Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Με λένε Κατερίνα κ έχω έναν μπέμπη που είναι 2 μηνών κ 5,4 κιλά. Γενικά είναι ήρεμος όμως κάθε απόγευμα λίγο πριν τις 19:00 μου βγάζει γκρίνια κ η επόμενη κίνηση μου είναι τον κάνω μπανάκι. Έπειτα ζητά να φάει (μόνο μητρικό) κ κοιμάται το αργότερο μέχρι τις 20:00. Αυτό σημαίνει ότι ξυπνά νωρίς 6:30-07:00 αλλά γύρω στις 05:00 ξυπνά με γκρίνια. Πρέπει να σας πω ότι ξυπνά ανά 3 ώρες για φαγητό. Κάνω κάτι λάθος στο πρόγραμμα του κ πρέπει να ανησυχώ που ξυπνά στις 05:00 καθημερινά; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Κατερίνα δεν κάνεις τίποτα λάθος! Το μωράκι σου κοιμάται 9 συνεχόμενες ώρες και είναι λογικό κάποια στιγμή να θέλει να ξυπνήσει και να φάει. Αν θέλεις και με διακριτικό τρόπο θα μπορούσες σιγά-σιγά να μεταφέρεις το βραδινό δείπνο γύρω στις 22.00 ώστε να έχεις πιθανότητες να σου ξυπνήσει στις 07.00 το πρωί. Όμως από την εμπειρία μου δεν θα σου το συνέστηνα διότι υπάρχει ένα ρίσκο να αλλάξει γενικά πρόγραμμα και να είναι χειρότερο από το τωρινό. Εξάλλου μην νομίζεις ότι δεν θα το αλλάξει και από μόνο του αφού σε λίγο θα μπει στον απογαλακτισμό αφού θα μπει μεσημεριανό γεύμα με κρεατοχορτόσουπα.

Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρετε. Εκτιμώ τη γνώμη σας και θα ήθελα να μου την πείτε σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας που κοστίζει 105 ευρώ και δεν καλύπτεται από το ταμείο. Ο γιατρός μας είπε να το κάνει στον γιο μας μόλις κλείσει τον 10ο μήνα. Εσείς τι λέτε; Μια φίλη μας είπε ότι πιστεύει ότι ο γιος της υπέστη αυτισμό μετά από το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με τις συστάσεις το εμβόλιο που ενδιαφέρεσαι γίνεται από τον 2ο μήνα της ζωής και σωστά σε συμβούλεψε ο παιδίατρός σου. Όσον αφορά την φίλη σου, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ποτέ περιστατικά αυτισμού εξαιτίας των εμβολίων, απλώς την εποχή που εμφανίζεται ο αυτισμός (δηλαδή περίπου στα 3 χρόνια της ζωής) τυχαίνει να είναι η περίοδος που όλα τα παιδιά κάνουν τα εμβόλιά τους και έτσι είναι εύκολο και απροβλημάτιστα να ενοχοποιεί κάποιος γονιός ένα εμβόλιο!

Ερώτηση
“Πώς αντιμετωπίζω τον πνιγμό από υγρά πχ γάλα, νερό;”

