Παιδιά, πάμε Θέατρο; Οι παραστάσεις που μπορούμε να δούμε αυτό το ΣΚ (και όχι μόνο)!

Ανέκαθεν, αγαπούσα το θέατρο. Ακόμα και σήμερα, θυμάμαι αρκετές παραστάσεις, τις οποίες, είχα παρακολουθήσει μαζί με τους γονείς μου, όταν ήμουν παιδί μικρό και όλα μου φαίνονταν μεγάλα. Και θαυματουργά. Για αυτό, αν μπορώ, μέσα από τη στήλη αυτή, να σου δώσω μία συμβουλή, είναι συχνά – πυκνά να πηγαίνετε οικογενειακά σε παιδικές παραστάσεις. Τα συναισθήματα και ο δεσμός που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε σένα και το μικρό σου είναι μοναδικά. Ιδιαίτερα. Δυνατά. Σπάνια.

Η Αθήνα γεμάτη από παραστάσεις και μπορώ να σου διαβεβαιώσω ότι, τη φετινή χρονιά, η Αθηναϊκή σκηνή έχει κάνει το θαύμα της, δημιουργώντας παραστάσεις – διαμάντια.

 

Σήμερα, λοιπόν, πάμε Θέατρο!

 

Όλιβερ Τουίστ στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”

Μεταφερόμαστε στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Ο Όλιβερ Τουίστ γεννιέται σε ένα φτωχοκομείο της αγγλικής επαρχίας, ενώ η μητέρα του πεθαίνει στη γέννα. Το βρέφος καταλήγει σε ένα ορφανοτροφείο. Εκεί, ο παιδονόμος αναλαμβάνει να του δώσει ένα όνομα, που το διαλέγει για κάθε ορφανό με αλφαβητική σειρά. Ο Όλιβερ είναι ένα παιδί χλωμό και αδύνατο, πάντα δειλό και τρομαγμένο. Μια μέρα διαπράττει το «τρομερό αμάρτημα» να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό. Ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Μπαμπλ εξαγριώνεται με το θρασύ αίτημά του, τον τιμωρεί με απομόνωση και έπειτα με διωγμό από το ορφανοτροφείο. Ο Όλιβερ, χωρίς πλέον στέγη και μόνος, πιάνει δουλειά στον κύριο που τον «πούλησε» ο κ. Μπαμπλ. Η αμοιβή του είναι ένα πολύ μικρό πιάτο φαγητό και ένας ύπνος σε μια γωνιά, στη βρώμικη σοφίτα του σπιτιού. Και μετά; Η θεατρική διασκευή του έργου «Όλιβερ Τουίστ» βασίστηκε στη μετάφραση της Φωτεινής Μεγαλούδη και πραγματοποιήθηκε κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης των Εκδόσεων Πατάκη, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο.

“Το Σκλαβί” της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα

Όταν το 2000 το Σκλαβί, το καινούριο τότε έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο στην ιστορία του ΠΟΡΤΑ, αλλά του θεάτρου εν γένει. Το Σκλαβί βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή Παραμύθια του λαού μας, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο Το Φιδόδεντρο, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης. Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα ’γράφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα». Το πιο αγαπημένο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου “ανεβαίνει” στη σκηνή και τη ψυχή μας κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00.

“Ως την άκρη του κόσμου” στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Τι γίνεται όταν το σπίτι σου, οι αγαπημένοι σου, οι φίλοι σου, ο κόσμος όπως τον ήξερες έχουν χαθεί; Τότε θα κάνεις τα πάντα για να τα φέρεις πίσω. Θα περπατήσεις, θα τρέξεις, θα κολυμπήσεις, θα παλέψεις κι αν χρειαστεί θα φτάσεις ως την άκρη του κόσμου. Θυμήσου, όμως, δεν είναι όλα όπως φαίνονται.  Η ομάδα C. for Circus ενώνει τις δυνάμεις και τη φαντασία της με την συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, σε μια πειρατική περιπέτεια… «Ως την άκρη του κόσμου»! Γιατί αυτό δεν είναι οι φίλοι; Να πας μαζί κι ως την άκρη του κόσμου… Να πας πίσω στο σπίτι. Κάθε Κυριακή στις 11:30

“Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα” της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Θέατρο Κιβωτός

