Το να κόψεις τη ζάχαρη (ειδικά τη λευκή επεξεργασμένη) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως αν σκεφτείς πόσο κακό μπορεί να κάνει στην υγεία σου, αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις.
Τα καλά νέα; Υπάρχουν φυσικά γλυκαντικά που είναι όχι μόνο πιο υγιεινά, αλλά και αρκετά γλυκά ώστε να μη σου λείψει η γεύση της ζάχαρης. Επιπλέον, είναι χαμηλά σε θερμίδες, χαμηλά σε φρουκτόζη και μπορούν να μπουν άνετα στη ρουτίνα σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας δούμε 5 από τα πιο δημοφιλή!
#1 Στέβια
Η στέβια είναι ίσως το πιο γνωστό φυσικό γλυκαντικό με μηδέν θερμίδες. Βγαίνει από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana, το οποίο χρησιμοποιούν για αιώνες στη Νότια Αμερική.
Οι βασικές γλυκαντικές ουσίες της είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α και είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη — χωρίς να σου φορτώνουν θερμίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
#2 Eρυθριτόλη
Η ερυθριτόλη είναι ένα γλυκαντικό που ανήκει στις λεγόμενες αλκοόλες σακχάρων και υπάρχει σε ορισμένα φρούτα (αν και η μορφή που βρίσκεις στα καταστήματα φτιάχνεται βιομηχανικά).
Η γεύση της θυμίζει πολύ τη ζάχαρη, δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης στο αίμα και δεν ανεβάζει τη χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια. Το σώμα μας την απορροφά, αλλά την αποβάλλει αμετάβλητη.
#3 Ξυλιτόλη
Η ξυλιτόλη μοιάζει πολύ με τη ζάχαρη στη γεύση αλλά έχει λιγότερες θερμίδες. Το ενδιαφέρον; Φαίνεται ότι βοηθά στην προστασία των δοντιών και ενδεχομένως στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Επίσης, ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου και δεν ανεβάζει το σάκχαρο. Όμως αν το παρακάνεις, ενδέχεται να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.
@istock
#4 Σιρόπι Yacon
Το σιρόπι yacon προέρχεται από το φυτό yacon των Άνδεων και είναι πλούσιο σε φρουκτοολιγοσακχαρίτες, ουσίες που λειτουργούν ως προβιοτικές ίνες, «ταΐζοντας» τα καλά βακτήρια του εντέρου σου.
Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και να στηρίξει την υγιή λειτουργία του εντέρου.
#5 Monk Fruit
Το monk fruit (γνωστό και ως luo han guo) είναι φυσικό, χωρίς θερμίδες και υδατάνθρακες, και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός πολύ γλυκού εκχυλίσματος. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγεται ότι βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών.
Η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής, αλλά πάντα διάβαζε τα συστατικά: πολλά προϊόντα με monk fruit περιέχουν και άλλα γλυκαντικά, που ακυρώνουν τα οφέλη.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις;
Μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα και ζάχαρη καρύδας θεωρούνται πιο φυσικές επιλογές από τη λευκή ζάχαρη, αλλά ουσιαστικά έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό σου. Περιέχουν θερμίδες, φρουκτόζη και προσφέρουν ελάχιστα διατροφικά οφέλη.
Σε μικρές ποσότητες είναι εντάξει, αλλά δεν είναι η λύση αν θες πραγματικά να μειώσεις τη ζάχαρη ή τις λιγούρες σου για γλυκό.
Τι να κρατήσεις:
-Αντικατάστησε τη ζάχαρη με φυσικά, χαμηλοθερμιδικά γλυκαντικά.
-Χρησιμοποίησε τα με μέτρο.
-Μην ψάχνεις «μαγική» λύση. Ό,τι κι αν διαλέξεις, αν το παρακάνεις, θα έχει συνέπειες.
Η ισορροπία, όπως πάντα, είναι το κλειδί!
Φωτογραφίες: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.