Απάντηση
Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την ποσότητα που έχει καταπιεί. Συνήθως το γυρίζουμε μπρούμυτα και με ελαφριά χτυπήματακια στην πλάτη προσπαθούμε να αποβάλουμε από το στόμα του την ποσότητα του υγρού. Θέλει μεγάλη προσοχή στην περίπτωση που το υγρό είναι καυστικό όπως βενζίνη, νέφτι, χλωρίνη κλπ μην πάει στους πνεύμονες.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Το μωρό μου είναι 16 μηνών και θηλάζει. Το πρόβλημά μου είναι ότι τρώει μόνο τις κρέμες φάριν λακτέ και φρουτόκρεμα, όχι με φρέσκα φρούτα. Φαγητό μαγειρεμένο δεν το ανοίγει το στόμα του. Τι να κάνω; Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, για τον θηλασμό δεν το συζητάμε, μπορείς να συνεχίσεις τουλάχιστον μέχρι 2 χρόνων. Τις κρέμες ξέχασέ τες. Όσον αφορά τα φρέσκα φρούτα και το φαγητό σίγουρα κάτι έχει πάει στραβά από την αρχή και το μωρό σε χειρίζεται. Πρέπει να βρεις τρόπο να τα φάει όλα ώστε να καλύπτεται με όλες τις ουσίες. Μείωσε ή εξαφάνισε ό,τι δεν πρέπει να του δώσεις και “εκμεταλλεύσου” την πείνα του και την περιέργειά του σε συνδυασμό με την αλλαγή μαγειρέματος και εμφάνισης των τροφών και αργά ή γρήγορα θα τα φάει όλα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5 χρονών με έντονη σιελόρροια. Το έχουμε ψάξει αρκετά (δηλαδή αφαιρέσαμε τα κρεατάκια όταν ήταν 4 ετών και έπειτα ακολουθήσαμε αγωγή λογοθεραπείας μετά από τις συμβουλές του παιδιάτρου μας). Παρόλα αυτά, ενώ είχαμε μια ύφεση στην κατάσταση, τώρα που έβγαλε τα δοντάκια του, πάλι γυρίζουμε στην παλιά τακτική να ξεχνάει το στόμα ανοιχτό ο μικρός μου και να μην καταπίνει τα σάλια του. Ο παιδίατρος, ο ΩΡΛ και η λογοθεραπεύτρια καταλήγουν ότι είναι θέμα κακής συνήθειας και όχι παθολογικό ή ανατομικό. Ξεχνάει ο μικρός να κλείσει το στόμα του και πρέπει να του το υπενθυμίζουμε συνέχεια κάτι που τώρα πια τον ενοχλεί και δεν θέλει να του το λέμε. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Τα παιδιά που συναναστρέφεται αρχίζουν να τον επικρίνουν και αυτό φοβάμαι πως θα επηρεάσει την ψυχούλα του. Γνωρίζετε άλλα περιστατικά και πώς αυτά εξελίχθηκαν; Ψάχνω απεγνωσμένα και ρωτάω συνάδελφους σας όμως όλοι με καθησυχάζουν πως είναι κάτι παροδικό και πως το παιδί μόνο του θα ωριμάσει και θα σταματήσει αυτήν την κακή συνήθεια. Να σημειώσω πως από βρέφος είχε πάντα έντονη σιελόρροια και έμαθε να έχει ανοιχτό το στόμα για να αναπνέει ακόμα και όταν κοιμάται. Θα περιμένω την συμβουλή σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας! Καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχω δει πολλά ανάλογα περιστατικά. Το κάθε παιδάκι έχει την δική του διαφορετική αιτία για την σιελόρροια. Θα σε συμβούλευα να κάνεις και έναν νευρολογικό έλεγχο καθώς επίσης και έναν πολύ λεπτομερή ΩΡΛ έλεγχο. Επίσης θα βοηθούσε και μια πολύ καλή φυσιοθεραπεία από ειδικό παιδοφυσιοθεραπευτή που έχει εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχω ένα αγοράκι 22 μηνών κ ζυγίζει 11 κιλά. Δε μου τρώει, είναι πολύ δύσκολο στο φαγητό του. Θέλει να πίνει γάλα”.

Απάντηση
Το βάρος του μωρού σου εξαρτάται και από το βάρος γέννησης και από την εβδομάδα κύησης και από κληρονομικούς παράγοντες. Επίσης έχει σημασία πώς πήγαιναν τα πράγματα από την γέννηση μέχρι τώρα. Αν το παιδί τρώει αρκετό γάλα τότε σημαίνει ότι δεν είναι ανόρεκτο αλλά έχει συνηθίσει έτσι. Αρχικά πρέπει να κάνετε εξετάσει αίματος για να δείτε μήπως έχει αναιμία κλπ και να μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος ώστε να μην πίνει πάνω από 500-600 την μέρα για να πεινάσει και να φάει και άλλα φαγητά.

Read More

And More