Πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό για τα παιδιά όταν είναι ντυμένα;

Το καλοκαίρι είναι εδώ, ενωμένο και πολύ δυνατό! Αποκλείεται να μην έχετε ξεκινήσει, λοιπόν, τις εξορμήσεις στην παραλία με τα παιδιά, να μην έχουν γίνει τα πρώτα πλατσουρίσματα των μικρών στου στην ακροθαλασσιά και να μην έχεις ήδη τρέξει… χιλιόμετρα στην άμμο, κυνηγώντας τα για να τους ανανεώσεις το αντηλιακό γαλάκτωμα! Άλλωστε, κάθε μητέρα αισθάνεται υπεύθυνη για την προστασία των μικρών της από τον ήλιο και την επικίνδυνη ακτινοβολία του! Ξέρεις ήδη τους κανόνες, όπως τους έχουμε πει εδώ και εδώ, και γι’ αυτό έχεις ήδη φροντίσει να αγοράσεις τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα που είναι ιδανικά για τα παιδιά, έχεις εφοδιαστεί με καπέλα και γυαλιά και σίγουρα σπεύδεις να τους φορέσεις ρούχα που να καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός τους, όταν αποφασίζουν να παίξουν έξω από την θάλασσα. Είναι, όμως, αυτά αρκετά ή μήπως χρειάζεται να πάρεις ακόμη πιο… σκληρά μέτρα;

Χωρίς να περάσουμε στην αντίπερα όχθη και να αγγίξουμε το peak της υπερβολής, ας δούμε μερικά επιστημονικά αποδεδειγμένα facts. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αλλά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής, τα ειδικά αντηλιακά παιδικά ρούχα με δείκτη προστασίας UPF (Ultra-Violet Protection Factor), είναι ιδανικά για να βεβαιωθείς πως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία δεν διαπερνά τα ρούχα των παιδιών όσο εκτίθενται στον ήλιο! Μάλιστα, ο δείκτης UPF έχει διάφορα επίπεδα που ξεκινούν από το 2 και φτάνουν έως το 50, δείχνοντας πως ένα ρούχο με δείκτη προστασίας UPF 50 επιτρέπει μόνο το 1/50 της υπεριώδους ακτινοβολίας να περάσει από το ύφασμα στο δέρμα, όπως περιγράφεται και από το αμερικανικό Skin Cancer Foundation. Αυτά τα ρούχα είναι αρκετά για να προφυλάξουν τα παιδιά από τον ήλιο. Τι ισχύει, όμως, στην περίπτωση των απλών, καθημερινών ρούχων; Όπως επισημαίνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ένα basic βαμβακερό t-shirt έχει δείκτη προστασίας SPF μικρότερο του 15. Αυτό σημαίνει, πως αν επιλέξεις να φορέσεις στο μικρό σου ένα από τα απλά μπλουζάκια του, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις απλώσει προηγουμένως στο δέρμα του αντηλιακό γαλάκτωμα, για να είναι η προστασία του επαρκής!

Επίσης, οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις, το χρώμα του βαμβακερού ρούχου παίζει ρόλο στο είδος της προστασίας που παρέχει, με το σκουρόχρωμο μπλε και το κόκκινο να θεωρούνται πολύ πιο αποτελεσματικά και το κίτρινο αρκετά πιο επικίνδυνο. Τέλος, η παλαιότητα του ρούχου είναι εξίσου σημαντική και μάλιστα με αντίστροφο τρόπο απ’ ό,τι θα περίμενες. Συγκεκριμένα, όταν ένα βαμβακερό ρούχο έχει πλυθεί περισσότερες φορές με ένα λευκαντικό απορρυπαντικό, τότε προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο δείκτη προστασίας, αυξάνοντας μάλιστα την αποτελεσματικότητά του έως και 506%!

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και όταν είμαστε ντυμένοι! Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μικρά σου, αλλά και για εσένα!

Read More

And More