Ασκήσεις για το μυαλό σου!

Το μυαλό είναι ένας μυς όπως όλοι και χρειάζεται άσκηση. Αν ξεχνάς, δοκίμασε 10 έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη μνήμη σου.

Φάε, να θυμηθείς!
Το ότι τα ψάρια θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερο μνημονικό πιθανότατα το ξέρεις. Εκτός όμως από τα θαλασσινά, την ίδια ευεργετική επίδραση έχουν και τα κόκκινα και μοβ τρόφιμα. Μελιτζάνες, κόκκινα κρεμμύδια και παντζάρια περιέχουν μια χημική ουσία που ενισχύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου γενικότερα. Τέλος, τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, όπως το μπρόκολο, τα μπιζέλια και οι μπανάνες διατηρούν επίσης τον εγκέφαλο σας σε φόρμα.
“Δρόσισε” το μυαλό σου!
Κάθε όργανο που είναι σωστά ενυδατωμένο λειτουργεί καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλο. Επιστήμονες πιστεύουν πως η κακή μνήμη είναι προϊόν μειωμένης κατανάλωσης νερού. Για να μην γεμίσεις το ψυγείο σου με post-it, μάλλον θα πρέπει να ανοίξεις την πόρτα του και να πιεις 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως.
Φόρτισε την μνήμη σου
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα χαλαρώνει, κάνει reset, και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες λειτουργίες της συγκέντρωσης και της διάθεσης, η μνήμη μπορεί να επηρεαστεί από την έλλειψη ύπνου καθώς ο εγκέφαλος δεν έχει την ευκαιρία να επαναφορτιστεί πλήρως. Αν η μνήμη σου λοιπόν παρουσιάζει προβλήματα, δοκίμασε να κοιμηθείς λίγο παραπάνω. Δεν είσαι η βιονική γυναίκα. Χρειάζεσαι και εσύ τον κατάλληλο χρόνο “φόρτισης”!
Άγχος και μνήμη δεν πάνε μαζί!
Είναι δύσκολο να είσαι συγκεντρωμένη και να θυμάσαι πράγματα αν το μυαλό σου είναι μπλοκαρισμένο από στρες και άγχος. Αρχικά, αντιμετώπισε την αιτία που σε αγχώνει και δες αν η μνήμη σου βελτιώνεται. Τίποτα δεν είναι αξεπέραστο και κανένα πρόβλημα δεν αξίζει την ψυχική σου ηρεμία και ισορροπία. Δοκίμασε ένα 20λεπτο διαβάσματος (αρκεί να μην είναι το “Έγκλημα και τιμωρία” και χαθείς στα ονόματα) και είναι σίγουρο πως θα χαλαρώσεις, αλλά και θα θυμηθείς.
Προσοχή στις παγίδες
Η πρακτική εξάσκηση του εγκεφάλου με διάφορα gadgets, είναι άκρως διασκεδαστική! Παρόλα αυτά μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως οι άνθρωποι που παίζουν διάφορα τέτοια παιχνίδια τακτικά, παρουσιάζουν πραγματική βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις αίτηση για το “Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;”. Ένα απλό κουίζ, ένα sudoku ή ένα σταυρόλεξο θα σε διασκεδάσουν ανέξοδα και θα σε βοηθήσουν.
Βγες από το δωμάτιο πανικού
Πόσες φορές δεν έχεις προσπαθήσει να θυμηθείς κάτι και απλώς δε σου έρχεται στο μυαλό; Μια καλή συμβουλή είναι να στρέψεις την προσοχή σου αλλού. Αν επικεντρώσεις το ενδιαφέρον σου σε οτιδήποτε άλλο, ενθαρρύνεις τη μνήμη σου να επιστρέψει στη δράση. Εκεί που δεν το περιμένεις θα έρθει η… “επιφοίτηση” και θα θυμηθείς αυτό που ήθελες.
Cut! Σκηνή 1η, Λήψη 63η
Σκηνοθέτησε τα βήματα σου και προσπάθησε να κάνεις όλες τις κινήσεις που έκανες πριν…ξεχάσεις ό, τι πρέπει να θυμηθείς. Επαναλαμβάνοντας τη σκηνή πραγματικά βοηθάει. Ακολουθώντας τα ίδια βήματα και βλέποντας τις ίδιες εικόνες ενεργοποιείται η βραχύχρονη μνήμη σου και η αρχική σκέψη επανέρχεται.

http://disqus.com/forums/50plus/thread_176/trackback/

Read More

And More