Πώς θα μυήσω το παιδί μου στην υγιεινή διατροφή;

Παιδιά που τρώνε φρούτα; Λαχανικά; Ψάρια; Ε, όχι, αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Εάν είσαι ήδη μαμά, ξέρεις από πρώτο χέρι ότι παιδί και υγιεινή διατροφή αποτελούν σχήμα οξύμωρο. Αν πάλι είσαι soon to be, μόλις το έμαθες. Γιατί, πολύ απλά, κανένα παιδί δε θέλει να φάει κάτι υγιεινό, και ας του έχεις πει αμέτρητες φορές ότι θα του κάνει καλό.

Ωστόσο, οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται από αρκετά μικρή ηλικία και είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν ένα ισορροπημένο μοτίβο, αφού τόσο η σωστή ανάπτυξη, όσο και η πνευματική υγεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό τους. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί το να τρώει υγιεινά πρέπει να του γίνει τρόπος ζωής πριν καν πάει στο Δημοτικό. (Aς είμαστε ειλικρινείς: Αργά ή γρήγορα το παιδί θα περάσει αυτό το “Γολγοθά”, αφού κανένα τους δε μπορεί να δεχτεί ότι τα τυρογαριδάκια, τα μπισκότα, οι καραμέλες βουτύρου και τα πατατάκια δεν είναι φαγητό).

 

Πώς θα το κάνεις, λοιπόν, να αγαπήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

 

– Βάλε τα λαχανικά στα ζυμαρικά. Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών; Μα φυσικά, τα ζυμαρικά. Και μπορείς να τα αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους.

(α) Προτίμησε τα ζυμαρικά τύπου tricolore. Μπορεί να νομίζεις ότι έχουν μόνο χρώμα, αλλά στην πραγματικότητα “κρύβουν” όλα τα θρεπτικά συστατικά του αντίστοιχου λαχανικού. Το πράσινο του μπρόκολου, το πορτοκαλί του καρότου, το κίτρινο της πατάτας.

(β) Πρόσθεσε τριμμένα λαχανικά στη σάλτσα. Όλα τα παιδάκια αγαπούν τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν στη σάλτσα, έτριβες λίγο καρότο, κρεμμύδι και κολοκύθι; Γευστικότατο ακούγεται! Και πολύ θρεπτικό είναι.

(γ) Αγόρασε μακαρόνια λαχανικών. Πέρα από το tricolore, στο σούπερ-μάρκετ θα βρεις πλέον ζυμαρικά από φακές ή ρεβίθια. Εγώ, πάντως, προτιμώ εκείνα από κολοκύθι. Εμπιστεύσου με: έχουν την ίδια γεύση με τα κανονικά.

– Πρόσθεσε τα στα γλυκά. Και μετά το αλμυρό, τι αγαπούν τα παιδιά; Τα γλυκά. Δοκίμασε να προσθέσεις λιωμένο παντζάρι σε έναν κέικ σοκολάτας (έχουν και το ίδιο χρώμα), μπανάνα σε μικρά muffins.

– Φτιάξε φρουτάκια που μοιάζουν με ζωάκια. Κάτι που τα παιδιά λατρεύουν στο φαγητό τους είναι η φαντασία. Προσπάθησε, λοιπόν, να βάλεις λίγη από αυτή στα γεύματα τους. Για παράδειγμα, αν διαθέτεις χαρούμενα κουπάτ (αν όχι, θα τα βρεις σε τρομερά οικονομική τιμή σε όλα τα σούπερ – μάρκετ), μπορείς να κόψεις τα φρούτα για το lunchbox σε ευφάνταστα σχέδια, όπως ζωάκια και λουλούδια και να κάνεις το γεύμα τους ακόμη πιο “παιχνιδιάρικο”!

 

Πέρα, όμως, από αυτά τα κόλπα, υπάρχουν και μερικοί άλλοι τρόποι, που θα σε βοηθήσουν να το μυήσεις στην υγιεινή διατροφή:

 

– Άρχισε να τρως σαλάτα και λαχανικά μπροστά του. Νομίζω το έχουμε πει αρκετές φορές, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα κάθε μαθήσεως. Στα μάτια του μικρού σου παιδιού, είσαι το πρότυπο του, το άτομο, στο οποίο θέλει να μοιάσει.

– Εξήγησε του ότι το να τρώει υγιεινά είναι cool. Ότι είναι η νέα τάση. Ότι όλοι του φίλοι θα θέλουν μετά να ακολουθήσουν και εκείνοι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

– Μην υπερπροσπαθείς. Γιατί το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα είναι; Να χάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μην προσπαθείς να τους επιβάλεις κάτι, ακόμη κι αν είναι το σωστό, αλλά να τους εξηγείς με ηρεμία για ποιο λόγο είναι καλό να αποκτήσει αυτή τη συνήθεια και να αποβάλει την άλλη.

 

 

Read More

And More