Ο Μαγικός κόσμος της Disney και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ζωντανεύουν στο Christmas Theater

Η κορυφαία ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η θρυλική Φαντασία της Disney, συναντά στο Christmas Theater την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή εικόνων, χρωμάτων και βέβαια μουσικής: Φαντασία – Live in Concert!

Η Φαντασία – Live in Concert αποτελεί μια μοναδική σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής: οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική επένδυση της Φαντασίας παράλληλα με την προβολή της.
Διεύθυνση ορχήστρας: Νικόλαος Χαλιάσας.

Tο αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα, αποτελούμενο από κορυφαίους Έλληνες μουσικούς, η ΚΟΑ κάνει ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική και τον κινηματογράφο.

Αρχικά, η σκέψη του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν να γυρίσει ένα σύντομο φιλμ, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Μίκι Μάους, του πιο αγαπητού χαρακτήρα του. Και τότε, μια τυχαία συνάντηση με τον θρυλικό μαέστρο Λέοπολντ Στοκόφσκι, διευθυντή της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, άλλαξε τον ρου των κινουμένων σχεδίων. Ο Ντίσνεϊ τού μίλησε για την ιδέα του, κι εκείνος ενθουσιάστηκε τόσο, που προσφέρθηκε να διευθύνει δωρεάν τη μουσική της ταινίας.

Μετά από προτροπή του, άλλα έξι αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου ηχογραφήθηκαν από τη σπουδαία Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας. Για τη μουσική επένδυση της «Φαντασίας», επιλέχθηκαν μερικά από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων μεγάλων συνθετών (Μπαχ, Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι, Στραβίνσκι, Σούμπερτ κ.ά.).

Όταν ο ιδιοφυής Ντίσνεϊ ετοίμαζε τη «Φαντασία» (1940), με τη συνδρομή εκατοντάδων ταλαντούχων καλλιτεχνών, είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο στον νου του. Σκοπός του ήταν να συνδυάσει τις πιο προχωρημένες τεχνικές animation, αλλά κι ένα υψηλών προδιαγραφών εικαστικό αποτέλεσμα, με τη διαχρονική αξία της κλασικής μουσικής, σε ένα φιλμ γεμάτο χιούμορ και χάρη, που να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Broadway Theater της Νέας Υόρκης, το 1940, έγραψε μια νέα λαμπρή σελίδα κινηματογραφικής ιστορίας, καθώς όρισε εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και το κινούμενο σχέδιο. Η «Φαντασία» ήταν για την εποχή της κάτι το ασύλληπτο, καθώς έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «υψηλό» (την κλασική μουσική) και το «χαμηλό» (τα κινούμενα σχέδια), απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των πιο ταλαντούχων σχεδιαστών της Disney και οδηγώντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε επίπεδα, που, και σήμερα ακόμα, προκαλούν δέος.

Μονόκεροι, κινούμενες σκούπες, στρουθοκάμηλοι, μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων συνδυάστηκαν αρμονικά με κορυφαία έργα κλασικής μουσικής, σε μια εμπνευσμένη μαγική ταινία, που συνεχίζει να κατακτά μικρούς και μεγάλους εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη της επαφή με το κοινό. Εδώ και επτά δεκαετίες, η επιτυχία της ταινίας υπήρξε τόση, που, σήμερα, η «Φαντασία» αναγνωρίζεται ως ένα αριστούργημα όχι μόνο των κινουμένων σχεδίων, αλλά της 7ης τέχνης συνολικά, σφραγίζοντας την έννοια της οικογενειακής ψυχαγωγίας για έναν ολόκληρο αιώνα.

Μετά από εννέα χρόνια εντατικής και προσεκτικής προετοιμασίας, η «Φαντασία» γνώρισε μια εφάμιλλη συνέχεια, το 1999, με τη «Φαντασία 2000», ένα φιλμ που επιμελήθηκε προσωπικά ο ανιψιός του Γουόλτ, ο Ρόι Ντίσνεϊ, και που συνδύασε το παραδοσιακό «χειροποίητο» animation με την ολοκαίνουρια, τότε, ψηφιακή τεχνολογία.

Η πολυαναμενόμενη ταινία, που αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, στέκεται στο ύψος της πρώτης «Φαντασίας», φέρνοντάς τη στην ψηφιακή εποχή και χαρίζοντας στους θεατές νέες αλησμόνητες σκηνές, στο πνεύμα της αρχικής δημιουργίας του 1940. Για τη μουσική της επένδυση, επιλέχθηκαν εξίσου σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Σοστακόβιτς, ο Έλγκαρ, αλλά και ο Γκέρσουϊν. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, τη μουσική της ταινίας ερμήνευσε η Ορχήστρα του Σικάγου, υπό τη διεύθυνση του Τζέιμς Λιβάιν.

Κάντε στα παιδιά σας ένα σπουδαίο δώρο. Η «Φαντασία» του Ντίσνεϋ είναι ο ωραιότερος τρόπος να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν την μουσική!

Ελάτε μαζί τους στην Φαντασία του Ντίσνεϋ live in concert με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Christmas Theater, στο πιο γιορτινό θέατρο της πόλης!

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ του ΝΤΙΣΝΕΥ
με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Παραστάσεις:
Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00 και στις 19:00
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00 και στις 19:00

Τιμές Εισιτηρίων:
VIP Ζώνη: 35 ευρώ
Α’ Ζώνη: 30 ευρώ
Β’ Ζώνη: 25 ευρώ
Γ’ Ζώνη: 20 ευρώ
Δ’ Ζώνη: 15 ευρώ
Ε’ Ζώνη: 10 ευρώ
ΑΜΕΑ: 13 ευρώ, Συνοδός: 15 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211-7701700 ή στο ταμείο του θεάτρου)

 

Read More

And More