Δίαιτα: Χάσε έως 4 κιλά σε ένα μήνα και ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου παράλληλα

Και κάπως ξαφνικά ο καιρός φόρεσε τα χειμωνιάτικα του και το κρύο ήρθε στην καθημερινότητα μας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη γρίπη που μας περιμένει στη γωνία, αλλά και τον κορονοϊό που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει όλη μας τη ζωή. Καταλαβαίνεις ότι πρέπει να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Για αυτό, σήμερα, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Εύα Καφετζή, μας έχει ετοιμάσει ένα νόστιμο μενού και θα σε αδυνατίσει και θα σε θωρακίσει. Ο λόγος στην ίδια… 

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει μια αξιόλογη δουλειά για την υπεράσπιση του οργανισμού ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Για να λειτουργήσει σωστά απαιτείται διατροφική ισορροπία και αρμονία. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποσταθεροποιηθεί από το χρόνιο στρες, την  κακή διατροφή,  τις διατροφικές ελλείψεις, τις ορμονικές διαταραχές και τις χρόνιες λοιμώξεις. Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, αλλεργίες, κρυολογήματα και γρίπες αποτελούν σημάδια ότι το αμυντικό μας σύστημα ασθενεί. Ένας υγιής ενήλικας δεν θα πρέπει να υποφέρει περισσότερο από 2 κρυολογήματα το χρόνο.

Ιδιαίτερα το φθινόπωρο είναι μία εποχή που λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας και του έντονου στρες που έχουμε για τη νέα σεζόν που ξεκινάει, μας κάνει πιο ευάλωτους σε ιώσεις. Έτσι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα:

Πορτοκάλι
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις.

Μαϊντανός
Διαθέτει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο φρέσκος χυμός του μαϊντανού φαίνεται ότι κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίπη καθώς και στις παθήσεις του αναπνευστικού.

Πιπεριά
Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C & β-καροτένιο και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας έτσι άχρηστες ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι απαραίτητα όταν μιλάμε για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνουν την παραγωγικότητα και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, εξουδετερώνουν τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

Θαλασσινά
Τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος ενισχύει τη λειτουργία των Τ-βοηθητικών κυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για τον εντοπισμό ξένων αντιγόνων και έγκαιρης ενημέρωσης των άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εισβολείς. Μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και η μεγάλη πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι  τοξική.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι ή στο μπάνιο για άτομα που υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη, διότι είναι χρήσιμο για την αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα μικρόβια και τις τοξίνες.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική λουτεΐνη και σουλφοραφάνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο. Τέλος περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Μέλι
Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ένζυμα, μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο κτλ που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Λεμόνι
Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια διότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών και για  την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενισχύοντας ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5 % & 4 κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, 1 κ.γ. ηλιόσπορο, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα & 3 καρύδια & 1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: ρεβίθια & 1 μερίδα τυρί & 4 – 6 ελιές

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, 1 μήλο & 2 μπισκότα πτι-μπερ βρώμης 

ΒΡΑΔΥ: Τόνος σε λάδι ή νερό & σαλάτα σπανάκι-αγγούρι- άνηθος – ντοματίνια

ΤΡΙΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι & 1 τοστ Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 αχλάδι & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας, ψητές πιπεριές, chips γλυκοπατάτας 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 μήλο & 1 κ.γ. μέλι

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & σαλάτα ρόκα-ντοματίνια-καρότο & Κρητική γραβιέρα light

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι χυμό & 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6-8 ανάλατα αμύγδαλα & 1 πορτοκάλι

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Ψάρι βραστό & Καρότα βραστά & Βραστό σέλινο & 1 μέτρια πατάτα βραστή

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης & 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη

ΒΡΑΔΥ: 1 τοστ ντοματίνια, καρότο, μαϊντανό

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ. φυστικοβούτυρο & μπανάνα, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 6 καρύδια & 1 ποτήρι χυμό

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Σπανακόρυζο, τυρί & 3-4 ελιές,

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 χούφτα σταφίδες & 1 γιαούρτι με κανέλα

ΒΡΑΔΥ: Ομελέτα με λαχανικά & μανιτάρια & σαλάτα ρόκα – μαρούλι – αγγούρι- άνηθος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα & 4κ.σ. Νιφάδες δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, 1κ.γ. κολοκυθόσπορο Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μήλο & 3-4 καρύδια

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα χταπόδι κοκκινιστό με κριθαράκι ολικής αλέσεως & Σαλάτα χόρτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 50 γρ. σοκολάτα μαύρη &  1 φλ. ρόφημα ginger

ΒΡΑΔΥ: 2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο & σαλάτα μπρόκολο

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΠΡΩΙΝΟ: Φυσικό χυμό πορτοκάλι & 1 τοστ, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ & 10 ανάλατα αμύγδαλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Κοτόπουλο ψητό, 3-4 ελιές  & σαλάτα παντζάρια & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Smoothie με ρόφημα αμυγδάλου, 1 μπανάνα, κανέλα, 2 μπισκότα πτι-μπερ με βρώμη

ΒΡΑΔΥ: σαλάτα πράσινη με αβοκάντο & καπνιστό σολομό

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ: Χυμός γκρέιπφρουτ & 2 ρυζογκοφρέτες, 1 αυγό βραστό, Καφές στιγμιαίος

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: 1 μπανάνα &  1 φλ. ρόφημα κρόκου Κοζάνης

ΜΕΣΗΜΕΡΙ: 1 μερίδα Μοσχάρι κοκκινιστό, κινόα, 3-4 ελιές  & σαλάτα μπρόκολο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ: 1 γιαούρτι με κανέλα & 1 κ.γ. λιναρόσπορο

ΒΡΑΔΥ: 1 αυγό βραστό & σαλάτα ρόκα-ντοματίνια-καρότο & Κρητική γραβιέρα light

Read More

And More