9+1 κακές συνήθειες που χαλάνε τον ύπνο σου και σε δείχνουν κουρασμένη

Χαίρεσαι όταν σου κάνουν κοπλιμέντα ότι το πρόσωπό σου είναι λαμπερό, καθαρό και ξεκούραστο. Το θαυμάζεις κι εσύ στον καθρέφτη το πρωί όταν ξυπνάς μετά από έναν ευχάριστο και καλό ύπνο. Δεν ξυπνάς όμως κάθε μέρα ανανεωμένη και φρέσκια και συχνά παραπονιέσαι ότι σου λείπει ύπνος, ότι θα ήθελες να μείνεις λίγο ακόμα στο κρεβάτι.

Δεν είναι όμως μόνο ο χρόνος που κοιμάσαι. Υπάρχουν “εχθροί” που σαμποτάρουν τον ύπνο σου και σήμερα θα μιλήσουμε για αυτούς. Κακές συνήθειες που θα διαβάσεις παρακάτω και που αν αλλάξεις θα κοιμάσαι καλύτερα!

1. Χρησιμοποιείς τα μαξιλάρια μόνο για το κεφάλι. Λάθος. Εάν λοιπόν κοιμάσαι ανάσκελα, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα σου για να πιέσει το κάτω μέρος της πλάτης σου. Εάν πάλι κοιμάσαι στο πλάι, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από την μασχάλη σου για να στηρίζει το χέρι σου και άλλο ένα ανάμεσα στα πόδια σου για να είναι η σπονδυλική σου στήλη όσο περισσότερο ευθυγραμμισμένη γίνεται.

2. Κοιμάσαι πιέζοντας το στομάχι σου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα πέρα από το προφανές (δυσκολία στην αναπνοή). Με τον καιρό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο λαιμό και στην πλάτη. Για να είναι λοιπόν η σπονδυλική σου στήλη ίσια, λύγισε τον αγκώνα και το γόνατο προς την κατεύθυνση που συνηθίζεις να στρίβεις το κεφάλι σου και τοποθέτησε ένα μαξιλάρι κάτω από την μασχάλη και τον γοφό. Κι αν έχεις την τάση να κλωτσάς τα μαξιλάρια ή δυσκολεύεσαι να συνηθίσεις αυτήν τη στάση, για αρχή, τοποθέτησε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σου για να ασκείται πίεση από την πλάτη.

3. Πέφτεις για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Και γεμάτο στομάχι δεν σημαίνει μόνο ότι έχεις φάει βαριά αλλά ότι έχεις πιει και αρκετά ποτά. Θα μου πεις τι άλλη επιλογή έχω στις 4 το πρωί μετά από 3 ώρες χορό πάνω σε ψηλοτάκουνα; Όμως πρέπει να ξέρεις πως το αλκοόλ εμποδίζει τον ύπνο προκαλώντας πολλές φορές αϋπνία. Εάν λοιπόν έχεις κανονίσει να παρτάρεις όλο το βράδυ καλύτερα να ξεκινήσεις τα κοκτέιλ από νωρίς και σταδιακά να τα περιορίζεις. Επίσης προσπάθησε να τρως ελαφριά (απόφυγε τα τηγανητά και τα πικάντικα) τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κοιμηθείς γιατί το γεμάτο στομάχι φέρνει καούρα και δυσπεψία.

4. Μένεις ξύπνια όλο το βράδυ για να δεις τις αγαπημένες σου σειρές. Έχεις ρεπό την επόμενη μέρα οπότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το βράδυ και να δεις όλα τα επεισόδια που έχεις κατεβάσει. Το σώμα σου όμως λειτουργεί σαν χρονοδιακόπτης. Την επόμενη μέρα αποδιοργανώνεται και «ξεχνά» πότε είναι η ώρα που πρέπει να κοιμηθείς. Για αυτό και ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου θα βοηθήσει το σώμα να ξέρει ακριβώς πότε είναι η ώρα που κοιμάσαι και ξυπνάς.

