Συμβουλές για τις πρώτες 40 μέρες του μωρού! (part1)

Μόλις έγινες μαμά και είναι λογικό να είσαι ιδιαιτέρως αγχωμένη. Έχεις στα χέρια σου ένα πλασματάκι που δείχνει τόσο ευάλωτο…
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές συμβουλές για τις πρώτες 40 ημέρες του μωρού…
1. Ανταποκριθείτε αμέσως μόλις κλαίει το μωρό αποκωδικοποιώντας τις ανάγκες του. Δείτε δηλαδή αν είναι ώρα να φάει, αν χρειάζεται άλλαγμα πάνας, αν ζεσταίνεται ή κρυώνει, αν κάτι το ενοχλεί, αν έχει κολικούς ή απλώς θέλει αγκαλίτσα.
2. Σύμφωνα με έρευνες ο τρόπος που κοιμάται το μωρό μπορεί να αποδειχθεί ένα μέτρο πρόληψης για την ίωση του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Γι’ αυτό οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να βάζουν το μωράκι να κοιμάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα, εκτός αν ο παιδίατρος για άλλους λόγους σας έχει συστήσει κάτι άλλο.

3. Κάθε φορά που βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί από την μία πλευρά, βάλετε το πλακωμένο χεράκι στο πλάι και μπροστά ώστε να μην μπορεί να γυρίσει το μωρό μπρούμυτα ειδικά τον πρώτο καιρό.

4. Για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με τον σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι σε στρώμα επίπεδο και σκληρό και όχι σε επιφάνειες μαλακές που βουλιάζουν έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή του.

5. Μην κουνάτε δυνατά το μωρό για να αποκοιμηθεί ή για να το ησυχάσετε όταν κλαίει. Ο τρόπος αυτός όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά εγκυμονεί κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες στον εγκέφαλο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε ή να κουνάτε ρυθμικά το σώμα σας όταν το κρατάτε αγκαλιά.
6. Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται το μωρό. Αυτός είναι ένας κανόνας που πραγματικά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τους νέους γονείς ιδιαίτερα τις πρώτες 40 μέρες που το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κοιμάται όλη την νύχτα. Η στέρηση ύπνου είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζετε να κοιμάστε κάποια βράδια για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Για παράδειγμα μπορείτε να συμφωνήσετε να αναλάβει ο σύντροφός σας την νυχτερινή βάρδια το σαββατοκύριακο ή κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης.

7. Το κεφαλάκι του επειδή τα κόκαλα του κρανίου είναι μαλακά τους πρώτους μήνες μπορεί να γίνει επίπεδο στα πλάγια αν το παιδί αν το μωρό κοιμάται πάντα από την ίδια πλευρά. Για να βοηθήσετε το μωράκι να αποκτήσει στρογγυλό κεφαλάκι καλό είναι να το βάζετε να κοιμάται μία από την μία πλευρά και μία από την άλλη, εναλλάξ.
8. Ταΐστε το μωρό σας με βάση τον νόμο της ζήτησης. Να θυμάστε ότι το μωρό πρέπει να πεινάει για να θηλάσει. Καλό είναι λοιπόν να το ταΐζετε όποτε το ζητάει το ίδιο, δηλαδή περίπου κάθε 2 με 3 ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων ταΐζοντας το μωρό κάθε 3 με 4 ώρες.

9. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα πριν ταΐσετε το μωρό ή του αλλάξετε πάνες ή αν πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη, στόμα. Αν είστε έξω με το μωρό μπορείτε να καθαρίσετε τα χέρια σας με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού που θα φροντίσετε να έχετε στην τσάντα σας.

10. Κατά την διάρκεια του θηλασμού φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή ένα χυμό γιατί μπορεί να νιώσετε δίψα ή εξάντληση. Επίσης φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά πράγμα που διευκολύνει τον θηλασμό.

11. Πριν θηλάσετε το μωρό πιέστε να βγουν κάποιες σταγόνες γάλα και οδηγείστε το κεφαλάκι του μωρού προς τον μαστό σας έτσι ώστε το στοματάκι του να πιάσει όλη την περιοχή γύρω από την θηλή.

12. Αν δεν θηλάζετε να θυμάστε να ελέγχετε πάντα την θερμοκρασία γάλατος στο μπουκάλι στάζοντας λίγες σταγόνες στο περικάρπιό σας.

13. Μην πιέζετε το μωρό να θηλάσει αν δεν θέλει ή να αδειάσει το μπουκάλι με το γάλα. Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνετε το γάλα που περίσσεψε για να του το δώσετε αργότερα, καθώς μπορεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα μικρόβια.

14. Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Αν ωστόσο το μωράκι σας έχει κολικούς ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει χαμομήλι ή κάποιο άλλο ειδικά τροποποιημένο για μωρά ρόφημα.

15. Όταν το ταΐζετε ή του δίνετε χαμομήλι φροντίστε να κρατάτε το μπιμπερό τόσο ψηλά ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα. Αυτό είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης για τους κολικούς.

16. Κρατήστε το μωρό σας μετά από κάθε γεύμα ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπά στον ώμο σας και τρίψτε απαλά την πλατούλα του προκειμένου να το διευκολύνετε να βγάλει τον αέρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν το μωρό σας δεν θέλει να φάει άλλο. Κάντε ένα διάλειμμα για να βγάλει τον αέρα και μετά να μπορεί να συνεχίσει.

17. Θα αναρωτιέστε πότε μπορείτε να βάλετε το μωρό σας στο κρεβατάκι αν εκείνο δεν έχει βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα. 10 λεπτά με 15 είναι ένα διάστημα ασφαλείας για να βάλετε το μωρό σας στην κούνια μετά από ένα γεύμα ακόμα και αν δεν έχει ρευτεί. Επίσης θυμάστε ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.


18. Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να ξεχωρίζει την μέρα από την νύχτα. Για να τα καταφέρετε θα πρέπει να υπάρχει φυσικό φως στο δωμάτιο την ημέρα και να επιτρέπετε καμπίσιους θορύβους. Το βράδυ φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα αποφεύγοντας να ανάβετε πολλά φώτα ή να κάνετε φασαρία.

Read More

And More