Μεγαλώνοντας κόρη και γιο

Το μεγάλωμα των παιδιών ίσως είναι η πιο αγχωτική εμπειρία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Κάνοντας ένα παιδί ξεκινάει ένας συνεχής αγώνας δρόμου που αντίπαλος σου είναι η ίδια σου η συνείδηση. Το συνεχές ερώτημα αντιλαλεί μέσα στο κεφάλι του κάθε γονιού : “Το κάνω καλά;”

Από την στιγμή που θα κρατήσεις το πρώτο σου παιδί στα χέρια σου το ερώτημα ξυπνάει και δεν κοιμάται ποτέ ξανά. Και τότε έρχεται και το δεύτερο παιδί… Νιώθεις πολύ πιο σίγουρος γιατί αυτή τη φορά ξέρεις πώς να κρατάς ένα μωρό, πώς να το αλλάζεις και επιτέλους έχεις την συγκατάθεση όλων ότι έχεις γίνει επαγγελματίας γονιός!
Αλλά το δεύτερο μωρό είναι το αντίθετο φύλο από το πρώτο και ξέρεις ότι δεν θα χρειάζονται μόνο διαφορετικές πάνες! Και εκείνη τη στιγμή το ερώτημα εμφανίζεται και σε φωτεινή επιγραφή… “ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ;”
Προσχολική ηλικία
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα όταν ως άνθρωπος πρώτα και μετά ως γονιός συνειδητοποιήσει κάποιος τις διαφορές μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών. Ναι, τα αγόρια και τα κορίτσια -όπως οι άνδρες και οι γυναίκες- είναι διαφορετικά και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Τα αγόρια δεν θα δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον σε κάτι που μπορεί να δείχνουν τα κορίτσια και στα κορίτσια μπορεί να μην αρέσει κάτι που αρέσει στα αγόρια.
Όταν οι γονείς το καταλάβουν αυτό, το δεύτερο βήμα θα είναι να μην περιμένουν και τις ίδιες συμπεριφορές. Οι διαφορές τους θα αρχίσουν να φαίνονται από πολύ μικρή ηλικία και το αποκορύφωμα θα γίνει στην εφηβεία. Η καλύτερη αντιμετώπιση των διαφορών αυτών είναι να ακούν οι γονείς τις ανάγκες και τα θέλω του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της διαφορετικότητας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι και ο βιολογικός. Τα αγόρια λόγω τεστοστερόνης είναι φυσιολογικό να είναι πιο ζωηρά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερο ανάγκη τη σωματική άσκηση.
Ενώ τα κορίτσια έχουν την τάση να είναι πιο κοινωνικά και δημιουργικά. Οι γονείς θα πρέπει να βρουν δραστηριότητες που να ταιριάζουν στο κάθε παιδί και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
Σχολική ηλικία
Όταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο αποκτούν φίλους του ίδιου φύλου και έτσι πλέον μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Σε αυτή την ηλικία είναι λογικό το χάσμα μεταξύ αδερφών διαφορετικού φύλου να μεγαλώσει και να προτιμούν τους φίλους τους από τον αδερφό ή την αδερφή τους. Η απομάκρυνση αυτή δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς.
Εφηβεία
Στην περίοδο της εφηβείας η σχέση των αδερφών θα αλλάξει ακόμα περισσότερο. Πολλοί γονείς έχουν την εντύπωση πως τα παιδιά τους έχουν βάλει σκοπό να τους τρελάνουν γιατί η αλλαγή της συμπεριφοράς τους είναι καθημερινή. Έχετε πάντα στο νου σας ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι προσωπική επίθεση απέναντί σας! Τη μια μέρα μπορεί ο γιος και η κόρη σας να είναι οι καλύτεροι φίλοι και μετά από μια ώρα οι χειρότεροι εχθροί.
Σε αυτή την ηλικία μια καλή λύση, αν υπάρχει η δυνατότητα, είναι το κάθε παιδί να αποκτήσει το δικό του δωμάτιο. Οι διαφορές πλέον ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια γίνονται ακόμα περισσότερες και είναι πολύ καλύτερο το κάθε παιδί να έχει το χώρο του διαμορφωμένο όπως το εκφράζει και να ζει σε ένα δωμάτιο που να νιώθει άνετα και να μπορεί να απομονωθεί, κάτι που οι έφηβοι το χρειάζονται πάρα πολύ.
Συμμαχία
Τα αδέρφια διαφορετικού φύλου είναι πολύ πιθανόν να περάσουν πολλά χρόνια στην κόντρα. Το τέλος αυτής της περιόδου θα έρθει όταν τα παιδιά μπουν στην ενηλικίωση. Τις περισσότερες φορές τα κορίτσια είναι αυτά που κάνουν το πρώτο βήμα και προσεγγίζουν τους αδερφούς τους. Τα αγόρια πλέον συνειδητοποιούν πως δεν έχουν απέναντί τους το κορίτσι που τους εκνεύριζε αλλά μια γυναίκα σύμμαχο και σύμβουλο και ο αδερφικός δεσμός δυναμώνει και για τους δυο.
Οι Γονείς
Για να φτάσει η περίοδος της συμμαχίας οι γονείς θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαφορών των παιδιών τους.
Είναι φυσιολογικό:
– Οι μαμάδες να καταλαβαίνουν καλύτερα τις συμπεριφορές της κόρης από του γιου.
– Ο γιος να έρχεται σε σύγκρουση με τον πατέρα. Είναι καθαρά μια ενστικτώδης συμπεριφορά ανάμεσα στα αρσενικά. Ο γιος προσπαθεί να επιβληθεί και να πάρει τη θέση του πατέρα, ιδιαίτερα όσο αφορά τη μητέρα οπού ο γιος την θεωρεί δική του. Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο γονείς πρέπει να δείξουν στο γιο ότι είναι το παιδί και αυτοί οι γονείς ενωμένοι.
– Οι μπαμπάδες να προτιμούν να ασχοληθούν με τον γιο και τις δραστηριότητες του και οι μαμάδες με τις κόρες. Όμως πρέπει να υπάρχουν και δραστηριότητες που θα παίρνει μέρος όλη η οικογένεια μαζί. Οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν ότι προτιμούν το να περνάν περισσότερη ώρα με το ένα παιδί.
Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να μην επιβάλλουν στο αγόρι συμπεριφορές που δεν του ταιριάζουν αλλά τις κάνει η κόρη και το αντίθετο. Όσο διαφορετικά και να είναι τα παιδιά σας προσπαθήστε να μην δείχνετε ότι προτιμάται τη συμπεριφορά του ενός περισσότερο από του άλλου είναι η καλύτερη λύση για να μην ζηλεύουν και να νοιώθουν αρεστά ακόμα και αν είναι διαφορετικά.
Και να θυμάστε τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια και τα κορίτσια θα είναι πάντα κορίτσια! Τι καλύτερο;

Read More

And More