Αβοκάντο: 5 light συνταγές που μπορείς να απολαύσεις από το πρωί έως το βράδυ

Πράσινο, χορταστικό, πλούσιο σε καλές θερμίδες και καλά λιπαρά, νοστιμότατο, με βουτυρώδη υφή και γεμάτη γεύση. Το αβοκάντο είναι πράγματι μία τροφή – πασπαρτού. Και αυτό, γιατί πρώτον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές – αλμυρές και γλυκές – συνταγές και δεύτερον επειδή το απολαμβάνεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θες. Σήμερα, λοιπόν, αξιοποιούμε την αίσθηση φρεσκάδας που αφήνει το αβοκάντο στον ουρανίσκο και ετοιμάζουμε μαζί 5 συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες για να το απολαύσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις!

Σαλάτα με σολομό και αβοκάντο
(277 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

Για τη σαλάτα
230 γρ. καπνιστό σολομό κομμένος σε χοντρά κομμάτια
2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσι κομμένο σε κύβους
4 φλιτζάνια σπανάκι
1/4 του φλιτζανιού φέτα χαμηλή σε λιπαρά ή blue cheese τριμμένο
1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

Για τη βινεγκρέτ
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
1 κουτ. της σούπας σπόροι chia
1 κουτ. της σούπας μέλι
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, καθαρίζεις πολύ καλά όλα σου τα υλικά.
  • Σε ένα μπολάκι, προσθέτεις τα υλικά της βινεγκρέτ και ανακατεύεις με ένα κουτάλι προσεκτικά.
  • Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτεις τα υλικά της σαλάτας, ακολουθώντας τον τύπο κοψίματος για κάθε υλικό, που βλέπεις στην παραπάνω στήλη.
  • Ανακατεύεις, περιχύνεις την βινεγκρέτ και απολαμβάνεις

Γεμιστό αβοκάντο με ρεβίθια και ξηρούς καρπούς
(195 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
  • 2 μεγάλα αβοκάντο
  • 1/3 του φλιτζανιού ξηροί καρποί, αλεσμένοι 
  • 1/2 φλιτζάνι αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι  τοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 1/2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα ρεβίθια, το λάδι, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Πρόσθεσε πάνω τα ρεβίθια και ψήσε τα στο φούρνο και 15 λεπτά.
  • Κόψε το αβοκάντο στη μέση, καθάρισέ το, άλειψέ το με λίγο λάδι και ψήσε το σε μια σχάρα στο φούρνο για 5 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αγγούρι, τα τοματίνια, τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
  • Γέμισε τα αβοκάντο με το μείγμα που μόλις έφτιαξες.
  • Από πάνω πρόσθεσε τα ρεβίθια.

Χορταστικά τάκος με γαρίδες και αβοκάντο
(240 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένα στα δύο
  • 2 τομάτες, κομμένες
  • 1/4 φλιτζάνι πράσινο κρεμμύδι, κομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 220 γρ. γαρίδες, βρασμένες
  • 5 τορτίγιες καλαμποκιού

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αβοκάντο, τις ντομάτες, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Καλύπτεις με μία μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι, απλώνεις το βούτυρο, για να λιώσει. Προσθέτεις τις καθαρισμένες γαρίδες και τις αφήνεις να βράσουν για περίπου 5 λεπτά σε σύνολο και από τις δύο πλευρές.
  • Σε μία ζεστή τορτίγια, απλώνεις τις γαρίδες και από πάνω περιχύνεις τα υπόλοιπα υλικά του μπολ.

Λεμονάτη Σπαγγέτι με πέστο από αβοκάντο
(217 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 220 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σου
  • 1 φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά
  • 2/3 του φλιτζανιού πουρές αβοκάντο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
  • Ξύσμα ενός λεμονιού 

Εκτέλεση: 

  • Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στράγγιξέ τα όταν είναι έτοιμα.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γάλα, τον πουρέ αβοκάντο, τη σκόνη σκόρδου, το αλάτι και λάδι.
  • Μετέφερε το μείγμα σε μια κατσαρόλα.
  • Όταν πάρει βράση το μείγμα, πρόσθεσε τα μακαρόνια και ανακάτεψε.
  • Μοίρασε το φαγητό σε 4 πιάτα, ρίξε από μια κουταλιά της σούπας παρμεζάνα και όσο ξύσμα λεμονιού επιθυμείς.

Τρουφάκια σοκολάτας γεμιστά με αβοκάντο
(45 θερμίδες / μερίδα)

Υλικά:

  • 220 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλιτζάνι αβοκάντο πολτοποιημένο
  • 1/3 του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουτ. της σούπας κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 280 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χεριού, χτυπάς το τυρί κρέμα, το αβοκάντο και τη ζάχαρη μέχρι να συνδυαστούν.
  • Προσθέτεις το γιαούρτι, το αυγό, το ασπράδι αβγού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε καλά.
  • Ρίχνεις μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύεις ελαφρώς.
  • Απλώνεις το μείγμα σε ένα ταψάκι 20 και ψήνεις στο φούρνο για 20 λεπτά.
  • Αφαιρείς το ταψί από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει.
  • Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετείς ταψί στο ψυγείο για 6 ώρες.
  • Έπειτα, αφαιρείς το ταψί από το ψυγείο και ξύνεις το μείγμα με μια κουτάλα.
  • Φοράς τα γαντάκια σου και πλάθεις με τα χέρια 24 μπάλες. Μεταφέρεις τις τρούφες στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  • Στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώνεις την κουβερτούρα για την επικάλυψη.
  • Όταν κρυώσει ελαφρώς η κουβερτούρα βουτάς μέσα τις μπάλες.
  • Μεταφέρεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

 

Read More

And More