Το παιδί μου άλλαξε σχολείο: Πώς μπορώ να το βοηθήσω να προσαρμοστεί;

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε. Πριν από περίπου μία εβδομάδα. Το παιδί σου πήγε (επιτέλους) στο σχολείο. Στο νέο του σχολείο. Γιατί, όταν η δουλειά του γονέα δεν είναι σταθερή, μαζί με τους γονείς αλλάζει τοποθεσία και το παιδί. Το έχω ζήσει αρκετές φορές.

Στην αρχή φαντάζει πολύ δύσκολο. Κάτι ακατόρθωτο. Και το παιδάκι στεναχωριέται. Γιατί, μόνο εύκολο δεν είναι να καλείται να προσαρμοστεί κάθε Σεπτέμβρη σε ένα νέο περιβάλλον. Με νέους συμμαθητές. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία.

Η προσαρμογή σε νέο σχολείο είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα και στο παιδί σου, αλλά και σε εσένα. Πώς, λοιπόν, μπορείς να βοηθήσεις το παιδάκι σου που δεν περνάει και πολύ καλά στο νέο του σχολικό περιβάλλον;

-Ξύπνα μαζί του. Αυτό που χρειάζεται το παιδί σου είναι συντροφιά και παρέα. Θέλει να αισθανθεί ασφάλεια, προκειμένου να “ανοίξει” τη ψυχή του. Να ζωγραφιστεί ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπο του. Με το να ξυπνάτε την ίδια ώρα (ή ακόμα καλύτερα να ανοίγεις τα μάτια σου λίγο νωρίτερα, για να του πεις την πρώτη καλημέρα) επαναφέρεις στο προσκήνιο την αγάπη και τη στοργή. Μία καλή ιδέα είναι να απολαύσετε μαζί ένα mini breakfast.

-Ταύτισε το σχολείο με την έννοια του ενθουσιασμού. Μίλησε του για τα θετικά του να πηγαίνεις στο σχολείο. Ανοίγει τους ορίζοντες σου, προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες, χαρά και γέλιο. Το μυστικό είναι το παιδί να ταυτίσει στο μυαλό του την έννοια του σχολικού θρανίου με τη χαρά, την αισιοδοξία, το γέλιο.

-Εξήγησε του ότι αυτό που βιώνει είναι προσωρινό. Κάθε αρχή και δύσκολη, δε λένε; Ε, το ίδιο ισχύει και για το παιδάκι σου. Εδώ, εσύ και εγώ αδυνατούμε να προσαρμοστούμε άμεσα σε ένα άγνωστο περιβάλλον, πώς περιμένεις να συμπεριφερθεί ένα 6χρονο; Μετά τις πρώτες δέκα ημέρες, τα πράγματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους και το σχολείο στα θετικά highlights της ημέρας.

-Άφησε το ελεύθερο να πάρει πρωτοβουλίες. Μικρές, αλλά κομβικές. Να διαλέξει την τσάντα του, το lunch box, το παγούρι του. Τα χρώματα που θέλει να έχει κάθε ένα από τα μικρά σύνεργα, συμμάχους του πρέπει να είναι της επιλογής του. Για να δομήσει και το ίδιο μία αυτόνομη προσωπικότητα.

-Μπες στα παπούτσια του. Όλοι μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα μία δυσκολία, όταν ξέρουμε ότι κάποιος άλλος βρίσκεται στην ίδια θέση με εμάς. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι και εσύ πέρασες από την ίδια δύσκολη κατάσταση όταν ήσουν μικρή. Ή ακόμα καλύτερα ότι κάθε φορά που αλλάζεις χώρο εργασίας, περνάς από την ίδια στρεσογόνο διαδικασία.

-Γράψου στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Η καλύτερη ευκαιρία για να αισθανθεί το παιδί ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και για να κάνεις νέες γνωριμίες και νέες φιλίες. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.

-Παίξτε σχολείο. Ένα νέο έξυπνο παιχνίδι, στο οποίο εσύ αναλαμβάνεις το ρόλο του δασκάλου και το παιδί σου το ρόλο του μαθητή. Θα χρειαστείς ένα μικρό, λευκό πίνακα και μαρκαδόρους. Α, και καλή διάθεση.

Read More

And More