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα, είναι ένα παραμύθι, που αυτή την φορά έρχεται από την μακρινή Ρωσία. Τότε που ο κόσμος του Θεού ήταν γεμάτος με μάγους και ξωτικά, ζώα με ανθρώπινη λαλιά αλλά και ποτάμια μέσα στα οποία ήταν χτισμένα παλάτια ολόκληρα με βασιλιάδες και βασίλισσες. Τότε, λοιπόν, σε ένα βασίλειο που ανήκε σε μια αυτοκρατορία, πολύ πιο πέρα από τις γαλάζιες θάλασσες και πολύ πίσω από τα ψηλά βουνά, ζούσε ένας τσάρος που τον έλεγαν Γεριμέι. Κάπως έτσι ξεκινάει το παραμύθι μας με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, κωμικές στιγμές, ανατροπές και αγωνία, σε μια παράσταση με τσάρους και τσαρίνες, βογιάρους και μπάμπουσκες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, μέδουσες, αστερίες και άλλους ήρωες της θάλασσας, ντυμένους με πολύχρωμα παραμυθένια κοστούμια, μέσα σε ολόχρυσα, από τη μια και καταγάλανα από την άλλη, σκηνικά, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες, τραγούδια και χορούς της Ρωσίας, που θα κρατήσει αμείωτη την προσοχή μικρών και μεγάλων. Με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη και Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00.

“Ο Κεραμιδοτρέχαλος” της Άλκης Ζέη στο Θέατρο Περοκέ

Ο Μπόμπιρας είναι ένα αγόρι που ζει σε μια μεγαλούπολη και νιώθει μόνος και παραμελημένος, γιατί οι γονείς του δεν προλαβαίνουν με τις υποχρεώσεις τους να ασχοληθούν μαζί του και ο μεγάλος του αδερφός τον περιφρονεί. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα παράξενο ανθρωπάκι – ο Κεραμιδοτρέχαλος – που μένει στις στέγες των σπιτιών. Πολύ γρήγορα γίνεται φίλος και σύντροφος του Μπόμπιρα στα παιχνίδια και τις σκανταλιές του, αλλά και το άτομο που θα παροτρύνει τον Μπόμπιρα , όσο και τα άλλα παιδιά της γειτονιάς, να αναλάβουν δράση για να σώσουν ένα παρκάκι που κινδυνεύει.
Ο Κεραμιδοτρέχαλος όμως είναι ορατός… μόνο σε όποιον πιστεύει σ’ αυτόν! Σε σκηνοθεσία Μάρκου Σεφερλή, ο οποίος είναι επίσης και ο πρωταγωνιστής. Κάθε Κυριακή στις 11:00.

“Η Μαρία πριν από την Κάλλας! Τα παιδικά της χρόνια” στο Θέατρο Μικρό Παλλάς

Στο έργο γνωρίζεις την πριμαντόνα Κάλλας μ’ έναν τρόπο γοητευτικό που ακουμπάει τις ψυχές των παιδιών, όπως ένα καλοφτιαγμένο κλασικό παραμύθι. Η συγκίνηση είναι απερίγραπτη, καθώς παρακολουθούμε τη Μαρία Κάλλας στα πρώτα της βήματα. Ένα παιδί που έχει βιώσει την απόρριψη για την εξωτερική της εμφάνιση, ακόμη και από την ίδια της τη μητέρα. Ωστόσο αναγνωρίζοντας το ταλέντο της κόρης της, αυτή η μητέρα ήταν που την οδήγησε με την επιμονή της στην καταξίωση και την επιτυχία. Φως, φάρος κι οδηγός στη ζωή της, η δασκάλα της μουσικής που θα ζεστάνει την ψυχή της και θα την στηρίξει ψυχολογικά σε όλα τα επίπεδα. Ο δικός της άνθρωπος. Με τη θέληση, την εργατικότητα, την αγάπη και το πάθος της για το τραγούδι, κατάφερε να φτάσει τον στόχο της: Να γίνει η χρυσή φωνή του αιώνα. Κάθε Κυριακή στις 11:00

Baby Shark Live! στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη 

Ένα show που αποτελεί μια διασκεδαστική εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίαςΗ οικογένεια Shark μία ξένοιαστη μέρα κάνει βόλτα στο βυθό του ωκεανού, τραγουδώντας και χορεύοντας τα αγαπημένα της τραγούδια. Σύντομα, οι γονείς Shark αντιλαμβάνονται ότι ο Baby Shark δεν τους ακολουθεί. Τον ψάχνουν, αλλά μάταια… Ο Baby Shark έχει χαθεί… Τι θα κάνουν; Που βρίσκεται ο Baby Shark; Πως θα τον εντοπίσουν; Μα, φυσικά, θα καλέσουν τον Pinkfong, τον περιπετειώδη και θαρραλέο ήρωα από τον πλανήτη Staria για να τους βοηθήσει! Κάθε Κυριακή στις 11:30!

Καλή σας θέαση!

Read More

And More