Ψείρες; Πώς να τις αντιμετωπίσεις σωστά…

Μπορεί τα χρόνια να περνούν και τα σχολεία να αλλάζουν, οι ψείρες όμως παραμένουν “μεταξεταστέες” αφού δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Για αυτό και το χρόνιο πρόβλημα της φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής είναι πολύ συχνό στη σχολική και προσχολική ηλικία (παιδιά παιδικών σταθμών). Έτσι, τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν παρουσιάσει ή θα παρουσιάσουν για μία ή ακόμα και για πολλές φορές τις γνωστές και αντιαισθητικές ψείρες!
Από την άλλη, σήμερα, οι μητέρες παραπονιούνται, όλο και πιο συχνά, ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταπολέμηση της φθειρίασης. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην αντοχή που έχουν αναπτύξει οι ψείρες, αποτέλεσμα της ικανότητας της ψείρας να μπορεί να επιβιώνει σε μια φθειροκτόνο δραστική ουσία που θεωρητικά θα έπρεπε να την εξοντώσει.
Πώς θα καταλάβεις αν το παιδί σου έχει ψείρες;
Το παιδί που έχει ψείρες παρουσιάζει κνησμό, καθώς οι ψείρες εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν φαγούρα, πιθανόν και εξάνθημα.
Η μετάδοση γίνεται κατά κανόνα με άμεση επαφή με άλλο παιδί που έχει ψείρες, αλλά και με αντικείμενα κοινής χρήσης (όπως χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα).
Η διάγνωση στηρίζεται στην απομόνωση ψείρας ή την παρουσία κόνιδας, δηλαδή αυγών. Επειδή η ψείρα αποφεύγει το φως και συνήθως κινείται γρήγορα, είναι δύσκολο να απομονωθεί. Έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα να απομονωθεί ψείρα είναι πολύ μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί το ειδικό κτενάκι. Όσον αφορά στην κόνιδα, έχει υπολογισθεί ότι αν είναι απομακρυσμένη από το δέρμα της κεφαλής περισσότερο από μισό εκατοστό είναι νεκρή.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;
Τοπικά αντιφθειρικά, που συνήθως συνιστώνται σε παγκόσμια κλίμακα, είναι οι φυσικές πυρεθρίνες και πυρεθροειδή, το μαλαθείον, η καρβαμάτη, το Lindane και η κροταμιτόνη.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα αντιφθειρικά παραμένουν στα μαλλιά και ασκούν δράση έως και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Οι ψείρες αλλά και οι κόνιδες απαιτούν γρήγορη, αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση!
Υπάρχουν και νέας γενιάς φθειροκτόνα με δύο διαφορετικά ενεργά συστατικά και διπλό μηχανισμό δράσης, στα οποία οι ψείρες δεν μπορούν αντισταθούν ταυτόχρονα, αφού ένας τέτοιος συνδυασμός είναι γενετικά απρόσβλητος. Οι παρασιτολόγοι τονίζουν ότι για να είναι αποτελεσματική μια αντιφθειρική αγωγή θα πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την κόνιδα (το αυγό), αφού ως γνωστόν ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την επαναμόλυνση.
Για αποτελεσματική αντιμετώπιση κάνε “κλικ” εδώ…
Τι άλλο πρέπει να προσέξεις!
1. Οι μαξιλαροθήκες, οι πετσέτες, τα σεντόνια, ό,τι δηλαδή έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά, πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό. Οι βούρτσες και οι χτένες να μπουν σε λεκάνη με ζεστό νερό.
2. Θερμοκρασία νερού 55οC καταστρέφει την ώριμη ψείρα, τις νύμφες και τα αυγά σε 5 λεπτά.
3. Τονίζεται ότι το στεγνό καθάρισμα (καθαριστήριο) δεν καταστρέφει την ψείρα.
4. Δεδομένου ότι η ώριμη ψείρα επιβιώνει μακριά από τον άνθρωπο 1-2 ημέρες, τα δε αυγά εκκολάπτονται σε 6-10 μέρες, τα λούτρινα κουκλάκια που έχει μαζί του το παιδί όταν κοιμάται και δεν πλένονται να απομονώνονται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.
Πώς να προφυλαχθεί το παιδί από τις ψείρες;
Σημασία για την αντιμετώπιση της φθειρίασης έχει η πρόληψη. Τα παιδιά λοιπόν δεν πρέπει:
– να μοιράζονται χτένες, σκουφάκια, κασκόλ κ.λπ.
– να κρεμάνε τα σακάκια τους σε κοινές κρεμάστρες στο σχολείο, αλλά το καθένα να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του.
Η κοινή κρεμάστρα αποτελεί σύνηθες μέσο μετάδοσης της ψείρας.
Αερόλυμα για τοπική χρήση: Paraplus!

Read More

And More