5 (γνωστοί) μύθοι για τους υδατάνθρακες που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις!

Υδατάνθρακες ή αλλιώς το πιο παρεξηγημένο συστατικό που θα συναντήσεις στην τροφή σου. Μπορεί, λοιπόν, να θεωρούνται ως το πιο κακό (και βλαβερό) παιδί μίας δίαιτας, όμως, στην πραγματικότητα, αν τους καταναλώσεις σε λογικά πλαίσια, μόνο καλό έχουν να σου κάνουν. Άλλωστε, η έκφραση ισορροπημένη διατροφή δηλώνει από μόνη της τι ζητάει: ισορροπία. Άλλωστε, δε θέλω να ξεχνάς ότι το μέτρο πρέπει να χαρακτηρίζει το διατροφικό σου πρόγραμμα. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις πολλές γεύσεις, χωρίς να στερείσαι τίποτα.

Ας, ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά: τι είναι ο υδατάνθρακας; Είναι ενώσεις που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό, για να παράγει ενέργεια. Ο πιο γνωστός υδατάνθρακας είναι η γλυκόζη. Και, προτού, πάρεις το ύφος του “δε θέλω να σε βλέπω στο πιάτο μου, κακέ υδατάνθρακα”, άκουσε μερικά στοιχεία που ίσως σε κάνουν να αναθεωρήσεις.

Μύθος no.1: Οι υδατάνθρακες δεν κάνουν καλό. Εντάξει, μη φας και ολόκληρη πιατέλα από μακαρόνια. Αρχικά, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι μαζί αυτή τη στιγμή: υπάρχουν και καλοί και κακοί υδατάνθρακες. Οι “κακοί” ή αλλιώς επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σε γεμίζουν με ζάχαρη, ενώ σου προσφέρουν παράλληλα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν το λευκό ψωμί και οτιδήποτε ψωμοειδές μπορείς να φανταστείς. Από την άλλη, οι ακατέργαστοι, κοινώς “καλοί” υδατάνθρακες, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά στοιχεία. Θα τους βρεις στα φρούτα, στα λαχανικά και το καστανό ρύζι. Θα σου προσφέρουν πολλά αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Μύθος no.2: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Ο μύθος που ξεκίνησε περίπου στις αρχές των 90s, όταν η δίαιτα Atkins βρισκόταν στα πάνω της. Στην πραγματικότητα, δεν σε γεμίζουν με θερμίδες, αλλά με ενέργεια, την οποία μπορείς πολύ εύκολα να κάψεις στο γυμναστήριο με ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Μύθος no.3: Οι υδατάνθρακες εμποδίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. “Κάθε άλλο” έχουν να σου πουν οι ειδικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πραγματοποιούν δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, με τη μνήμη τους να είναι κάτι παραπάνω από αδύναμη.

Μύθος no.4: Αν φας υδατάνθρακα πριν τον ύπνο, δε θα μπορέσεις να κοιμηθείς. Όσο εύκολα διάβασες αυτή την πρόταση, τόσο ευκολότερα θέλω να τη ξεχάσεις. Στην πραγματικότητα, αν ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες ή έχεις, εντελώς άστατο ύπνο, η λύση βρίσκεται στα μικρά κρακεράκια. Είτε τα τσιμπολογήσεις μόνα τους, είτε τα συνοδεύσεις με λίγο κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, οι μικρές αυτές μπουκίτσες υδατάνθρακα θα σου προσφέρουν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο.

Μύθος no.5: Μην καταναλώσεις υδατάνθρακες μετά την άσκηση, εάν θέλεις να να χάσεις βάρος. Συνηθισμένος μύθος στα παρεάκια των αρχάριων του γυμναστηρίου που όμως θα μείνει μύθος. Ο υδατάνθρακας θα βοηθήσει το “ζεστό” μυικό σου σύστημα να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Έτσι, στην επόμενη προπόνηση θα είσαι λιγότερο κουρασμένη.

Eat Them!

 

Read More

And More