Ώρα για παιχνίδι! Ιδέες για φανταστικές φθινοπωρινές χειροτεχνίες

Η εποχή και ο χρόνος άλλαξαν. Το φθινόπωρο μπήκε – πολύ σύντομα και επίσημα – στη ζωή μας και οι πρώτες μπόρες ξεκινούν. Εσύ και το μικρό μένετε λίγο περισσότερο στο σπίτι και έχετε περισσότερο χρόνο για μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες μικρών και μεγάλων: τις χειροτεχνίες. Άλλωστε, η παλέτα των χρωμάτων το φθινόπωρο είναι μαγευτική. Τα φύλλα των δέντρων εμφανίζουν αποχρώσεις πολλές και οι κατασκευές μπορούν να κυμανθούν από απαλές έως χάρτινες υφές. Τι σχέδια θα κάνεις με το παιδί σου; Ας πάρουμε μερικές ιδέες…

 

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ένα δέντρο με φύλλα. Το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από επιβλητικά δέντρα, εκείνα που το παιδικό – και όχι μόνο – μάτι θαυμάζει και τα φύλλα τους, που, λόγω της εποχής, καταλήγουν στο έδαφος ή στην αυλή σου. Για να δημιουργήσει το παιδί σου τον κορμό, χρειάζεται ένα χαρτόνι σε χρώμα καφετί και έναν μαρκαδόρο, για να ζωγραφίσει πάνω στο συγκεκριμένο υλικό το δέντρο. Ψαλιδάκι στο χέρι πάνω στις γραμμές του μαρκαδόρου και έτοιμη η βάση σου. Από πάνω μπορείτε να κολλήσετε περιμετρικά μερικά αληθινά φύλλα ή να χρησιμοποιήσετε ένα ως πρότυπο και οι ικανότητες του παιδιού σου στη ζωγραφική να δημιουργήσουν τα υπόλοιπα. Λίγη κόλλα και έτοιμο το δεντράκι σας.

Μήπως να κάνουμε και ένα στεφάνι; Θα χρειαστούμε ένα άσπρο πλαστικό πιάτο, από το οποίο θα αφαιρέσεις το εσωτερικό, έτσι ώστε να μείνει ένα ολοστρόγγυλο στεφάνι, έτοιμο να δεχτεί τα φύλλα του. Με τον ίδιο τρόπο (σ.σ. όπως και στο δέντρο), θα κολλήσετε πάνω στο πιάτο τα διάφορα φύλλα που το παιδί έχει συλλέξει ή θα δημιουργήσετε τα δικά σας. Μη φοβηθείτε να παίξετε με τις διαφορετικές υφές και τα χρώματα που εμφανίζουν τα φθινοπωρινά φύλλα και Voila!

Ας ζωγραφίσουμε μερικά κλαδιά. Τώρα που αξιοποιήσαμε τα φύλλα, τι θα έλεγες να πειραματιστείτε λίγο και με τα κλαδιά των δέντρων; Μπορείς να τα κόψεις εύκολα – καλύτερα να αναλάβεις εσύ αυτή τη δουλειά, και κάλλιστα να μην είναι πολλά, προκειμένου να σεβαστούμε το περιβάλλον – και να τα διακοσμήσετε μαζί με πολύχρωμα νήματα ή κορδέλες.

Όμορφα ζωάκια από χαρτόνι και φύλλα. Πώς θα φαινόταν στο παιδί σου ένας σκαντζόχοιρος που αντί για αυτές τις – όχι και τόσο φιλικές – βελόνες, έχει φύλλα στην κορυφή; Υπέροχο και τρυφερό. Το μυστικό, για να τα καταφέρετε, είναι να προσπαθήσετε να αντιγράψετε τα χρώματα και τις αποχρώσεις που έχουν τα συγκεκριμένα ζωάκια στη φύση. Έτσι, όσο κατασκευάζετε τα φύλλα για το δεντράκι σας, μπορείτε να αφήσετε μερικά στην άκρη και να τους δώσετε στη συνέχεια χρώμα καφετί σε απόχρωση απαλή. Παράλληλα, μπορείτε να δημιουργήσετε σε χαρτόνι έναν μεγάλο κύκλο, να το κόψετε στα δύο και σε μία από τις δύο πλευρές να κολλήσετε τα φύλλα. Έτοιμος ο σκαντζόχοιρος σας να πάρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη ή στο γραφείο του μικρού σου.

Last but not least, ας φάμε (ή καλύτερα) να κάνουμε μερικά φρουτάκια. Μήλα, κολοκύθες, αχλάδια. Όλα εύκολα στην κατασκευή τους και ακόμα ευκολότερα να τα ζωγραφίσει ένα παιδί. Το δικό σου. Θα χρειαστεί ένα μπλοκ ακουαρέλας, χαρτόνια και φυσικά μαρκαδόρους σε πάρα πολλά χρώματα. Let the Handcrafts begin!

 

 

Read More

And More