Τι απαντά ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης στις ερωτήσεις των γονιών;

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών και λύνει τις απορίες τους κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα γιο ο οποίος μπήκε στον ένατο μήνα και θηλάζει αποκλειστικά. Είναι 9,500 κιλά και γεννήθηκε 3,100. Ενώ μέχρι τον έκτο μήνα κοιμόταν όλο το βράδυ, μετά ξεκίνησε να ξυπνά και να θέλει να θηλάσει το βράδυ. Επειδή ξεκινάω δουλειά και δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό, σκέφτηκα να του κάνω μεικτό, δηλαδή δύο από τα τέσσερα γεύματα που κάνει, αλλά δεν δέχεται το ξένο γάλα. Τι θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το μωρό σου ξέρει ποιο είναι το καλό, δηλαδή το μητρικό γάλα. Αν, όμως, είναι τόσο απαραίτητο να του δώσεις ξένο, λόγω έναρξης της εργασίας σου, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να το θηλάζεις μέχρι την τελευταία στιγμή πριν πας στη δουλειά. Μόλις φύγεις, τότε θα είναι πιο εύκολο να παρασυρθεί και να πιει το ξένο γάλα από κάποιον άλλο που θα το ταΐσει, διότι δεν θα σε βλέπει και θα “παρασυρθεί”.

 

⇒ Ερώτηση:
Έχω μια κόρη 25 μηνών, η οποία είναι αρκετά δύσκολη στο φαγητό. Έχει ύψος 81 εκ. και βάρος 10,500. Πίνει 400-500 ml γάλα την ημέρα και μέχρι πρότινος, σε σχετικά ικανοποιητικές ποσότητες, έτρωγε δύο με τρία φαγητά τα οποία τώρα τελευταία αρνείται να φάει. Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές, αλλά δεν τρώει. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς τα 500 γραμμάρια γάλα την ημέρα είναι αρκετά για την ηλικία της. Τα σωματομετρικά της φαίνονται μάλλον ικανοποιητικά, αν και δεν ξέρω εβδομάδα κύησης και διαστάσεις γέννησης. Αν, όμως, πραγματικά “δεν τρώει τίποτα”, τότε θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις, όπως γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων, γενική αίματος, σίδηρος όρου, φερριτίνη, TSH, βιταμίνη D κλπ.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη γεια σας! Έχω ένα αγοράκι τριών χρονών και οκτώ μηνών, που πηγαίνει παιδικό σταθμό. Τις τελευταίες μέρες έχει βουλωμένη μύτη, μύξα και βήχα με φλέματα, κάτι που το παρουσιάζει αρκετά συχνά. Έχω απορήσει με το εξής: Του βάζω ορό στη μύτη σε όρθια θέση και τον νιώθει να τρέχει μέσα στο αυτί του και ζαλίζεται. Πρώτη φορά μου το κάνει αυτό γενικά, βέβαια δεν είναι θετικός με τον ορό στη μύτη, γίνεται πόλεμος κάθε φορά. Άλλαξα θέση, τον έβαλα ξαπλωμένο στο πλάι και πάλι μου παραπονέθηκε. Πρέπει να απευθυνθώ σε ΩΡΛ; Είναι κάτι φυσιολογικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, κανένα παιδί δεν δέχεται ευχάριστα τον όρο στη μύτη. Αυτά, όμως, που περιγράφεις είναι λίγο περίεργα. Μπορεί το παιδί να νιώθει την κατάποση του όρου στο φάρυγγα και να νομίζει ότι είναι στο αυτί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι καλύτερα να το δει ο ωτορινολαρυγγολόγος μήπως και έχει μαζέψει υγρό πίσω από το αυτί και τότε θα χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, σας ευχαριστουμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης: ο γιος μου είναι τεσσεράμισι μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και 6 ημέρες, 3,400 κιλά και 51 πόντους και τώρα είναι 7,500 και 67 πόντους. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή του;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λογικά το μωρό σου στους πέντε μήνες της ζωής του θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος της γέννησής του. Δηλαδή, θα πρέπει να ζυγίζει 6,800 κιλά. Όπως βλέπεις, ήδη τα έχει ξεπεράσει. Άρα πηγαίνει πολύ καλά, όπως και το ύψος του.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, η κορούλα μου εχει βγαλει τα δύο δοντάκια πανω και τα δύο κατω, πρεπει να τα καθαριζω; Και αν ναι, με ποιον τροπο γινεται; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μπορείς να τα καθαρίζεις με μια γάζα ή με μία μαλάκια οδοντόβουρτσα με σκέτο νερό. Αυτό μπορεί να γίνεται μία με δυο φορές την ημέρα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ, η μικρή μου είναι τριών ετών και δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο και επειδή είμαστε όλη μέρα στο σπίτι, ασχολείται πολύ με τον υπολογιστή, βλέπει παιδικά και διάφορα άλλα… Μπορεί να βλάψει την υγεία της ο υπολογιστής και πόσες ώρες μπορώ να την αφήνω την ημέρα; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο υπολογιστής βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία των παιδιών αυτής της ηλικίας. Κανονικά δεν πρέπει να κάθεται για πάνω από μισή ώρα την ημέρα. Το καλύτερο είναι να βλέπει παραμύθια, να ακούει μουσική και να παίζει με παιχνίδια με χρώματα και ήχους.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More