Έρχεται αδερφάκι! Πώς θα προετοιμάσεις το παιδί σου για αυτή την αλλαγή;

Μήπως, πρόσφατα έμαθες ότι η οικογένεια σου θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο; Ότι ένα ακόμα παιδί θα έρθει στη ζωή σας; Αν ναι, τότε ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεσαι είναι το εξής: “Και τώρα, πώς θα το πω στο παιδάκι μου;“.

Για να είμαστε, ειλικρινείς, πράγματι το να προετοιμάσεις το παιδάκι σου για τον ερχομό του αδερφού του είναι μία δύσκολη υπόθεση. Και αυτό, γιατί, τις περισσότερες φορές, το παιδί αισθάνεται ότι “απειλείται” από το μικρότερο του αδερφάκι. Ότι κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση που έχει στην καρδιά της μαμάς του. Ότι θα του “κλέψει” την αγάπη της. Ακόμα και αν στην αρχή, χαρεί πάρα πολύ, η συνέχεια δεν προβλέπεται και πολύ ευοίωνη.

 

Πώς, λοιπόν, θα εξηγήσεις στο παιδί σου ότι το αδερφάκι του δεν είναι αντίπαλος, αλλά σύμμαχος;

 

– Πάρ’το μαζί σου στο γυναικολόγο. Σύμφωνα με έρευνες, όταν το παιδάκι βλέπει στην οθόνη την καρδιά και το σώμα του μωρού που βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς, χαίρεται και ανυπομονεί να το γνωρίσει. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να του δώσει πολλή αγάπη. Μη ξεχάσεις, όμως, να ρωτήσεις, εκ των προτέρων, το γυναικολόγο σου, για να σου δώσει και εκείνος το τελικό “οκ”.

– Ψάξε στο αρχείο σου και βρες φωτογραφίες από την πρώτη σου εγκυμοσύνη. Μπορείς να του δείξεις πώς ήσουν την περίοδο της κύησης, φωτογραφίες από τη φάση του θηλασμού, στιγμές που το τάιζες με το μπιμπερό, αναμνήσεις από τις πρώτες σας βόλτες. Εξήγησε του πόσο όμορφα είναι αυτά τα στιγμιότυπα και στη συνέχεια, δείξε του πόσο ακόμα καλύτερα θα περάσετε, τώρα που θα είναι και εκείνο στην παρέα.

– Αγόρασε του ένα κουκλάκι, το οποίο θα έχει το φύλο του μωρού που περιμένεις. Αν έχεις ήδη κορίτσι, είναι η καλύτερη αφορμή, για να το μάθεις να φροντίζει, ενώ, αν το παιδάκι σου είναι αγόρι, τι καλύτερο από το να αποκτήσει ένα νέο φίλο;

– Προετοιμάστε μαζί το δωμάτιο του. Άφησε το παιδάκι να εκφράσει τη δημιουργικότητα του. Να διαλέξει εκείνο τα ντεκόρ, να βάλει την τελευταία πινελιά. Πίστεψε με, θα το χαροποιήσει πολύ.

– Εξήγησε του τι σημαίνει να κάνεις ένα νέο φίλο. Πόσο θα αλλάξει η ζωή του με ένα νέο μικρό ανθρωπάκι δίπλα του, πόσο όμορφο είναι να έχεις κάποιον να του πεις αυτά που δε θες να ακούσουν οι γονείς.

 

Τι δεν πρέπει, όμως, να κάνεις;

 

– Να του πεις ότι δε θα αλλάξει τίποτα. Και οι δυο μας ξέρουμε ότι όλο το σκηνικό θα είναι (λίγο έως πολύ) διαφορετικό.

– Μην καθυστερείς την προετοιμασία. Δε χρειάζεται να περιμένεις να φτάσεις στον 9ο μήνα, για να του πεις ότι ένα αδερφάκι θα έρθει σε λίγες ημέρες στο σπίτι. Ξεκινά νωρίς και προσπάθησε αυτή η μετάβαση να είναι αρκετά ομαλή και “ανώδυνη” συναισθηματικά.

– Προσπάθησε να μη συζητάς συνέχεια για το νέο μωρό. Και ειδικά, μπροστά του…

 

Read More

And More