασχολούνται ουσιαστικά με την ανατροφή των παιδιών τους βοηθούν την ισορροπημένη, φυσιολογική και χωρίς προβλήματα εξέλιξη των παιδιών και είναι άξιοι και σωστή στο γονεϊκό τους ρόλο.
Στις 17 Ιουνίου λοιπόν ας δώσουμε όλοι μια αγκαλιά στον μπαμπά! Δεν είναι πια ούτε αφέντης, ούτε μπαμπούλας αλλά μαζί με την μαμά είναι οι δύο πόλοι του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η προσωπικότητα του παιδιού. Αγαπημένος γονιός που του χρωστάμε την ζωή μας κατά το ήμισυ!

And More