Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Έχετε απορίες σχετικά με προβλήματα υγείας, την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του παιδιού σας; Ο παιδίατρος του Tlife Δρ Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ και απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση

“Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών με βάρος 19 κιλά και ύψος 104 εκατ. Τρώει αρκετά σωστά αν και το καλοκαίρι τρώει δυο τρία παγωτά την εβδομάδα. Ο άντρας μου γκρινιάζει ότι έχει κοιλίτσα και μπουτάκια και να τρώει λιγότερο. Η απορία μου είναι πόσα γεύματα πρέπει να τρώει την ημέρα και αν υπάρχει ιδανικό βάρος σε κάθε ηλικία. Ακόμη, πόσο βάρος πρέπει να πάρει από τα 4 μέχρι τα 5.

Απάντηση

Φυσικά και δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να φάει περισσότερο από αυτό που ήδη του δίνετε. Το βάρος του βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαρύ ,ενώ το ύψος του στη 15η, δηλαδή είναι σχετικά κοντό, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια αλλά προς τις χαμηλές καμπύλες. Το ιδανικό για το παιδί σας θα ήταν να έχει ένα βάρος γύρω στα 17 με 17,5 κιλά και το ύψος να ήταν 105 εκατοστά. Άρα δεν πρέπει να το πιέζετε να τρώει. Το ύψος φυσικά είναι κάτι που έχει σχέση και με την κληρονομικότητα. Φροντίστε να του κάνετε πιο προσεγμένα και υγιεινά γεύματα.

Ερώτηση

“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Γεννήθηκε 3410γραμμ. και στις 40 ημέρες ζύγιζε 4890 με αποκλειστικό θηλασμό. Μετά τις 40 ημέρες άρχισε να κοιμάται επάνω στο στήθος μου και ένω έδειχνε οτι τρώει έμενε νηστικός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στους 2 μήνες που τον ζυγίσαμε να έχει χάσει και 80 γραμμάρια. Σταμάτησα αμέσως να τον θηλάζω και αντλούσα γάλα για να ελέγχω πόσο πίνει. Η παιδίατρος μας είχε συστήσει να του δίνουμε 180ml σε 5 γεύματα. Ο μικρός μου μετά τα 100 ml άρχιζε να ουρλιάζει και να μην θέλει άλλο. Απο φόβο μήπως δεν πάρει βάρος τον πιέζαμε μέχρι να πιεί τουλάχιστον 130-140 ml. Ακόμα και σήμερα που έκλεισε τους 4 μήνες αρνείται να φάει πανω απο 120-130 ml, σπανιότερα 150ml. Βέβαια παίρνει βάρος.Τώρα ζυγίζει 6,5 κιλά. Πλέον δεν μπορεί να τον ταίσει μόνο ένα άτομο χρειάζεται οπωσδήποτε άλλος ένας για να τον κρατάει. Τι να κάνω, έχω απελπιστεί; Μήπως δεν πρέπει να τον πιέζω; Δεν ξέρω αν κάνω καλά ή όχι.”

Απάντηση

Και για σας αγαπητή φίλη ισχύει το ίδιο. Δεν πρέπει να πιέσετε το μωρό σας να τρώει περισσότερο από αυτό που θέλει. Το βάρος του βρίσκεται στην 60η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πάνω από τη μέση και αυτό δείχνει ότι το μωρό σας χορταίνει ικανοποιητικά. Το παιδί σας πρέπει να τρώει γύρω στα 900 γραμμάρια γάλα την ημέρα για να αυξήσει το βάρος του. Ήδη εσείς του δίνετε 5 γεύματα επί 180, ίσον 900. Σε αυτήν την ηλικία θα μπορούσε το μωρό σας να κάνει 4 γεύματα και θα έτρωγε λίγο παραπάνω. Άρα μην το πιέζετε γιατί κάποια στιγμή θα σταματήσει ένα από τα 5 γεύματα, θα τα κάνει 4 και θα παίρνει το ίδιο ικανοποιητικό βάρος.

