Προσοχή! Το facebook δεν είναι όσο αθώο φαίνεται!

Στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουν facebook. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι… πόσω μάλλον τα παιδιά που ξέρουν να το χειρίζονται και καλύτερα. Συνήθως φτιάχνεις ένα λογαριασμό στο facebook για να μιλάς με τους φίλους σου, να βλέπεις φωτογραφίες άλλων και να βάζεις και εσύ τις δικές σου. Δεν είναι όμως όσο αθώο φαίνεται για τον λόγο ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι φτιάχνουν ψεύτικο λογαριασμό για να κάνουν κακό σε παιδάκια ή ακόμα και στον οποιοδήποτε. Γι’ αυτό σημαντικό είναι μην κάνεις φίλους κάποιους τους οποίους δεν γνωρίζεις, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τι κρύβει ο άλλος. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου εξηγεί…
Το facebook είναι ένα εργαλείο αλλά μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνο και μάλιστα για ένα παιδί που δεν έχει την δυνατότητα να προστατέψει τον εαυτό του και να διακρίνει πάντα το κακό από το καλό.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει οι γονείς να δώσουν την δυνατότητα στο παιδί να έχει πρόσβαση στο facebook με την προϋπόθεση όμως ότι θα ακολουθεί τις κανόνες ασφαλείας και ότι θα είναι ανοιχτό για τους γονείς.
Δηλαδή αν δεν έχω κάτι να κρύψω, δεν θα έχω αντίρρηση κάποια στιγμή να δει ο γονιός μου τους φίλους μου. Αν λέω όχι δεν θα τους δεις αμέσως βάζω τον γονιό στην υποψία ότι κάτι ύποπτο μπορεί να συμβαίνει μέσα σε αυτή την αλληλογραφία, στο πάρε δώσε που έχω με τους άλλους.
Πρέπει να γνωρίζει το παιδί:
-Ότι δεν δίνει προσωπικά στοιχεία.

-Ότι αν πάρει κάποιο μήνυμα το οποίο είναι περίεργο, πρέπει να το συζητήσει αμέσως με τον γονιό.

-Ότι δεν συναντά ανθρώπους μόνος του επειδή απλά μιλάει μαζί τους στο chat.

-Να ξέρει πολλές φορές ότι ο λύκος μεταμφιέζεται σε γιαγιά και πλησιάζει την κοκκινοσκουφίτσα, δηλαδή πολλές φορές μασκαρεύονται άνθρωποι και πλησιάζουν τα παιδιά στο facebook που δεν είναι αυτό που δείχνουν.

-Αν κάτι απειλητικό ή συκοφαντικό ή υβριστικό έρθει στον λογαριασμό του, θα πρέπει αμέσως χωρίς ενοχές και χωρίς ντροπή και χωρίς φόβο να το επικοινωνήσουν στο γονιό ώστε εκείνος που ξέρει περισσότερα, να μπορέσει μα την βοήθεια των αρχών να το αντιμετωπίσει.
Υπάρχουν παιδιά στο εξωτερικό που έχουν αυτοκτονήσει γιατί στο facebook τους γράφανε διάφορα και πολλά φρικτά πράγματα.
Γι αυτούς τους λόγους θέλει πολύ προσοχή το facebook και οι γονείς να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρακολουθούν το παιδί τι κάνει, με ποιους μιλάει, με ποιους κανονίζει να βγει…

Read More

And More