Πριν αγοράσεις παιχνίδια για το Πάσχα δες αυτές τις συμβουλές!

Βαφτιστήρια, ανίψια, παιδιά. Όλα περιμένουν πώς και πώς πασχαλινές εκπλήξεις κυρίως σε παιχνίδια και λαμπάδες! Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις τα πασχαλινά παιχνίδια των παιδιών; Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή σε ενημερώνει!

Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία που καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει αυτά να πληρούν για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά.

Οι προδιαγραφές αυτές είναι:
1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
2. Οι φυσικές, μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.
4. Αντικείμενα που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν από το παιχνίδι.
5. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.
6. Οι ηλικίες που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία πρέπει να τηρούνται, απαράκλητα. Ένα παιχνίδι που θεωρείται από τον κατασκευαστή του κατάλληλο για μια συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις!

1.Επειδή τα δείγματα παιχνιδιών στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές στην Ελλάδα από τον Ε.Λ.Ο.Τ. είναι ελάχιστα σε σχέση με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών που κυκλοφορεί στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ενδείξεις που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών:
Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, όταν στο σπίτι υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.

2.Στα μαλακά παιχνίδια, που αγοράζουμε, προσέχουμε:
-Τις ενδείξεις για την ηλικία.
-Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορί, στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιώ, από PVC που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών απαγορεύεται.

3. Παιχνίδια με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκοντα, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν νόμιμα στην Ε.Ε. για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως αρκετοί τραυματισμοί από τέτοια προϊόντα καταγράφονται στην Ευρώπη και στη χώρα μας κάθε χρόνο.ονται, μέσα σ’ αυτά.

4. Ελέγχουμε αν το παιχνίδι στη συσκευασία του φέρει την ένδειξη CE. Σήμερα, όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη CE, κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος γίνεται με πολλούς τρόπους. Προληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού δεν είναι υποχρεωτικοί, πριν το παιχνίδι εισαχθεί στην αγορά. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο, στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι «πάει στραβά», αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά σε κάποιο παιδί.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε στον έμπορο.
Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου και τις εφαρμόζουμε κατά γράμμα.
Διαβάζουμε με προσοχή τυχόν προειδοποιήσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε απόλυτα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα παιδιά μας παίζουν με παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες.
Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε λεπτομερώς, στα παιδιά μας.
Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.
Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Εξηγούμε τους κινδύνους, δείχνοντάς του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς που πρέπει να αποφύγει.
Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ’ ένα χώρο απροσπέλαστο, για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.
Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιχνίδι που έχει καταστεί επικίνδυνο στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο που αυτό μπορεί να το φτάσει.
Επιβλέπουμε το παιδί μας την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.

Read More

And More