Ερώτηση

“Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Έχω ενα κοριτσάκι 9,5 μηνών και ζυγίζει 9700gr με ύψος 73 πόντους. Γεννήθηκε 2970 gr. Είναι φυσιολογικό το βάρος της; Αποκλειστικός θηλασμός μέχρι 7 μηνών.”

Απάντηση

Το βάρος του μωρού σας είναι παραπάνω από φυσιολογικό καθώς βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι και βαρύ. Το ύψος του βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο. Άρα μην το πιέζετε να τρώει, είναι πάρα πολύ καλά.

Ερώτηση

“Το μωράκι μου είναι 5 μηνών και είναι το 4ο κατά σειρά. Έχει διαγνωστεί αλλεργία στο γάλα και παίρνει το almiro pepti mcd, από το 2ο μήνα γέννησης. Γεννήθηκε 1900 γραμμάρια με ύψος 45cm. Έκλεισε τον 5 μήνα στις 9 Αυγούστου. Γεννήθηκε πρόωρα στις 9 Μαρτίου, στον μήνα μου θα έμπαινα στις 10 Μαρτίου. Δεν πίνει το γαλατάκαι του μόν στον ύπνο τουο και αυτό άρχισε να το αρνείται ακόμα όταν κοιμάται. Είναι καλά στα κιλά του; Είδα αίμα στην κένωσή του και του δίνω ultra levure. Θα μπορούσε να έχει αλλεργία και σε αυτό το γάλα γι’ αυτό το αρνείται στον ύπνο του; Τι να κάνω; Μπορείτε να μου πείτε πόσο θα ζύγιζε κανονικά τώρα;

Απάντηση
Ξεκινάω από την παρατήρηση ότι είδατε αίμα στην κένωση του μωρού σας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό να ερευνήσουμε στο παιδί σας. Καταρχήν πρέπει να κάνετε μια εξέτασεη που λέγεται Μάγιερ κοπράνων ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτό είναι αίμα ή κάτι άλλο. Στην περίπτωση που είναι αίμα οι αιτίες είναι οι εξής: 1. μια αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Αυτό το γάλα που του δίνετε επειδή δεν είναι 100% υποαλλεργικό μπορεί να χρειαστεί να δώσετε ακόμα περισσότερο υποαλλεργικό 2. Μπορεί να πρόκειται για ουρολοίμωξη. Πολλές φορές σε αυτά τα μικρά παιδιά δεν εμφανίζεται η ουρολοίμωξη με πυρετό ή τσουξίματα, όπως ξέρουμε εμείς οι μεγάλοι, αλλά το υποψιάζεται ο παιδίατρος όταν βλέπει αίμα στα κόπρανα του παιδιού. Σε αυτήν την περίτπωση πρέπει να κάνετε μια γενική ούρων και μια ουροκαλλιέργεια για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. 3. Δεν μου περιγράφετε με ποιον τρόπο κάνει τα κακά του το μωρό. Καμιά φορά εάν είναι δυσκοίλιο τα σκληρά κόπρανα μπορεί να τραυματίσουν λίγο τον πρωκτό και δείτε αιματάκι. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά πρέπει να φροντίσουμε να κάνει πιο μαλακά κόπρανα.

Ερώτηση

“Το κοριτσάκι μας γεννήθηκε 2540 γρ. και 46εκ. Τώρα είναι 6 μηνών ζυγίζει 6200 γρ. και 63 εκ. Έχουμε καθυστερημένη ανάπτυξη;”

Απάντηση

Το μωρό σας βάσει των στοιχείων που μου δίνετε έχει ένα βάρος που βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση και ενα ύψος που επίσης βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση. Δηλαδή είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο. Δεν μου γράφετε την ηλικία κύησης του μωρού, δηλαδή αν γεννήθηκε πρόωρο ή όχι. Τουλάχιστον από αυτά που μου γράφετε βάση του βάρους γέννησης και του ύψους του η ανάπτυξή του μέχρι τώρα είναι αρκετά ικανοποιητική.

Read More

And More