10 sos tips για να μην πάρεις… γραμμάριο μέχρι τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους όλα τα εορταστικά τραπέζια, τα οποία σε περιμένουν πως και πως. Όχι μόνα τους (δυστυχώς), αλλά γεμάτα από σπιτικό φαγητό σε πολύ μεγάλες μερίδες. Όμως, ήδη, θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τις διατροφικές ατασθαλίες, αφού όλος ο μήνας περιλαμβάνει γιορτές, καλέσματα και εξόδους γαστρονομικές. Και εσύ, αυτό που θες είναι να παραμείνεις fit, γιατί ξέρεις ότι από τις 25 και μετά θα φας σα να είστε δύο άνθρωποι μέσα στο ίδιο σώμα. 

 

Πώς, λοιπόν, θα καταφέρεις να κρατηθείς στα κιλά σου, αλλά ταυτόχρονα να μην ακυρώσεις ούτε ένα εορταστικό κάλεσμα;

 

– Φάε πριν βγεις έξω. Σε έχουν καλέσει για ένα dinner στις 8. Ετοιμάζεσαι (για να είσαι υπέρλαμπρη) και φυσικά αφήνεις το στομάχι σου άδειο. Μέγα λάθος. Για να μην το ρίξεις στο Junk Food και στις μεγάλες μερίδες (οι οποίες θα ταράξουν το στομάχι σου), φάε κανονικά πριν αναχωρήσεις από το σπίτι.

– Σταμάτησε το φαγητό, πριν χορτάσεις εντελώς. Το μυστικό είναι να αφήνεις το πιρούνι, μόλις αισθανθείς απλά ικανοποιημένη με το φαγητό σου και όχι όταν θα είσαι κυριολεκτικά σκασμένη.

– Προσπάθησε να μασάς αργά. Έτσι, ο εγκέφαλος θα ενεργοποιήσει το μήνυμα ότι έχεις χορτάσει, ενώ εσύ θα έχεις φάει περίπου τη μισή μερίδα.

– Μην κάνεις skip στα γεύματα σου. Η δουλειά δεν έχει πια συγκεκριμένο ωράριο, οι υποχρεώσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αλλά εσύ δε θέλω να παραλείπτεις τίποτα από το ημερήσιο menu σου. Ακόμα, και το δεκατιανό και το απογευματινό έχουν την αξία τους.

– Φάε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες το πρωί. Το να σου πω να τις διαγράψεις από το μυαλό (και το πιάτο) σου, ξέρουμε και οι δύο ότι δεν είναι εφικτό. Για αυτό, αν δεν μπορείς να τους αντισταθείς, πρόσθεσε τους στο πρωινό σου. Οι πιθανότητες να “καούν” είναι πολύ περισσότερες…

– Πιες μόνο το Σαββατοκύριακο. Δε θέλω να κοιτάς περιφρονητικά τα αναψυκτικά. Έχουν και αυτά ψυχή (και δροσερή γεύση).

– Αντικατέστησε το κανονικό κρασί με βιολογικό. Περιέχουν λιγότερα συντηρητικά και μικρότερη ποσότητα ζάχαρης. Για εσένα, που δεν μπορείς να του αντισταθείς…

– Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα γυμναστικής σου. Οι πειρασμοί, για να μην πας στο γυμναστήριο είναι πάρα πολλοί. Και ο κρύος καιρός μόνο βοηθητικός δεν είναι. Πάρε μία βαθιά ανάσα, φόρεσε τα αθλητικά σου (και φούτερ από επάνω) και σκέψου ότι οι μέρες των Χριστουγέννων δεν αργούν.

– Εφάρμοσε τη μέθοδο 80-20. Όχι, δε χρειάζεται να λύσεις κάποια εξίσωση. Σύμφωνα με τους Αμερικάνικους διατροφολόγους, αν το 80% της διατροφής σου περιλαμβάνει υγιεινά γεύματα, τότε είναι απολύτως θεμιτό το υπόλοιπό 20% να είναι γεμάτο από ατασθαλίες και… γευστικές απολαύσεις.

– Πιες άφθονο νερό ή τσάι χωρίς γλυκαντικές ουσίες. Μόνο καλό έχουν να σου κάνουν…

Υπομονή! Σε περίπου 10 ημέρες το καλύτερο εορταστικό τραπέζι σε περιμένει!

Read More

And More