Όταν οι γονείς τσακώνονται…

Το τελευταίο διάστημα με το σύζυγό τσακωνόμαστε συνεχώς με αποτέλεσμα εκείνος να κοιμάται συχνά στον καναπέ και όχι στο κρεβάτι μας. Ο γιος μας αντιλαμβάνεται την όλη κατάσταση, πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική του υγεία;

Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα απαντα:

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς επηρεάζουν σαφώς την ψυχολογία του παιδιού. Όταν οι γονείς απομακρύνονται και υπάρχει μεταξύ τους ψυχρότητα, το παιδί νιώθει ανασφάλεια για την ύπαρξη του αλλά και για τη γονεϊκή σχέση.

Ένας γονιός που αποφασίζει να απομακρυνθεί από το συζυγικό κρεβάτι δημιουργεί ερωτηματικά στο παιδί, καθώς πρόκειται για μια μια εικόνα που στο παιδικό μυαλό ισοδυναμεί με διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας. Το παιδί ανεξάρτητα από την ηλικία του διαισθάνεται την απειλή στη σχέση των γονιών του.

Οι γονείς οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά από τέτοιου είδους σκηνές, αλλά και από μεγάλες διαφωνίες και τσακωμούς.

Το κλίμα έντασης και η κακή γονεϊκή σχέση τραυματίζει τη συναισθηματική ισορροπία του παιδιού και ενδέχεται να επηρεάσει τη μελλοντική ψυχοσεξουαλική του εξέλιξη. Αγχώδεις ή καταθλιπτικές διαταραχές μπορεί να έχουν αφετηρία σε τέτοιου είδους εμπειρίες που μπορεί να βίωσε το παιδί ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία.

Επιπλέον, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να εμφανίσει αντιδραστική ή αντικοινωνική συμπεριφορά και να δυσκολευτεί να έχει μια υγιή κοινωνική ζωή. Ίσως αυτός είναι ένας τρόπος που το παιδί βρίσκει για να τραβήξει την προσοχή των γονιών του, ώστε να ασχολούνται μαζί του και να μην τσακώνονται.Δεν είναι σπάνιο, το παιδί να αισθάνεται πως το ίδιο έχει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή. Συχνά, αναρωτιέται και τείνει να πιστεύει πως αυτό “φταίει” που οι γονείς του μαλώνουν. Έτσι, αισθάνεται ενοχές για την υποτιθέμενη “άσχημη συμπεριφορά” του.

Ακόμα κι αν το παιδί δεν γίνεται μάρτυρας τέτοιων σκηνών, πάλι μπορεί να αντιληφθεί αν κάτι δεν πάει καλά, καθώς έιναι από πολύ μικρό ικανό να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική ένταση, τις διαφορές στη συμπεριφορά των γονιών και τη διαφορετικότητα στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Οι γονείς σε κάθε περίπτωση οφείλουν να διαχειριστούν με ψυχραιμία και ωριμότητα οποιαδήποτε ένταση και να διασφαλίσουν ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για το παιδί. τους.

Read More

And More