Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών με ύψος 81 cm κ βάρος 9850. Γεννήθηκε 3,350 κιλά και 51cm. Με το φαγητό δεν τα πάει πολύ καλά. Τρώει μικρή ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα. Δεν ξέρω πώς να χειριστώ την κατάσταση αυτή κ να του αυξήσω αν είναι εφικτό την όρεξη. Μήπως θα χρειαστεί συμπλήρωμα βιταμινών; Στις αιματολογικές εξετάσεις που είχαμε κάνει είχε χαμηλό σίδηρο κ του δίνω συμπλήρωμα με οδηγία παιδιάτρου. Επίσης ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το ποιο γάλα είναι το ιδανικότερο στην ηλικία αυτή. Σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η σιδηροπενική αναιμία είναι μια από τις αιτίες που ένα παιδί δεν έχει όρεξη να φάει. Κατόπιν και αφού δεν τρώει χειροτερεύει η αναιμία και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει λοιπόν να κάνει σωστή θεραπεία με σίδηρο μέχρις ότου αποκατασταθούν τα επίπεδα στο αίμα του αλλά και οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού του (φεριττίνη). Αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες και πρέπει να παίρνει καθημερινά και σταθερά όλες τις δόσεις. Το καλύτερο γάλα για την ηλικία του παιδιού σου είναι οποιοδήποτε νούμερο 3, δηλαδή αυτά που προορίζονται για τις πρώτες 1000 μέρες της ζωής του παιδιού. Αυτά υπάρχουν σε σκόνη αλλά και σε υγρή μορφή και μπορείς να διαλέξεις αυτό που βολεύει εσένα και το παιδί σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών και εδώ και 1,5 μήνα έχει σταματήσει να τρώει τα πάντα εκτός από ομελέτα, τοστ με γαλοπούλα και πατάτες τηγανιτές. Πρωί και βράδυ πίνει 180 ml γάλα και στα ενδιάμεσα φρούτα και κάποιες φορές γιαούρτι. Όλα ξεκίνησαν όταν ξεκίνησε να βγάζει 4 τραπεζίτες μαζί, 2 και 2. Τώρα βγαίνουν και οι κυνόδοντες από ό,τι είδα. Τι να κάνω που δεν τρώει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το παιδί σου δεν είναι… ανόρεκτο! Τρώει αυτά που θέλει άρα πεινάει! Αν φυσικά έχει και καλούς δείκτες ανάπτυξης τότε αρχικά όλα είναι εντάξει. Αφού, λοιπόν, συμφωνούμε ότι το παιδί πεινάει τότε η μόνη μέθοδος είναι να του μειώσεις τις τροφές που προτιμάει ώστε αργά ή γρήγορα θα το παρασύρει η πείνα και θα αναγκαστεί να φάει και άλλες τροφές. Εξυπακούεται ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο και με τεχνάσματα που είμαι σίγουρος ότι έχεις δοκιμάσει χωρίς επιτυχία γιατί το παιδί σε χειρίζεται. Θέλει λοιπόν τρόπο και να θυμάσαι ότι το παιδί σου δεν είναι ανόρεκτο.

Ερώτηση
“Πώς αντιμετωπίζετε την ημερήσια ενούρηση; Το αγόρι 8 ετών, δεν του βρήκαν ιατρικά τίποτα, 3 χρόνια σε παιδοψυχολόγο. Έχει μικρότερη αδελφή και μάλλον σχετίζεται με ζήλια και οιδιπόδειο. Τι άλλο να κάνουμε; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Λογικά αν το παιδί είχε οργανικό πρόβλημα θα ουρούσε και κατά την διάρκεια του ύπνου καθώς λόγω της χαλάρωσης οι σφιγκτήρες είναι πιο εύκολο να μην ελεγχθούν. Άρα μάλλον προκαλεί μόνος του την ούρηση για πιθανούς ψυχολογικούς λόγους όπως και εσύ αναφέρεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα το ψάξετε και έστω και αν έχει κάνει θεραπεία με παιδοψυχολόγο θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσετε και φυσικά όλη η οικογένεια, για να γίνει αποτελεσματική δουλειά. Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές θέλει πολύ χρόνο και φυσικά μόνο αν ακολουθούνται σωστά όλες οι οδηγίες του θεραπευτή.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη χρήσιμος και απαραίτητος για εμάς και τα παιδιά μας! Στις ετήσιες εξετάσεις της κόρης μου (5 χρονών) βρέθηκε αρκετά χαμηλός ο σίδηρος και η φεριτίνη. Πήρε για ένα μήνα Hemafer. Πότε μπορώ να κάνω επανέλεγχο των τιμών; Στο παρελθόν δεν είχε παρόμοιο θέμα και οι λοιπές εξετάσεις φυσιολογικές. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από το πόσο χαμηλός ήταν ο σίδηρος και η φεριττίνη. Συνήθως απαιτούνται 2-3 μήνες θεραπείας. Αν πάλι οι τιμές δεν βελτιωθούν τότε επαναλαμβάνεται. Υπάρχουν άτομα που απορροφούν πολύ δύσκολα τον σίδηρο και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις. Επίσης πρέπει να βοηθήσεις και με την διατροφή, δηλαδή να τρώει τροφές που περιέχουν αρκετό σίδηρο όπως μοσχάρι, φακές, στρουθοκάμηλο, αυγά κλπ.

Ερώτηση
“Σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας, είναι πραγματικά πολύτιμες. Θα ήθελα να ρωτήσω για την μικρή μου που είναι 5,5 χρονών. Ειχε εμβολιαστεί με infarix-ipv-hib σε 4 δόσεις και τώρα πρέπει να κάνει το infarix tetra το οποίο είναι σε έλλειψη. Τι μπορώ να κάνω για να μην χαλάσει το σχήμα του εμβολιασμού; Μπορουμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο παρεμφερές όπως το tetravac ή πρέπει να συνεχίσουμε με infarix;”

Απάντηση
Μπορεί να κάνει το pentavac ή το tetravac και το act-Hib μαζί την ίδια στιγμή ή το infanrix hexa ή το hyexion.

Ερώτηση
“Έχουμε ένα μωρό 18 μηνών. Το παιδί θήλαζε μέχρι 12 μηνών. Στην συνέχεια το δίνουμε φρέσκο γάλα. Πιστεύετε καλώς του δίνουμε φρέσκο γάλα ή θα έπρεπε να του δίνουμε κάποιο εμπλουτισμένο παιδικό γάλα;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το μοναδικό φρέσκο γάλα είναι το μητρικό! Όλα τα άλλα κακώς ονομάζονται φρέσκα διότι είναι παστεριωμένα. Το παιδί σου πρέπει να πίνει τα γάλατα νούμερο 3 που χορηγούνται από 12 μηνών μέχρι και 3 χρόνων. Τέτοια υπάρχουν σε μορφή σκόνης αλλά και σε υγρή μορφή. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα μωρά μετά τους 12 μήνες της ζωής τους δεν θεωρούμε ότι είναι… μικροί ενήλικες ώστε να πίνουν το γάλα που πίνουν οι ενήλικες αλλά υπάρχουν τα Νο 3 που είναι κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες.

Read More

And More