Κορονοϊός: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί γιατί το σαπούνι μπορεί να τον εξολοθρεύσει!

Αν γυρίσεις το χρόνο πίσω (όχι πολύ, κάπου στις αρχές Μαρτίου, στιγμή, κατά την οποία ο κορονοϊός μπήκε έντονα στη ζωή μικρών και μεγάλων) θα θυμηθείς ότι μία από τις πιο βασικές οδηγίες ήταν ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός με σαπούνι. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, επανέρχεται στο θέμα αυτό και μας εξηγεί γιατί ο κορονοϊός μπορεί να “σκοτωθεί” από το σαπούνι και τον τακτικό πλύσιμο των χεριών. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό!

 

 

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, οι πρώτες οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης του ήταν το καλό πλύσιμο των χεριών με το σαπούνι.

Αρχίσαμε, λοιπόν, να μαθαίνουμε ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να είναι ακόμα και πιο αποτελεσματικό και από τα αντισηπτικά, τις μάσκες και από τα γάντια. Επίσης, μάθαμε ότι δεν φτάνει το απλό πλύσιμο, αλλά απαιτείται τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα σαπούνισμα όλων των πλευρών των χεριών.

Για να κατανοήσουμε το γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το σαπούνισμα κατά του ίου, θα πρέπει να αναφερθούμε στο τι είναι ο κορονοϊός, πώς ζει και πώς πολλαπλασιάζεται.

Ο κορονοϊός είναι ένας από τους εκατομμύρια ιούς που υπάρχουν και ζουν δίπλα μας. Η διαφορά που έχουν οι ιοί σε σχέση με τα άλλα μικρόβια που ονομάζονται βακτήρια, είναι ότι δεν πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς, αλλά αδρανείς οντότητες χωρίς ζωή. Είναι, δηλαδή, σαν ένας κόκκος άμμου πάρα πολύ μικρός, αθέατος στο μάτι, ο οποίος αν κάθεται σε ένα αντικείμενο θα διαλυθεί μετά από μερικά λεπτά ή μερικές ημέρες. Δεν πολλαπλασιάζεται, δηλαδή, από μόνος του. Για να πολλαπλασιαστεί, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο των βρόγχων και πνευμόνων, με την μύτη ή με τα μάτια.

Ο κορονοιός είναι ένας αδρανής κόκκος που προστατεύεται εξωτερικά από ένα μικρό στρώμα λίπους. Είναι, δηλαδή, σαν ένα  κουτάκι, μια θήκη, που τον προστατεύει και τον διατηρεί. Αυτό το λίπος τον διατηρεί στην “ζωή” για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν ο ιός καταφέρει να μπει με την αναπνοή μας στο σώμα μας, τότε έχει την ικανότητα με ένα βέλος που έχει στην επιφάνεια του, να μπει μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο. Χρησιμοποιεί τα υλικά του ανθρώπινου κυττάρου, για να πολλαπλασιαστεί. Μετά καταστρέφει το κύτταρο, πολλαπλασιάζεται σε περισσότερους ιούς και τρυπάει άλλα διπλανά κύτταρα. Έτσι, συνεχίζει την επίθεση του και προκαλεί την αρρώστια.

Έχει, λοιπόν, ανακαλυφθεί ότι, αν με κάποιο τρόπο καταστραφεί το λίπος που προστατεύει το σώμα του ιού, τότε ο ιός πεθαίνει. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, είναι το σαπούνι, το οποίο σαν απορρυπαντικό διαλύει το λίπος, με τον ίδιο τρόπο που διαλύεται το λίπος στα πιάτα μετά το φαγητό. Έτσι, το σαπούνι διαλύει το περίβλημα του ιού με αποτέλεσμα την καταστροφή ολοκλήρου του μορίου του. Το πολύ καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών που διαρκεί πάνω από 20-30 δευτερόλεπτα με ένα απλό σαπούνι, είναι ο πιο αποτελεσματικός, εύκολος και φτηνός τρόπος εξουδετέρωσης του κορονοϊού και μείωση της μεταδοτικότητας του. Για αυτό, μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιήστε το σαπούνι άφοβα!

P.S. Αν θες να μάθεις στο παιδί σου να πλένει και μόνο του τα χεράκια του, κάνε κλικ εδώ.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More