Τελικά, πόση ώρα κάνει να βλέπει ένα παιδάκι τηλεόραση;

Τελικά, πόση ώρα κάνει να βλέπει ένα παιδάκι τηλεόραση; | tlife.gr

«Μαμά, να δω λίγο περισσότερη τηλεόραση σήμερα;«. Μία ερώτηση, η οποία σε κάθε μαμά γεννά πολλά συναισθήματα: άγχος και διλήμματα. Από τη μία, δε θες να του χαλάσεις χατήρι. Από την άλλη, ούτε εσύ είσαι απολύτως σίγουρη πόση ώρα τηλεόραση πρέπει να βλέπει καθημερινά.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Αν υπάρχει ένα πράγμα που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, αυτό είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πλέον, κάθε παιδάκι, πριν καν πάει στον παιδικό σταθμό, γνωρίζει να χρησιμοποιεί (ακόμα καλύτερα και από εσένα) το tablet, το smartphone, αλλά και οτιδήποτε τεχνολογικό υπάρχει μέσα στο σπίτι. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ξέρει να χειρίζεται και το τηλεκοντρόλ, με αποτέλεσμα, όταν εσύ είσαι αφοσιωμένη στις δουλειές σου, να κρυφοανοίγει την τηλεόραση και να βλέπει ό,τι του αρέσει. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα: τι επιτρέπεται να βλέπει ένα παιδί στην τηλεόραση;

Πόσες ώρες επιτρέπεται ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση;

Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν:

  • Μέχρι το παιδάκι να γίνει δύο ετών, κανονικά δεν πρέπει να κάθεται καθόλου μπροστά από την οθόνη, καθώς η ακτινοβολία που εκτίθεται είναι τεράστια για ένα νήπιο, που δεν έχει ακόμα προλάβει να βγει από το αβγό του.
  • Τα παιδιά από 3 έως 5 ετών, μπορούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα μία ώρα την ημέρα. Όμως, πρόσεξε, όχι μία ώρα να βλέπει κινούμενα σχέδια, μία να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και πάει λέγοντας. Πρέπει να εκτίθενται μία ώρα συνολικά μπροστά από οποιαδήποτε μορφής οθόνη.
  • Τα παιδιά που μόλις ξεκίνησαν Δημοτικό(6 ετών) έως πριν η ηλικία τους γίνει διψήφια (9 ετών), πριν ξεκινήσουν το διάβασμα τους, μπορούν να ασχοληθούν με τις οθόνες του σπιτιού για περίπου 2 ώρες. Για την ακρίβεια, μία ώρα και σαράντα-πέντε λεπτά.
  • Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, δεν υπάρχει ακόμη σαφής οδηγία. Οπότε, το αφήνω στην κρίση σου.

Τι επιτρέπεται να βλέπει ένα παιδί στην τηλεόραση;

Όσο τρελό και αν σου φαίνεται η απάντηση δεν είναι μόνο παιδικά προγράμματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής συνιστά ότι μπορεί να βλέπει οποιοδήποτε πρόγραμμα έχει τη σήμανση που ανταποκρίνεται στην ηλικία του. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ένα παιδάκι που πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο, μπορεί να βλέπει όποιο κινούμενο σχέδιο του αρέσει, αλλά και οικογενειακές κωμωδίες.
  • Ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείο είναι σε θέση να απολαμβάνει σειρές με απλό λεξιλόγιο, αλλά και ξένες ταινίες, οι οποίες δεν είναι ανάγκη να είναι κωμωδίες.
  • Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η απόφαση είναι στα χέρια σου.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ ως γονέας;

Σίγουρα, όχι, να προσπαθήσεις να «κόψεις» τις οθόνες από τη ζωή του. Ούτως ή άλλως, γνωρίζουμε πολύ καλά (και εσύ και εγώ) ότι κάτι τέτοιο μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να του δώσεις τις συμβουλές σου σχετικά με το τι ταιριάζει στην ηλικία του. Α, και να ρίχνεις λίγες «κρυφές» ματιές που και που. Όλα αυτά με ήρεμο και γαλήνιο τρόπο.

READ more