7 (διαδεδομένοι) διατροφικοί μύθοι που η επιστήμη καταρρίπτει!

Μύθος. Η ιερή αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Συνήθως, ο όρος χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κάτι ψευδές. Ναι, αυτό τον ορισμό θα βρεις αν ψάξεις το συγκεκριμένο όρο στο λεξικό.

Καταλαβαίνεις ότι σε μία εποχή που η πληροφορία διαδίδεται πιο γρήγορα και από τη σκιά του Λούκι Λουκ οι μύθοι κυριαρχούν, καθιστώντας δύσκολο να καταλάβουμε πότε κάτι είναι αλήθεια και πότε προϊόν της φαντασίας κάποιου. Και, τώρα, θα με ρωτήσεις: “Εμένα, πόσο με αφορούν όλο αυτά;“. Πολύ, θα σου απαντήσω. Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι από το φαινόμενο της μυθομανίας δε ξέφυγαν ούτε θέματα διατροφής.

Ατάκες που κρατάμε στο μυαλό μας ως αυθεντίες, διατροφικά μοντέλα που δεν είμαστε σίγουροι αν όντως θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε, φράσεις της μαμάς και της γιαγιάς που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά σα “χαλασμένο” τηλέφωνο. Όλα αυτά οδηγούν στο να δημιουργούνται και να διαδίδονται μύθοι διατροφικού περιεχομένου.

Ποιοι, όμως, είναι οι πιο γνωστοί μύθοι που η επιστήμη καταρρίπτει κατηγορηματικά; 

– Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις. Ναι, το να κόψεις τα “βλαβερά” λίπη μόνο καλό θα σου κάνει. Πρόσεξε, όμως, μήπως, εν τέλει, αυτό που αφαιρέσεις από τη διατροφή σου είναι τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά. Τα ωφέλιμα λιπαρά, και ειδικά τα μονοακόρεστα (τα οποία θα βρεις στις ελιές, στα καρύδια, στα αμύγδαλα και στα φιστίκια) και τα ω3 (κύρια πηγή πρόσληψης ο σολομός) θα σου χαρίσουν ατσαλένια καρδιά.

– Αν φας λιγότερο, θα χάσεις κιλά. Πέρα από την ποσότητα, δώσε έμφαση και στην ποιότητα. Άλλο να φας μισό πιάτο από club sandwich και άλλο μισό μπολ από φρούτα και λαχανικά.

– Τα αβγά θα εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη σου. Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες, ο κρόκος του αβγού, ναι μεν δημιουργεί τη λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη, αλλά σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορεί να σου κάνει κακό.

– To βραδινό φαγητό παχαίνει. Κατά περίπτωση, ναι. Αν έχεις φάει μέσα στην ημέρα, κανονικά τα γεύματα σου, τότε απέφυγε το βραδινό. Αν, όμως, όλη τη μέρα τρέχεις, τότε ένα πλούσιο βραδινό γεύμα σου αξίζει. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, σου είχαμε παρουσιάσει μία δίαιτα, στην οποία το κυρίως πιάτο της ημέρας ήταν το βραδινό.

– Μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό στα κόκαλα. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ταυτίσει το γάλα και τα κίτρινα τυριά ως τις αποκλειστικές τροφές που μας προσφέρουν ασβέστιο. Όμως, οι επιλογές τελικά είναι πολύ περισσότερες. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,ξηροί καρποί και αμύγδαλα θα σου εξασφαλίσουν το ασβέστιο που χρειάζεσαι, αλλά και τη βιταμίνη Κ που δε θα βρεις στο γάλα.

– Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από την λευκή. Νομίζω ότι μόλις το διατροφικό σου σύμπαν γκρεμίστηκε. Στην πραγματικότητα, η βασική τους σύνθεση είναι ακριβώς ίδια και απαιτεί από τον οργανισμό σου την ίδια διεργασία για να διασπαστεί. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι κάτι ελάχιστες θερμίδες.

– Συγκεκριμένες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα. Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχεις απολαύσει το αναψυκτικό σου, επειδή φοβάσαι ότι θα δεις το φλοιό πορτοκαλιού να κάνει την εμφάνιση του; Πάντως, η επιστήμη αναφέρει ότι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι η διατροφή συνολικά και οι ασκήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή. Α, και ο τύπος του δέρματος φυσικά.

Read More

And More