O παιδίατρος απαντά

Κάνει εμετούς; Έχει θυροειδή; Δεν κοιμάται την ημέρα; Αρρωσταίνει συχνά; Να κυκλοφορεί έξω τώρα το χειμώνα; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορίες σας.

1. Ο γιος μου σε 2 μήνες κλείνει τα 3 όμως όταν αρρωσταίνει ή όταν στρεσάρεται και νευριάζει πολύ το πρώτο πράγμα που κάνει είναι εμετός, ειδικά όταν είναι με ίωση και ξαπλώνει να κοιμηθεί το πρώτο πράγμα που κάνει είναι εμετός! Η γνώμη σας είναι να κάνω κάποια εξέταση για το στομαχάκι του; Ευχαριστώ.

Όχι όπως μου τα περιγράφετε δε χρειάζεται να κάνετε καμία εξέταση για το στομαχι του. Το παιδί αντιδρά έτσι διότι το κέντρο του εμετού βρίσκεται στο λαιμό και΄οχι στο στομάχι. Έτσι, όταν εκνευρίζεται ή στρεσάρεται αλλά ακόμη και όταν έχει μία ίωση στο λαιμό ερεθίζεται σε αυτό το σημείο και γι’αυτό κάνει εμετό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίζετε το παιδί να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και σιγά σιγά αυτό θα αποκατασταθεί.

2. Η ανηψιά μου διαγνώσθηκε από τη γέννησή της με θυροειδή και κάθε μήνα τις κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να το παρακολουθούν. Επιπλέον, της χορηγείται μισό χαπάκι κάθε μέρα κατόπιν συμβουλής των ιατρών που την παρακολουθούν. Θα αναγκαστεί να παίρνει το χαπάκι αυτό εφ’όρου ζωής; Θα διορθωθεί κάποτε ο θυροειδής της; Θα δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωής της; Δηλαδή, θα μεγαλώσει φυσιολογικά;

Δε γράφετε τι είδους θυροειδοπάθεια έχει το παιδί. Ανάλογα με την πάθηση είναι διαφορετική η πρόγνωση και η εξέλιξη της αρρώστιας. Σε γενικές γραμμές ο θυροειδής είναι μια πάθηση που πολύ εύκολα διορθώνεται με τη χορήγηση του φαρμάκου που παίρνει αλλά ακόμη και αν χρειαστεί να το πάρει για ολόκληρη τη ζωή του δε σημαίνει ότι θα έχει
παρενέργειες.

3. Έχω ένα κοριτσάκι 3 χρόνων και πηγαίνει παιδικό από πέρυσι. Κάθε εβδομάδα ήταν άρρωστη. Φέτος κάναμε το εμβόλιο της γρίπης και δεν αρρωσταίνει. Το ρπόβλημα φέτος είναι με τα αυτάκια της, κάνει συνεχώς ωτίτιδες με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε μήνα να παίρνει αντιβίωση. Τώρα ξεκινήσαμε χημειοπροφύλαξη με αντιβίωση. Μπορεί τόση αντιβίωση να δημιουργήσει πρόβλημα; Επιπλέον, τέλος με αρχές Ιουνίου πρόκειται να έρθει και νέο μέλος στην οικογένεια. Θα πρέπει να σταματήσω τη μικρή από τον παιδικό ή δεν υπάρχουν τότε ιώσεις για να κολλάει το μωρό;

Όσον αφορά τις ωτίτιδες και τη χημειοπροφύλαξη οπωσδήποτε κανένα αντιβιοτικό δεν προκαλεί μόνο καλό, ταυτόχρονα κάνει και κακό ιδιαίτερα στους νεφρούς, το συκώτι και τα δόντια. Όταν δίνουμε αντιβίωση διαλέγουμε από τα δύο κακά το λιγότερο κακό. Αφού λοιπόν η αρρώστια του παιδιού είναι χειρότερη από το να παίρνει αντιβίωση και
έτσι έχει κρίνει ο παιδίατρος σας τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη γραμμή. Όσο για τη δεύτερη ερώτηση καλό είναι να μη σταματήσετε τον παιδικό σταθμό, να περιμένετε να γεννηθεί το παιδί και αν στην πορεία το μεγαλύτερο παιδί αρρωσταίνει συχνά και γίνεται η αιτία να αρρωσταίνει το μικρότερο τότε θα αποφασιστεί εάν θα πρέπει να σταματήσει για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα τον παιδικό.

4. Έχω ενα μωρακι 44 ημερων κ δεν μου κοιμαται την μερα κ αν κοιμηθει θα κοιμηθει μονο κανα 2ωρο!! ειναι φυσιολογικο;

Θεωρώ ότι είστε τυχεροί που το παιδί κοιμάται τη νύχτα και όχι την ημέρα! Φανταστείτε να συνέβαινε το αντίθετο! Είναι απόλυτα φυσιολογικό και σημαίνει πως συμπληρώνει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

5. Έχω ενα κοριτσακι 3 μηνων. Τι θερμοκρασια να εχει εξω για να βγουμε βολτα με το καροτσι τωρα το χειμωνα;

Σκεφτείτε ότι στη Βόρεια Ευρώπη έχουν πιο βαρύ χειμώνα και όμως βγάζουν έξω τα παιδιά. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη θερμοκρασία, ανάλογα με τον καιρό ντύνουμε κατάλληλα το παιδί και μπορούμε να το βγάζουμε έξω. Για την ακρίβεια επιβάλλεται να βγαίνει έξω. Αποφεύγετε ωστόσο τις μέρες που έχει πολύ αέρα και βροχή. Όμως στο κρύο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον το έχουμε προστατεύσει σωστά.

Read More

And More