10 συνήθειες που σε κάνουν να τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι πραγματικά

Εντάξει, μπορεί να συμβεί ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες. Ακόμα, και σε σένα που είσαι το πιο πιστό Fitness Girl που έχω γνωρίσει. Αλήθεια, πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να φας κάτι, απλά για να ικανοποιήσεις την αίσθηση λιγούρας (που σε πιάνει, κυρίως, τις βραδινές ώρες) και αντί να νιώσεις χορτάτη, θες να φας ακόμη περισσότερο; Θα σου πω εγώ: Πολλές. Και μιλάω (φυσικά) για τον εαυτό μου, καθώς μόνο αυτόν γνωρίζω καλά.

Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή στο μυαλό μας έχουμε ταυτίσει την απώλεια βάρους με τις μικρότερες μερίδες, την ακραία στέρηση και συνήθως την παράλειψη γευμάτων. Όσο λιγότερο τρως, τόσο το καλύτερο. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο μόνο σωστό δεν είναι. Όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, το μυστικό, για να αδυνατίσουμε είναι να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα, με μικρά και (αυστηρά) τακτικά γεύματα, ώστε ο μεταβολισμός μας να είναι ταχύτατος.

Ποιες είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένες ύπουλες συνήθειες που σε οδηγούν στην υπερφαγία;

– Κάνεις skip το πρωινό, ενώ μέσα σου γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Πιστεύεις και υπερασπίζεσαι σθεναρά ότι με ένα καφέ έχεις χορτάσει, όμως, ο οργανισμός σου έχει εντελώς αντίθετη άποψη. Μην το παραλείψεις, ούτε και στην περίπτωση που το προηγούμενο βράδυ έφαγες αργά το βραδινό σου. Θα με θυμηθείς!

– Τσιμπολογάς, ενώ βλέπεις τηλεόραση. Κάνεις το χώρο σου ζεστό. Βάζεις την αγαπημένη σου σειρά να παίζει και φυσικά τι είναι αυτό που λείπει; Ένα μπολ με πατατάκια. Λες ότι θα τσιμπήσεις μερικά. Όμως, το ξέρουμε και οι δυο ότι αν αθροίσεις τα πατατάκια ή το pop-corn που τρως κατά τη διάρκεια της ταινίας, μπορεί να ξεπερνούν (σε θερμίδες) και ένα ολόκληρο πιάτο.

– Τρως ακριβώς τις ίδιες μερίδες με το φίλο σου. Χωρίς να έχετε, όμως, τις ίδιες διατροφικές ανάγκες…

– Ξεχνάς να πίνεις νερό. Όμως, είναι το πιο σημαντικό ρόφημα που μπορείς να πιεις. Από τη μία, σε ενυδατώνουν πλήρως και κάνουν το δέρμα σου λαμπερό. Από την άλλη, ο μεταβολισμός σου αρχίζει να θυμίζει επιδόσεις… Usain Bolt.

– Παραλείπεις το δεκατιανό και το απογευματινό. Για να στα έχει προσθέσει, όμως, ο διατροφολόγος στο πρόγραμμα σου, κάτι παραπάνω θα ξέρει, δε πιστεύεις; Αποτέλεσμα; Η ταχύτητα του μεταβολισμού σου να “πέφτει” και το κάθε επόμενο γεύμα φαντάζει βαρύ. Πολύ βαρύ…

– Είσαι στεναχωρημένη; Το “ρίχνεις” στο φαγητό. Και, φυσικά, δεν τρως φρούτα και λαχανικά. Μόνο junk (όχι, πάλι)…

– Πηγαίνεις γυμναστήριο και μετά τρως πάρα πολύ. Και, απλά ακυρώνεις όλο τον ιδρώτα που έχυσες την προηγούμενη ημέρα. Γιατί και η γυμναστική δεν είναι πανάκεια…

– Έχεις πολλά γλυκίσματα στην κουζίνα και, ενώ δεν πεινάς, τρως. Εμ, αφού τα έχεις μπροστά στα μάτια σου, τι να κάνεις και εσύ; Α, σου έχω μία ιδέα: Να σταματήσεις να τα αγοράζεις, επειδή όσο τα έχεις διαθέσιμα μπροστά σου, τόσο πιο συχνά θα τα καταναλώνεις.

– Ξέρεις ότι θα βγεις για βραδινό με τις φίλες σου και όλη την ημέρα δε τρως τίποτα. Και, αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πάρα πολλές ώρες. Τι καταφέρνεις; Το φαγητό να σου “πέφτει” μετά, στην κοιλιά σου, σαν να είναι πέτρες.

– Ενώ διψάς, προτιμάς να φας κάτι. Οι ανάγκες, όμως, του οργανισμού σου θέλουν κάτι διαφορετικό. Πιο υγρό και δροσερό…

Read More

And More