Πώς να ταξιδέψεις με το παιδί τις γιορτές χωρίς προβλήματα!

Κατά την περίοδο των εορτών όλο και κάποιο ταξίδι προετοιμάζει η οικογένεια με τα παιδιά. Από πότε, αλήθεια μπορεί να ταξιδέψει ένα παιδί; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο μεταφορικό μέσον; Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; Είναι μερικές από τις απορίες ειδικά των νέων γονιών. Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε συμβουλεύει!

1. Από πότε πρέπει να ταξιδέψει ένα παιδί;

Δεν υπάρχει κάτι απαγορευτικό και συγκεκριμένο. Αν αισθάνεστε ικανή και άνετη να ταξιδέψετε με το παιδί σας κάντε το ακόμα κι αν είναι νεογέννητο.

2. Με ποιο μεταφορικό μέσο να μεταφέρουμε το παιδί;

Το πιο κατάλληλο μεταφορικό μέσο είναι εκείνο που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας το γρηγορότερο. Όσο λιγότερες ώρες θα ταξιδέψετε, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι και η ταλαιπωρία του παιδιού. Επίσης διαλέξτε το μεταφορικό μέσο με το λιγότερο κόσμο γύρω από το παιδί σας, αν είναι κάτω από 12 μηνών. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων.

3. Τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού!

-Επειδή ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετακίνησης είναι το αυτοκίνητο α) η θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου πρέπει να είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου.
β) ανοίγουμε κάθε λίγο τα παράθυρα για να ανανεωθεί ο αέρας
γ) βάζουμε τα μωρά πάντοτε στο ειδικό κάθισμα. Αν είναι κάτω από 12 μηνών το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα (να κοιτάει την πλάτη της θέσης). Αν βάλουμε το καθισματάκι στη θέση του συνοδηγού, απενεργοποιούμε τον αερόσακο.
δ) δεν ταίζουμε εν κινήσει το παιδί.

-Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο: α) προσέξτε το εάν το air condition βρίσκεται επάνω από το κεφάλι του παιδιού.
β) φροντίστε να έχετε κάποια κουβέρτα σε περίπτωση που η καμπίνα είναι ψυχρή ώστε να σκεπάσετε το παιδί
γ)αν συνεπιβάτης βήχει και είναι κοντά σας, ζητήστε να σας αλλάξουν θέση
δ) κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, δώστε στα βρέφη να πιπιλάνε την πιπίλα τους ώστε να μην πονάνε τα αυτάκια τους.

-Αν ταξιδεύετε με πλοίο ή τρένο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ταξιδεύετε με πολύ κόσμο. Διαλέξτε καθίσματα μακριά από τον πολύ κόσμο. Φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα για τη φροντίδα του μωρού όπως πάνες, μωρομάντιλα, μπιμπερό, χαμομήλι για ρόφημα.

4. Όπου και να πάτε πάρτε μαζί σας: ένα μικρό φαρμακείο έκτακτης ανάγκης με αντιπυρετικά, κολλύρια, αντιδιαρροϊκά, αντιαλλεργικές αλοιφές, οινόπνευμα, γάζες κ.λπ.
Αν το παιδί κάνει κάποια χρόνια θεραπεία, πάρτε μαζί σας αρκετές ποσότητες φαρμάκων, ενημερωθείτε πού υπάρχει κοντά νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, παιδίατρος και εφημερεύοντα φαρμακεία.

Read More

And More