Αν φάω ένα φρούτο μετά το γλυκό, μειώνονται oi θερμίδες;

Κατερίνα – Είναι αλήθεια ότι αν τρως γλυκό και αμέσως μετά ένα φρούτο μειώνονται οι θερμίδες που θα προσλάβει o οργανισμός. Επίσης όταν τρως φαγητά πλούσια σε λιπαρά είναι καλό να πίνεις μετά γάλα γιατί το ασβέστιο δεσμεύει μέρος του λίπους;

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη – Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος

Αυτό που μας παρέχουν τα γλυκά είναι αρκετές θερμίδες, λίπος και ζάχαρη. Θα λέγαμε ότι δεν είναι “ποιοτικές” θερμίδες, αφού δεν μας δίνουν παρά μόνο ελάχιστες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επίσης, συμβάλουν στην αύξηση δεικτών φλεγμονής και στην αύξηση βάρους, αλλά και στην εκδήλωση ασθενειών όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τα γλυκά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περιέχουν λίπος το οποίο όταν καταναλωθεί παράλληλα με φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά) μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό. Οι φυτικές είναι συμπαρασύρουν μέρος του λίπους αποβάλλοντας το.

Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και συμβάλουν στην λιπόλυση (διάσπαση λίπους). Πιο συγκεκριμένα, όταν η συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα είναι υψηλή έχουμε μειωμένη έκκριση της καλσιτονίνης (ορμόνη) η οποία συμβάλει στην αποθήκευση λιπών στο λιπώδη ιστό.

Συμπερασματικά, είναι σωστό να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά όταν τρώμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, για να μειώσουμε την απορρόφηση λίπους στο λιπώδη ιστό.

Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη και την ομάδα του. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ

Read More

And More