5. Κοιμάσαι πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Τελείωσε μια ακόμα εξαντλητική εβδομάδα με άγχος και πολλές υποχρεώσεις και έρχεται Σαββατοκύριακο, μέρες για ξεκούραση και ύπνο. Πολύ ύπνο. Όχι! Γιατί σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ώρες χαμένου ύπνου δεν αναπληρώνονται μέσα σε δυο μέρες όσο κι αν εσύ πιστεύεις το αντίθετο.

6. Κοιμάσαι με το κινητό δίπλα και τον υπολογιστή ανοιχτό. Το ήξερες πώς οι οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως, ενεργοποιούν το μυαλό και παρεμβαίνουν στη φυσική λειτουργία του ύπνου; Όταν λοιπόν έρθει ένα νέο μήνυμα στο κινητό ή ένα mail στον υπολογιστή, το φως από την οθόνη μπορεί και εισέρχεται μέσα από τα βλέφαρα, ακόμα κι όταν αυτά είναι κλειστά, ερεθίζοντας το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Άσε λοιπόν το κινητό σε άλλο δωμάτιο ή τοποθέτησέ το σε ένα μέρος μακριά από το κρεβάτι σου με την οθόνη στραμμένη προς τα κάτω. Μην ξεχάσεις να ενεργοποιήσεις την αθόρυβη λειτουργία.

7. Κοιμάσαι σε ένα σούπερ-αφράτο μαξιλάρι. Ιδανικό για μαξιλαροπόλεμο, ακατάλληλο για ύπνο. Το μαξιλάρι πρέπει να ανυψώνει το κεφάλι και το λαιμό τόσο όσο να κρατάει την σπονδηλική στήλη σε ευθεία γραμμή. Το σούπερ-αφράτο μαξιλάρι χρησιμοποίησέ το καλύτερα για να γεμίσεις τον άδειο χώρο ανάμεσα στο κεφάλι και το στρώμα.

8. Κοιμάσαι με φωτάκι. Ακόμα; Πάνε χρόνια από τότε που ήσουν μικρή και φοβόσουν το σκοτάδι. Προσπάθησε να κοιμηθείς χωρίς κάποια πηγή φωτός στο δωμάτιο και θα δεις πόσο πιο ευχάριστος θα είναι ο ύπνος σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και κάποια μάσκα ύπνου. Είμαι σίγουρη πως θα γίνει το αγαπημένο σου αξεσουάρ μετά τις fluffy παντοφλίτσες σου.

9. Κοιμάσαι αγκαλιά με το κατοικίδιό σου. Το ξέρω ότι δεν μπορείς να το αποχωριστείς γιατί εκτός από αξιολάτρευτο, έχεις συνηθίσει να το έχεις πάντα μαζί σου. Άσε που νιώθεις κι ενοχές για τις ώρες που το αφήνεις μόνο του όσο εσύ δουλεύεις. Όμως σύμφωνα με έρευνα, το 63% των ιδιοκτητών κατοικιδίων κοιμούνται λιγότερο όταν το έχουν δίπλα τους. Φρόντισε λοιπόν πριν κοιμηθείς εσύ να νανουρίσεις το κατοικίδιο σου και κλείδωσε την πόρτα του δωματίου σου για να μην σε ξυπνήσει μέσα στο βράδυ. Σκέψου πως αν κοιμηθείς γαλήνια την επόμενη μέρα θα έχεις περισσότερη ενέργεια να παίξεις μαζί του.

10. Χρησιμοποιείς tracker ύπνου. Εκείνο το έξυπνο βραχιολάκι που σε ξυπνάει όταν αυτό θεωρεί ότι έχεις κοιμηθεί αρκετά; Σταμάτα λοιπόν να το φοράς και να το εμπιστεύεσαι γιατί μόνο εσύ η ίδια ξέρεις πόσο καλά έχεις κοιμηθεί. Και πώς θα το καταλάβεις αυτό; Μα φυσικά εάν το πρωί που ξυπνήσεις, νιώθεις ανανεωμένη, γεμάτη ενέργεια, όπως τις ημέρες των διακοπών.

Σύμφωνα με έρευνα, ένας ενήλικας χρειάζεται 7 με 9 ώρες ποιοτικό ύπνο για να είναι υγιής, ενεργητικός και παραγωγικός την επόμενη μέρα.

Read More

And More