Η Ελλάδα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με τον πιο φωτεινό τρόπο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, η οποία εορτάζεται ετησίως την 20η Νοεμβρίου, εμβληματικά μνημεία και δημόσια κτήρια παγκοσμίως, θα φωταγωγηθούν κυανά ως ένδειξη στήριξης και προστασίας της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιωμάτων του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child), το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021.

Με παρότρυνση του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πρωτοβουλία θα συμμετέχουν φέτος αρχαιολογικοί χώροι, νεότερα μνημεία, εμβληματικά έργα τέχνης, Δημαρχεία, Ιδρύματα και κεντρικά σημεία πόλεων σε όλη τη χώρα!

Αναλυτικά στην φωταγώγηση του Σαββάτου θα συμμετέχουν:

  • ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία,
  • το Παναθηναϊκό Στάδιο,
  • ο Λευκός Πύργος,
  • το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
  • τα εμβληματικά γλυπτά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αίγυπτο: «Ομπρέλες» στην Παραλία Θεσσαλονίκης, «Ομπρέλες» στον Φάρο Ψυχικού, «Πεντάκυκλο» στην Πλατεία Ομονοίας και «Ομπρέλες» στην Αίγυπτο,
  • το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου επί της Βασ. Κωνσταντίνου,
  • το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
  • το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,
  • το Σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας, καθώς και
  • Δημαρχεία σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενων των Δήμων Ιωαννιτών, Βεροίας, Πύργου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Άργους Οριστικού, κ.α.

Η φωταγώγηση των ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Γεώργιος Ζογγολόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, τα Διοικητικά Συμβούλια των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ψυχικού, Ιωαννιτών, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Βεροίας, Άργους Οριστικού, Πυλαίας-Χορτιάτη κ.α.

Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά στην παγκόσμια αυτή κινητοποίηση με την φωταγώγηση του Παρθενώνα προς τιμήν της 30η επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου του 2019, με πρωτοβουλία της UNICEF και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την στήριξη και σύμφωνο γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σας προσκαλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους να απολαύσετε το βράδυ του Σαββάτου κάνοντας μια βόλτα στους παραπάνω χώρους, να φωτογραφηθείτε στα εμβληματικά σημεία και να τιμήσετε με την σειρά σας την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού!

Παράλληλα η UNICEF είναι αρωγός της πρωτοβουλίας KIDS are RIGHT, μια πρωτοβουλία του KIDOT σε συνεργασία με 10 φορείς, ο καθένας από τους οποίους διοργανώνουν 10 βιωματικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο και στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα δικαιώματα τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι: Διεθνής Αμνηστία, Χαμόγελο του Παιδιού, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, El Sistema Greece, Iasis και Edify Kids, In Common, Ίσον, Οργάνωση Γη, Peace Journalism Lab του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα φέτος θα εστιάσει στην παγκόσμια ανταπόκριση ενάντια στην πανδημία COVID19 και την κλιματική αλλαγή καθώς και στις επιπτώσεις που κλονίζουν τις ζωές των παιδιών ανά τον κόσμο.

Read More

And More