Δίαιτα: Ένα ανοιξιάτικο μενού με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να διώξεις τα περιττά κιλά

Η Άνοιξη μπήκε στη ζωή μας και έφτιαξε τη διάθεση – κάτι που ειδικά φέτος και ειδικότερα τώρα το έχουμε πολλή ανάγκη. Σήμερα, έρχεται να μας φτιάξει και τη διατροφή με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που εκτός, από γεύση, θα δώσουν στα πιάτα σου χρώμα και στο σώμα σου λόγους να μην πεινάει και τόσο συχνά. Επειδή, λοιπόν, εμείς εδώ στο TLife αγαπάμε την Άνοιξη και την υγιεινή διατροφή, ζητήσαμε από τη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Αναΐς Ρενούφ, να μας ετοιμάσει ένα ανοιξιάτικο μενού με φρούτα και λαχανικά που βρίσκεις τώρα στο σούπερ μάρκετ και έτσι να μας αδυνατίσει. Ο λόγος στην ειδικό…

Η Άνοιξη είναι πλέον εδώ και οι λόγοι που την αγαπάμε δεν είναι λίγοι. Ο ήλιος που λάμπει, οι πιο θερμές και μεγάλες ημέρες, τα λουλούδια που ανθίζουν και τα πουλιά που κελαηδούν είναι κάποιοι από αυτούς. Πέρα από αυτούς όμως αγαπάμε την Άνοιξη γιατί μαζί της φέρνει πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα τα οποία θα σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες οι οποίες θα ωφελήσουν την υγεία σας αλλά θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε και το βάρος σας πριν το καλοκαίρι. Παρακάτω αναφέρονται τα ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά οποία μπορείτε να βρείτε στην αγορά και συνοπτικά τα οφέλη τους!

Ακτινίδιο
Τα ακτινίδια περιέχουν πολύ κάλιο, όπως μια μπανάνα, αλλά με τις μισές θερμίδες από αυτή. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των πρηξιμάτων που πολλές φορές σας κάνουν να μην βλέπετε αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ένα φλιτζάνι ακτινίδια έχει 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, ή 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες.

Σμέουρα
Τα σμέουρα ανήκουν στην κατηγορία των μούρων και τα οποία μπορούμε να βρούμε καθ’ όλη την διάρκεια της άνοιξης. Αυτό το μικρό φρούτο είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ενισχύουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το σμέουρο είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των οστών, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια αποτελούν τον βασιλιά των λαχανικών της άνοιξης. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπρόσθετα, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους αλλά και λόγω του ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Αγκινάρες
Είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά και στην ανάπτυξη των ευεργετικών εντερικών βακτηρίων. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α, Β6 και C.

Ραπανάκια
Ένα λαχανικό με αρκετά έντονη γεύση το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Επιπρόσθετα το κόκκινο χρώμα του το οφείλει στις ανθοκυανίνες, οι οποίες φαίνεται πως βοηθούν στην καύση του λίπους, στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, στην μείωση της χοληστερόλης και στην μείωση της φλεγμονής.

Σέσκουλο
Το σέσκουλο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να το παρομοιάσει κανείς με κόκκινο μαρούλι το οποίο και αυτό είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως η ανθοκυανίνη, η βιταμίνη C, Κ, Β1, Β2, Β6 το κάλιο (καλό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση) και ο σίδηρος, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το σπανάκι όσον αφορά την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρώμη, 1κ.γ. κότζι μπέρι Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μήλο & 3 καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Αγκινάρες αλά πολίτα, 1 μερίδα γραβιέρα, 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 2κ.σ. σμέουρα & 1 φλ.ρόφημα κρόκου κοζάνης

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & τυρί & βραστά σπαράγγια

ΤΡΙΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες & τυρί & 1 ποτήρι χυμό, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Smoothie με φράουλες, ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μπιφτέκια κοτόπουλο, Βραστή σαλάτα με πατάτα, σπαράγγια, καρότο, 6-8 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 10 ανάλατα αμύγδαλα & 1 ακτινίδιο & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΒΡΑΔΥ: Τόνος σε λάδι ή νερό & σαλάτα ρόκα-καρότο-ραπανάκια

ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρώμη, 1κ.σ. σμέουρα, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & 1φλ. Ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα αρακά γιαχνί με λαχανικά, 4-5 ελιές, 1 μερίδα τυρί

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1κ.γ. λιναρόσπορο & 4 φράουλες

ΒΡΑΔΥ: 1 μερίδα μανιτάρια ψητά με μπαλσάμικο & βραστά σπαράγγια

ΠΕΜΠΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με 1 κ. γλ. μέλι & μαλακή μαργαρίνη & 1 ποτήρι γάλα 1,5 %, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, κανέλα, σμέουρα, μπανάνα & 3 καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Ψαρόσουπα (ψάρι, καστανό ρύζι, σέλινο, σέσκουλα, καρότο, κρεμμύδι)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 φλ. Ρόφημα κρόκου Κοζάνης & 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη

ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με σπαράγγια & μανιτάρια & 2 παξιμάδια χαρουπιού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ δημητριακά ολικής 4κ.σ δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι & βρώμη & 1κ.σ. σμέουρα, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 3 καρύδια & 1 ακτινίδιο

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μαυρομάτικα φασόλια & τυρί & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 4 φράουλες

ΒΡΑΔΥ: Γαρίδες βραστές λαδολέμονο & χόρτα & 1 φέτα ψωμί ζέας

ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ολικής αλέσεως & μέλι , 1 ποτήρι γάλα, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 μπανάνα & πράσινο τσάι

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Κοτόπουλο μπιφτέκια & σπαράγγια βραστά & 1 ψητή γλυκοπατάτα & 4 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι 2% & κανέλα & 4φράουλες

ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ με ψωμί από δίκοκκο σιτάρι, τυρί & αβοκάντο & ντοματίνια & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, Καφές ελληνικός ή στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 15 ανάλατα αμύγδαλα & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Μοσχαρόσουπα (μοσχάρι βραστό, σέλινο, σέσκουλα, καρότο, κρεμμύδι, καστανό ρύζι)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 2 cream crackers σίκαλης & τυρί

ΒΡΑΔΥ: Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι (1 μπανάνα, 4 φράουλες, 1 μήλο, γιαούρτι με κανέλα & 1 κ.γ. μέλι)

Read More

And More